DİJİTAL DENEYLERİN FEN BİLİMLERİ DERSİNDE KULLANILMASININ ÖĞRENCİ BAŞARISINA ETKİSİ

Fen Bilimleri dersi gibi doğa bilimleri derslerinde deney yönteminin kullanılması gerekliği tartışılmaz bir gerçektir. Okullarda, çeşitli nedenler ile deney yapma imkanlarının kısıtlı olduğu durumlarda, teknolojinin getirmiş olduğu yeni imkanlar sayesinde dijital deneyler, bu ihtiyacı karşılamada bir alternatif çözüm olarak ortaya çıkmaktadır. Bu çalışmanın amacı, İlkokul Fen Bilimleri dersinde kullanılan dijital deneylerin öğrenci başarısına etkisini araştırmaktır. Bu amaçla araştırmada 4. Sınıf Fen Bilimleri dersi ‘’Kuvvetin Etkileri’’ konusunun işlenmesinde, eğitim-öğretim ortamında yaygın olan düz anlatım, soru-cevap yöntemi kullanılarak öğretim ile dijital deneylerin kullanıldığı öğretimin arasında öğrenci başarısı açısından farklılık olup olmadığını karşılaştırmaktır. Verilerin analizinde, deneysel desen modeli için ön test- son test kontrol gruplu model kullanılmıştır. Her bir gruptaki öğrencilerin ön test puanları ve son testte aldıkları puanlar belirlendikten sonra gruplar birbirleri ile karşılaştırılmıştır. Dijital deneylerin öğrenmedeki etkisini analiz etmek için toplanan veri setinin istatistiksel özellikleri olarak standart sapma, aritmetik ortalamalar ve varyans değerleri hesaplanmıştır. Bağımsız Örnekler t Testi, grupların ortalamalarını karşılaştırmak ve puanların ortalama değerindeki farkı dijital deneylere bağlı olarak belirlemek için önerilmiştir. Bilgisayar ortamında dijital deneylerin deneysel kazanımları öğrenmede etkili olduğu belirlenmiştir.

___

  • Colorado Üniversitesi çevirimiçi PEHT İnteraktif Simülasyonlar uygulaması, (2021, 05 Nisan), Erisim adresi https://phet.colorado.edu/tr
  • Demirbaş, M. (2008). 6. Sınıf Fen Bilgisi ve Fen ve Teknoloji Öğretim Programlarının Karşılaştırılmalı Olarak İncelenmesi: Öğretim Öncesi Görüşler. Eğitim Fakültesi Dergisi, 21 (2), 313-338.
  • Duman, M. Ş., & Avcı, G. (2016). Sanal laboratuvar uygulamalarının öğrenci başarısına ve öğrenilenlerin kalıcılığına etkisi. Erzincan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 18(1), 13-33.
  • Güneş, M. H., Dilek, N. Ş., Topal, N., Nesrin, C. A. N. (2013). Fen ve Teknoloji Dersinde Laboratuar Kullanimina Yönelik Öğretmen ve Öğrenci Değerlendirmeleri. Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi, (20), 1-11.
  • Kıyıcı, G., Yumusak, A. (2005). Fen Bilgisi Laboratuari Dersinde Bilgisayar Destekli Etkinliklerin Ögrenci Kazanimlari Üzerine Etkisi-Asit-Baz Kavramlari ve Titrasyon Konusu Örnegi. TOJET: The Turkish Online Journal of Educational Technology, 4(4).
  • Koç, B., & Bayraktar, Ş. (2013). Sınıf Öğretmenlerinin 4. Ve 5. Sınıf Fen Ve Teknoloji Dersi Deneylerine Yönelik Görüşleri Ve Uygulamaları. Afyon Kocatepe University Journal Of Social Sciences, 15(1).
  • MEB, (2004). İlköğretim fen ve teknoloji dersi (4-5. sınıflar) öğretim programı. Ankara: Devlet Kitapları Müdürlüğü Basımevi.
  • MEB, (2018). Fen Bilimleri Dersi Öğretim Programı (İlkokul Ve Ortaokul 3, 4, 5, 6, 7 Ve 8. Sınıflar). Ankara: Devlet Kitapları Müdürlüğü Basımevi.
  • Sakız, G., Bülent, Ö., Aksu D., & Şimşek, Ö. (2014). Fen Ve Teknoloji Dersinde Akıllı Tahta Kullanımının Öğrenci Başarısına Ve Dersin İşlenişine Yönelik Tutuma Etkisi. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 18(3), 257-274.
  • Yavru, Ö., & Gürdal, A. (1998). İlköğretim Okullarının 4. Ve 5. Sınıflarında Laboratuvar Deneylerinin Öğrencilerin Mekanik Konusundaki Başarısına Ve Kavramları Kazanmasına Etkisi. Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Dergisi, 10(10), 327-338.
  • Yeşilyurt, M., Kurt, T., & Temur, & Temur, A. (2005). İlköğretim Fen Laboratuarı İçin Tutum. Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 17(17), 21-31.
  • Yeşilyurt, M., Kurt, T., & Temur, A. (2004). İlköğretim Fen Laboratuvarı İçin Tutum Anketi Geliştirilmesi Ve Uygulanması. Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, (16), 104-114.