İdrar Örneklerinden İzole Edilen Escherichia coli Suşlarında Genişlemiş Spektrumlu Beta-Laktamaz Üretimi ve Antibiyotiklere Direnç Oranları

Amaç: Bu çalışmada Ünye Devlet Hastanesi’nin çeşitli servislerinde yatan ve polikliniklere başvuran hastaların idrar örneklerinden izole edilen GSBL pozitif E.coli suşlarının antibiyotik direnç durumlarının belirlenmesi amaçlanmıştır.Yöntem: İzole ve identifiye edilen izolatların duyarlılık testleri yapılıp değerlendirilmiştir. GSBL varlığı çift disk sinerji testi yapılarak ve kombine disk testi ile doğrulanarak tespit edilmiştir.Bulgular: İdrar örneklerinde saptanan 285 E.coli suşundan 78’i (%27) GSBL pozitif olarak tespit edilmiştir. Antibiyotik duyarlılıkları incelendiğinde yalnızca imipeneme %100 duyarlılık gözlenmiş, buna karşılık sefazolin ve sefotaksime %100 oranında direnç tespit edilmiştir. Diğer antibiyotiklere karşı olan duyarlılık yüzdeleri; meropenem %97.5, nitrofurantoin %92, amikasin %91, sefoksitin %87, piperasilin-tazobaktam %68, gentamisin %62, sefepim %41, trimetoprim-sulfometaksazol %25.5, levofloksasin %24, siprofloksasin %23 ve ampisilin-sulbaktam %21.5 olarak saptanmıştır. Sonuçlar: Bulunan %27’lik GSBL pozitiflik oranı, ülkemizdeki çalışmalarla karşılaştırıldığında benzerdir. Çalışmada GSBL üreten E.coli suşlarında karbapenem grubu ilaçlar dışında, en az direncin nitrofurantoin ve amikasine karşı olduğu belirlenmiştir. Bu doğrultuda ampirik tedavide, bu ilaçların kullanılabileceği sonucu çıkarılabilir

İdrar Örneklerinden İzole Edilen Escherichia coli Suşlarında Genişlemiş Spektrumlu Beta-Laktamaz Üretimi ve Antibiyotiklere Direnç Oranları

Keywords:

-,

___

  • Bradford PA. Extended spectrum beta-lactamases in the 21st century. Characterization, epidemiology and detection of this important resistance threat. Clin Microbiol Rev 2001;14:933-51.
  • Bermudes H, Arpin C, Jude F, El-Harrif Z, Bebear C, Quantin C. Moleculer epidemiology of an outbreak due to extended spectrum beta-lactamase producing enterobacteria in a French hospital. Eur J Clin Microbiol Infect Dis 1997;16:523-9.
  • Lautenbach E, Patel JB, Bilker WB, Edelstein PH, Fishman NO. Extended-spectrum beta-lactamase- producing Escherichia coli and Klebsiella pneumoniae: risk factors for infection and impact of resistance on outcomes. Clin Infect Dis 2001;32(8):1162-71.
  • Esen Ş. GSBL ve İBL yapan enterik bakteriler: klinik önemi, tedavi. ANKEM Derg 2008;22(Ek 2):28-35.
  • Akova M. Dikkat: Genişlemiş spektrumlu beta-laktamaz (GSBL) var ANKEM Derg 2004;18(Ek 2):98-103.
  • Cantón R, Novais A, Valverde A, Machado E, Peixe L, Baquero F, Coque TM. Prevalence and spread of extended-spectrum Enterobacteriaceae in Europe. Clin Microbiol Infect 2008 Jan;14 Suppl 1:144-53.
  • beta-lactamase-producing
  • Clinical and Laboratory Standards Institute (CLSI). Performance Standarts for Antimicrobial Susceptibility Testing; 22nd Informational Supplement. M100-S22. Wayne PA: CLSI, 2012.
  • Mızrakçı Oğuz S, Arda B, Erdem HA, Uyar M, Tünger A, Sipahi O R, Ulusoy S. Anesteziyoloji ve Reanimasyon Yoğun Bakım Ünitesinde GSBL Üreten Klebsiella pneumoniae ve Escherichia coli Kolonizasyonu İçin Risk Faktörleri.Mikrobiyol Bul 2013;47(2):223-29.
  • Yıldırım F, Yaşar KK, Şengöz G, Sandıkçı S, Nazlıcan Ö. Ertapenem: Komplike üriner sistem enfeksiyonları için yeni bir antibiyotik seçeneği. Zeynep Kamil Tıp Bülteni 2009;40(1):17-21.
  • Tunçcan ÖG, Keten DT, Dizbay M, Hızel K. Hastane kaynaklı Escherichia coli ve Klebsiella suşlarının ertapenem ve diğer antibiyotiklere duyarlılığı. Ankem Derg 2008;22(4):188-92.
  • Çopur Çiçek A, Şentürk Köksal Z, Ertürk A, Getir SA, Özgümüş OB. Rize 82. Yıl Devlet Hastanesi’ nde Çeşitli Klinik Örneklerden İzole Edilen Escherichia coli ve Klebsiella Antimikrobiklere Direnç Oranları. Türk Mikrobiyol Cem Derg 2011;41(4):149-54. Üretimleri ve
  • Gür D, Haşçelik G, Aydın N et al. Antimicrobial resistance in gram-negative hospital isolates: results of the Turkish HITIT-2 surveillance study of 2007. J Chemother 2009;21(4):383-9.
  • Pfaller MA, Jones RN. MYSTIC (Meropenem Yearly Susceptibility Test Information Collection) results from the Americas: resistance implications in the treatment of serious infections. MYSTIC Study Group (Americas). J Antimicrob Chemother 2000;Sep;46(Suppl T2):25-37.
  • Bayram Y, Eren H, Berktaş M. İdrar örneklerinden izole edilen bakteriyel patojenlerin dağılımı ve GSBL pozitif ve negatif E.coli suşlarının fosfomisin ve diğer antimikrobiyallere duyarlılık paterni. Ankem Derg 2011;25(4):232-6.
  • Baykal A, Çöplü N, Şimşek H, Esen B, Gür D. Kan izolatı E.coli ve K.pneumoniae suşlarında GSBL, KPC-tip karbapenemaz ve plazmid aracılı AMPc beta-laktamaz varlığının araştırılması. Mikrobiyol Bul 2012;46(2):159- 69.
  • Ağca H. Escherichia coli ve Klebsiella pneumoniae suşlarının genişlemiş spektrumlu beta-laktamaz üretimleri ve antibiyotik duyarlılık oranları. DEÜ Tıp Fakültesi Dergisi 2011;25(3):169-73.
  • Pai H. Clinical implications of ESBLs. International Symposium on Antimicrobial Agents and Resistance (ISAAR) 2003;49-51.
  • Güler Ö, Aktaş O, Uslu H. Klinik örneklerden izole edilen bakterilerde beta-laktamaz varlığının ve çeşitli antibiyotik gruplarına karşı duyarlılıklarının araştırılması, ANKEM Derg 2008;22(2):72-80.
  • Koçoğlu E, Karabay O, Koç İnce N, Özkardeş F, Yıldırım R. Toplum kaynaklı üriner sistem infeksi- yonlarından izole edilen Escherichia coli suşlarında genişlemiş antibiyotiklere direnç sıklığının araştırılması, ANKEM Derg 2007;21(1):5-9. beta-laktamaz ve bazı
  • Gündem NS, Çıkman A, Gülhan B. İdrar kültürlerinden izole edilen Escherichia coli ve Klebsiella spp. suşlarının genişlemiş spektrumlu beta-laktamaz (GSBL) üretimi ve antibiyotik direnci. Journal of Clinical and Experimental Investigations 2013;4(1):56-62.
ODÜ Tıp Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2014
  • Yayıncı: Ordu Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

