İstatistik Bölümü Son Sınıf Öğrencilerinin Kaygı Ve Umutsuzluk Düzeylerinin Kategorik Regresyon Analizi İle İncelenmesi

Kişilerin kendini gerçekleştirdiği, değerlendirdiği ve gelişmeye başladığı üniversite dönemi son derece önem taşımaktadır. Bu süreçte özellikle son sınıfta yaşanan iş ve gelecek belirsizliği, beklentiler, olumsuz etkilenmeler kişilerde kaygıya neden olabilmektedir. Bu durum, bireylerin öğrenim sürecini de etkilemektedir. Bu çalışmanın amacı, Ankara araştırma üniversitelerinde öğrenim gören istatistik bölümü son sınıf öğrencilerinin kaygı ve umutsuzluk düzeylerinin kategorik regresyon analizi ile incelenerek model denemelerinin yapılması ve bu modeller ile öğrencilerin geleceğe bakışlarının belirlenmesidir. Araştırma 2020-2021 öğretim yılında Ankara ilindeki araştırma üniversitelerinin istatistik bölümü son sınıf öğrencilerini kapsamaktadır. Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi, Gazi Üniversitesi Fen Fakültesi, Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi ve Ortadoğu Teknik Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi baz alınarak başlangıçta her bir üniversitenin istatistik bölümü son sınıf öğrencilerinin eşit düzeyde kaygıya sahip oldukları varsayımı altında çekilecek örneklemin genişliği eşit payda belirlenmiş ve 93 örneklem elde edilmiştir. Araştırma grubuna, "Spielberger Durumluk-Sürekli Kaygı Ölçeği" ve "Beck Umutsuzluk Ölçeği" uygulanmıştır. Elde edilen veriler kategorik regresyon ve sıralı lojistik regresyon modellemeleri kullanılarak analiz edilmiştir. İstatistik bölümünde okuyan son sınıf öğrencilerinden Orta Doğu Teknik Üniversitesi’ nde olanların geleceğe daha umutla bakabildikleri, Hacettepe Üniversitesi öğrencilerinde az da olsa umudun var olduğu, Ankara ve Gazi Üniversitesi’ ndeki öğrencilerin umutsuzluk ölçeği etkisinin neredeyse eşit olup; geleceğe daha umutsuz baktığı söylenebilir. İş önceliğinin etkisine bakıldığında, “Para Kazanmak” seçeneğini işaretleyenlerin daha umutlu, “Sosyal Güvenceye Sahip Olmak” seçeneğini işaretleyenlerin ise daha umutsuz olduğu görülmüştür. Stajın olup olmamasının etkisine bakıldığında, staj yapanların geleceğe daha umutlu, yapmayanların ise umutsuz baktığı söylenebilir. Aynı şekilde baba öğrenim durumu düzeyi ileri seviyede olduğunda, istatistik bölümü son sınıf öğrencilerinin geleceğe daha umutlu baktığı sonucuna ulaşılmıştır. Sonuç olarak, son sınıf öğrencilerine yönelik kaygı ve umutsuzluğun azaltılması, kendilerini daha iyi ve etkili geliştirebilmeleri açısından eğitim süreçlerinde psikolojik danışma, rehberlik hizmetleri ve bu yönde eğitim seminerlerinin arttırılarak sağlanması, kaygı ve umutsuzlukla baş edebilmeleri için destek olunması gerektiği düşünülmektedir.

Investigation of the Anxiety and Hopelessness Levels of Statistics Department Senior Students by Categorical Regression Analysis

