YAPRAKTAN ÜRE UYGULAMASININ FARKLI ARMUT (PYRUS COMMUNIS L.) ÇEŞİTLERİNDE VERİM, MEYVE KALİTESİ VE BİOAKTİF BİLEŞİKLER ÜZERİNE ETKİSİ

Bu çalışmada, üç farklı armut çeşidinde (Akça, Santa Maria ve Deveci) yapraktan üre uygulamasının verim, meyve kalitesi ve bioaktif bileşikler üzerine etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Tam çiçeklenmeden 30 ve 60 gün sonra üre içeren solüsyon (% 0 ve % 0,1 CH4N2O) tüm ağaçlara iki kez püskürtülmüştür. Kontrol uygulaması ile karşılaştırıldığında, verim, meyve ağırlığı ve geometrik ortalama çap, üre uygulaması ile önemli oranda artmıştır. Renk özellikleri, suda çözünebilir kuru madde, pH ve titre edilebilir asitlik değerleri üzerine üre uygulamasının istatistiksel bakımdan bir etkisi olmamıştır. Üre uygulaması, meyve eti sertliğini ve toplam fenolik madde içeriğini önemli oranda azaltmıştır. Tüm çeşitlerin toplam antioksidan aktivitesi üre uygulaması ile azalmıştır. Üre uygulaması; Akça ve Santa Maria çeşidinde naringenin, Deveci çeşidinde ise rutin içeriğini önemli oranda artırmıştır. Üre uygulaması, tüm çeşitlerin azot içeriğini, Deveci çeşidinde çinko, Santa Maria çeşidinde ise potasyum, kalsiyum ve magnezyum içeriğini de önemli oranda artırmıştır.

THE EFFECT OF FOLIAR UREA TREATMENT ON YIELD, FRUIT QUALITY AND BIOACTIVE COMPOUNDS OF DIFFERENT PEAR VARIETIES (PYRUS COMMUNIS L.)

The effects of foliar urea treatment on yield, fruit quality and bioactive compounds of three different pear cultivars (Akça, Santa Maria and Deveci) were investigated in this study. Whole trees were sprayed twice with an aqueous solution containing urea (0% and 0.1% CH4N2O) 30 and 60 days after the full bloom for each cultivar separately. The per tree yield, fruit weight and geometric mean diameter were significantly increased with urea treatment according to control. The color characteristics, soluble solids content, pH and titratable acidity didn’t change with the urea treatment. The urea treatment significantly reduced fruit flesh firmness. Urea treatment significantly reduced total phenolic content of Santa Maria. Total antioxidant activity of all varieties significantly reduced with the urea treatment. Urea treatment significantly increased naringenin content of Akça and Santa Maria, and rutin content of Deveci pear. The nitrogen content of the pear varieties was significantly increased with urea treatment. Additionally, urea treatment significantly increased zinc content of Deveci, and potassium, calcium and magnesium content of Santa Maria pear.