“Düşlemenin poetikası” doğrultusunda Necip Fazıl Kısakürek’in “Açıklarda” adlı şiirine bakış

Necip Fazıl Kısakürek, modern Türk şiirinin temsilcileri arasında yer almaktadır. Şiirlerinde insan, insanın varoluşunun ve varlığının sorgulanması, ölüm, öte dünya, kâinat, Tanrı, fani olan bedenle ebedî olan ruhun çatışması, bireyin dünyadaki yalnızlığı ve korkuları gibi konular ağırlıktadır. Ayrıca varlığının özünü arayan insanın yaşadığı ıstırap da onun dizelerine yansımıştır. Necip Fazıl’ın şiirlerinde duygular geniş bir hayal gücü ile imgeleştirilmiştir. Gaston Bachelard’ın Düşlemenin Poetikası adlı eserinin son bölümünde, Düşleme ve Kozmoz başlığında anlatılanlar göz önünde bulundurularak Necip Fazıl Kısakürek’in Açıklarda adlı şiiri de değerlendirilebilir. Bachelard’ın, eserinde anlattıklarında en çok dikkat çeken husus, evrenin dört ana unsurunun önemli bir yere sahip olmasıdır. Açıklarda adlı şiirde de bu unsurlar doğrudan olmasa da birtakım semboller aracılığıyla metinde yer almakta ve şairin varlık ile varoluş doğrultusundaki düşüncelerine karşılık gelmektedir. Bu çalışmada Bachelard’ın söz konusu eserindeki Düşleme ve Kozmoz adlı bölümde anlatılanlardan hareketle Necip Fazıl’ın Açıklarda adlı şiiri incelenecektir.

A look at Necip Fazıl Kısakürek's poem "Açıklarda" in line with "Düşlemenin poetikası"

Necip Fazıl Kısakürek is among the representatives of modern Turkish poetry. In his poems, subjects such as human, questioning the existence and existence of man, death, the afterlife, the universe, God, the conflict between the mortal body and the eternal soul, the loneliness and fears of the individual in the world are predominant. In addition, the suffering experienced by a person who seeks the essence of his existence is reflected in his strings. In the poems of Necip Fazıl, emotions are imaged with a wide imagination. In the final chapter of Gaston Bachelard's work is Düşlemenin Poetikası, Necip Fazıl Kısakürek's poem entitled Açıklarda can also be evaluated, taking into account what is described in the title of Düşleme ve Kozmoz. The most notable aspect of Bachelard's narrative in his work is that the four main elements of the universe have an important place. In the poem entitled Açıklarda, these elements are included in the text through a number of symbols, although not directly, and correspond to the poet's thoughts in the direction of existence and existence. In this study, Necip Fazıl's poem called Açıklarda will be analyzed based on what is told in the chapter called Düşleme ve Kozmoz in Bachelard's aforementioned work.

___

  • Referans1 Bachelard, G. (2012). Düşlemenin poetikası (A. Tümertekin, Çev.). İstanbul: İthaki Yayınları.
  • Referans2 Bayraktar, L. (2010). Bergson’da ruh-beden ilişkisi. İstanbul: Dergâh Yayınları.
  • Referans3 Bergson, H. (2007). Madde ve bellek (I. Ergüden, Çev.). Ankara: Dost Kitabevi Yayınları.
  • Referans4 Boz, D. (2016). Büyük Doğu’nun ruhu Necip Fazıl Kısakürek. Ankara: Kelime Yayıncılık.
  • Referans5 Karlıağa, H.B. (1991). Anâsır-ı erbaa. TDV İslâm ansiklopedisi C 3. (s.149-151) içinde. İstanbul: TDV İslâm Araştırmaları Merkezi. Erişim adresi (19 Nisan 2021): https://islamansiklopedisi.org.tr/anasir-i-erbaa
  • Referans6 Kısakürek, N.F. (2010). O ve ben. İstanbul: Büyük Doğu Yayınları.
  • Referans7 Kısakürek, N.F. (2012). Çile. İstanbul: Büyük Doğu Yayınları.
  • Referans8 Kısakürek, N.F. (2017). Bir adam yaratmak. İstanbul: Büyük Doğu Yayınları.
  • Referans9 Kısakürek, N.F. (2018). İdeolocya örgüsü. İstanbul: Büyük Doğu Yayınları.
  • Referans10 Kierkegaard, S. (2014). Ölümcül hastalık umutsuzluk (M.M. Yakupoğlu, Çev.). Ankara: Doğu Batı Yayınları.
  • Referans11 Kolcu, A.İ. (2002). Albatros’un gölgesi. Ankara: Akçağ Yayınları.
  • Referans12 Korkmaz, R. & Özcan, T. (2004). Cumhuriyet dönemi Türk şiiri. R. Korkmaz (Ed.), Yeni Türk edebiyatı el kitabı 1839-2000 (s.215-309) içinde. Ankara: Grafiker Yayıncılık.
  • Referans13 Okay, O. (2018). Necip Fazıl “Sıcak yarada kezzap”. İstanbul: Dergâh Yayınları.
  • Referans14 Sartre, J.P. (2010). Varoluşçuluk. (A. Bezirci, Çev.). İstanbul: Say Yayınları.
  • Referans15 Türk, H. (2021). Çağdaş Türk şiiri tarihi. Çanakkale: Paradigma Akademi Yayınları.