The university period, in which people realize, evaluate and develop themselves, is extremely important. In this process, job and future uncertainty, expectations and negative influences, especially in the last year, can cause anxiety in people. This situation also affects the learning process of persons. The aim of this study is to examine the anxiety and hopelessness levels of the senior students of the statistics department, studying at Ankara research universities, by categorical regression analysis, to conduct model trials and to determine the future perspectives of the students with these models. The research covers the senior students of the statistics department at Ankara research universities in the 2020-2021 academic year. Based on Ankara University Faculty of Science, Gazi University Faculty of Science, Hacettepe University Faculty of Science and Middle East Technical University Faculty of Arts and Science, under the assumption that the senior students of the Statistics Department of each university had equal anxiety, the sample size was determined equally and 93 samples were obtained. "Spielberger State-Trait Anxiety Scale" and "Beck Hopelessness Scale" were applied to the research group. The obtained data were analyzed using categorical regression and ordinal logistic regression models. Among the senior students studying in the statistics department, those from the Middle East Technical University are able to look to the future with more hope, the students of Hacettepe University have a little hope, the hopelessness scale effect of the students in Ankara and Gazi University is almost equal; It can be said that they looks to the future more hopelessly. When the effect of job priority is examined; It was observed that those who selected the option "Earning Money" were more hopeful, and those who selected the option "Having Social Security" were more hopeless. When the effect of internship is examined, it can be said that those who do internships look at the future more hopeful, while those who look hopelessness. Similarly, as the education level of the father increases to an advanced level, it has been concluded that the senior students of the statistics department are more hopeful for the future. As a result, it is thought that senior students should be provided with psychological counseling, guidance services and training seminars in order to reduce anxiety and hopelessness, to improve themselves better and more effectively, and to support them in order to cope with anxiety and hopelessness.