İdrar Örneklerinden İzole Edilen Escherichia coli Suşlarında Genişlemiş Spektrumlu Beta-Laktamaz Üretimi ve Antibiyotiklere Direnç Oranları

Mustafa Kerem Çalgın, Yeliz Çetinkol, Arzu Altunçekiç Yıldırım

Tetani ile Başvuran Hipoparatiroidizme Bağlı İntrakraniyal Kalsifikasyon Olgusu

Soner Sazak, Berna Hamilçakın, Ahmet Doğan, Betül Gemici, Alper Kaçar, Hüseyin Dağ, Vefik Arıca

Pektoralis Major Rüptüründe Pull-Out Tekniği Avantajlı mı ?

Ahmet Pişkin, Alper Çıraklı, İsmail Büyükceran, Yunus Timurtaş, Sina Coşkun

Sarcoptes Scabiei ve Pedıculus Capitis Enfestasyonunun Sosyoekonomik Açıdan Değerlendirilmesi

Ülkü Karaman, Özgür Enginyurt, Yılmaz Dündar, Mehmet Kemal Baykal, Seddar Gür

İnsülin direnci olan hastalarda homosistein düzeylerinin değerlendirilmesi

Ahmet Ahsen, Memnune Sena Ulu, Akif Acay, Erhan Bozkurt, Şeref Yüksel

FDG-PET/BT Görüntülemede Saptanan Metastatik Malign Schwannom: Olgu Sunumu

Ertan Şahin, Umut Elboğa, Ebuzer Kalender, Y.Zeki Çelen, Mustafa Yılmaz

Karın Duvarı Endometriozisi

Mustafa OZSOY, Bahadır CELEP, Ahmet BAL, Ziya Taner OZKECECİ

Akut Aşil Tendon Rüptürlerinde Cerrahi ve Cerrahi Dışı Tedavi Yöntemlerinin Karşılaştırılması: Bir Derleme

Yunus Güzel, Umut H Gölge, Hakan Özcan

Diyabetik ve Prediyabetik Hastalarda Osteoprotegerin RANKL ve Karotis İntima Media Kalınlığı

Şerife Mehlika Kuşkonmaz, Yakup Yeşilkaya, Mutlu Hayran, Deniz Akata, Ömer Alper Gürlek

Hatay ilinde Adölesan Gebeliklerinin Maternal ve Fetal Sonuçları

Raziye Keskin Kurt, Atilla Karateke, Zinnur Aras, Ayhan Gül, Defne Özkaya, Mehmet Dede