___

  • Abdollahi, A., Talib, M. A., Yaacob, S. N., ve Ismail, Z. (2016), Problem-solving skills and suicidal ideation among Malaysian college students: The mediating role of hopelessness, Academic Psychiatry, 40, 261-267.
  • Akca, E. (2020), Üstün zekâlı tanısı için başvuran ebeveynlerde mükemmeliyetçilik ve kaygı düzeyinin incelenmesi, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Çağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Alpar, R. (2011), Uygulamalı Çok Değişkenli İstatistiksel Yöntemler, Detay Yayınları, Ankara. Al-Qaisy, L. M. (2011), The relation of depression and anxiety in academic achievement among group of university students, International Journal of Psychology and Counselling, 3(5), 96-100.
  • Aydın, A. ve Tiryaki, S. (2017), Üniversite öğrencilerinin kaygı düzeylerini etkileyen faktörleri belirlemeye yönelik bir araştırma (KTÜ örneği), Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi, 17(4), 715-722.
  • Aydın, O. Ve Çiftel, N. (2013), Ortaöğretim kurumlarına devam eden öğrencilerin akademik ve mesleki gelecek kaygılarının incelenmesi, İZÜ Sosyal Bilimler Dergisi, 2(3), 130-168.
  • Bakioğlu, B., Alkış Küçükaydın M., Karamustafaoğlu, O., Uluçınar Sağır Ş., Akman, E., Ersanlı, E. ve Çakır, R. (2015), Öğretmen adaylarının bilişötesi farkındalık düzeyi, problem çözme becerileri ve teknoloji tutumlarının incelenmesi, Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 5(1), 22-33.
  • Bingöl, H., Çoban, B., Bingöl, Ş. ve Gündoğdu, C. (2012), Üniversitelerde öğrenim gören taekwondo milli takım sporcularının maç öncesi kaygı düzeylerinin belirlenmesi, Selçuk Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dergisi, 14(1), 121-125.
  • Canbaz, S. (2001), Samsun Çıraklık Eğitim Merkezi’ ne devam eden çırakların sosyodemografik, çalışma yaşamı özelliklerinin ve durumluk-sürekli kaygı düzeylerinin değerlendirilmesi, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi.
  • Carretta, C. M., Ridner, S. H., ve Dietrich, M. S. (2014), Hope, hopelessness, and anxiety: A pilot instrument comparison study, Archives of Psychiatric Nursing, 28(4), 230-234.
  • Cengiz, D. (2008), Kategorik regresyon analizi ile öğrencilerin benlik algılarını etkileyen özelliklerin belirlenmesi, Öneri Dergisi, 8(29), 193-198.
  • Cengiz, E. (2009), Bireylerin kredi kartlarını değiştirme tutumları, Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 19(2), 179-196.
  • Chatterton, B. (2014), Huffpost, https://www.huffingtonpost.com/southwestern-university/what-job-statistics- say-a_b_5399641.html sitesi. Erişim Tarihi: 17.06.2023
  • Cüceloğlu, D. (1993), İnsan ve Davranış, Remzi Kitabevi, İstanbul.
  • Cüceloğlu, D. (2005), İnsan ve Davranışı: Psikolojinin Temel Kavramları, Remzi Kitabevi, İstanbul.
  • Çakmak, Ö. ve Havedanlı, M. (2005), Eğitim ve fen edebiyat fakülteleri biyoloji bölümü öğrencilerinin kaygı düzeylerinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi, Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 4(14), 115-127.
  • Çetintürk, H. (2001), Yatılı ilköğretim bölge okulu 2. kademe öğrencileriyle normal ilköğretim okulu 2. kademe öğrencilerin depresyon ve umutsuzluk düzeyleri açısından karşılaştırılması, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Dereli, F. ve Kabataş, S. (2009), Sağlık Yüksekokulu son sınıf öğrencilerinin iş bulma endişeleri ve umutsuzluk düzeylerinin belirlenmesi, Yeni Tıp Dergisi, 26, 31-36.
  • Dinç, S. ve Erden Çınar, S. (2019), Bilişsel davranışçı yaklaşıma dayalı grupla psikolojik danışma uygulamasının üniversite öğrencilerinin gelecek kaygıları ve yetkinlik inançları üzerine etkisi, E-Uluslararası Eğitim Araştırmaları Dergisi, 10(3), 15-28.
  • Dost, Z.D. ve Bilgin, K.U. (2020), Gençlerin işgücü piyasasına geçişinde deneyim ve staj etkisi, Çalışma İlişkileri Dergisi, 1, 119-153.
  • Dursun, S. ve Aytaç, S. (2009), Üniversite öğrencileri arasında işsizlik kaygısı, Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 19(1), 71-84.
  • Dursun, S. ve Aytaç, S. (2012), Üniversite öğrencilerinin işgücü piyasasına yönelik beklentileri ve iş deneyimleri ile umutsuzluk ve kaygı düzeyleri arasındaki ilişki üzerine bir araştırma, Sosyal Bilimler Dergisi, 10(1), 373-388.
  • Ehtiyar, R. ve Üngüren, E. (2008), Lise ve üniversitede turizm eğitimi alan öğrencilerin demografik değişkenlerinin umutsuzluk ve kaygı düzeylerine etkilerinin araştırılması, Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Dergisi, 2, 34-51.
  • Eskin M, Kuian O, Voracek M, Shaheen A, Carta MG, Sun JM, Flood C, Poyrazlı S, Janghorbani M, Yoshimasu K, Mechri A, Khader Y, Aidoudi K, Bakhshi S, Harlak H, Ahmead M, Moro MF, Nawafleh H, Philips L, Abuderman A,Tran US, Tsuno K. (2016), Cross-national comparisons of attitudes towards suicide and suicidal persons in university students from 12 countries, Scandinavian Journal of Psychology, 57(6), 554-563.
  • Gerede, A. (2002), İlköğretimde okuyan çocukların umutsuzluk düzeylerinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Anadolu Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.
  • Granö, N., Karjalainen, M., Edlund, V., Saari, E., Itkonen, A., Anto, J., ve Roine, M. (2014), Changes in depression, anxiety and hopelessness symptoms during family-and community-oriented intervention for help-seeking adolescents and adolescents at risk of psychosis, Nordic Journal of Psychiatry, 68(2), 93-99.
  • Güç, K. ve Başar, E. (2016), Optimal ölçeklemeye dayalı kategorik regresyon analizi ve bir uygulama, Eurasian Academy of Sciences Eurasian Econometrics, Statistics & Emprical Economics Journal, 5, 14-27.
  • Hoşşirin Elmas, S. (2010), Sınıf öğretmeni adaylarının matematik öğretmeye yönelik kaygı düzeyleri ve bu kaygıya neden olan faktörler, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Afyon Kocatepe Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.
  • Joiner, T. E., Wingate, L. R. ve Otamendi, A. (2005), An interpersonal addendum to the hopelessness theory of depression: Hopelessness as a stress and depression generator, Journal of Social and Clinical Psychology, 24(5), 649-664.
  • Kaya, M. ve Varol, K. (2004), İlahiyat Fakültesi öğrencilerinin durumluk- sürekli kaygı düzeyleri ve kaygı nedenleri (Samsun örneği), Ondokuz Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 17, 31-63.
  • Korkmazer, F. (2020), Üniversite öğrencilerinin işsizlik kaygısı algılarının incelenmesi, Business Economics and Management Research Journal, 3(2), 141-152.
  • Kul, A., Demir, R. ve Katmer A.N. (2020), Covid-19 salgını döneminde psikolojik sağlamlığın yordayıcısı olarak yaşam anlamı ve kaygı, Turkish Studies, 15(6), 695-719.
  • Kvâlseth, T.O. (1985), Cautionary Note About R2, American Statistician, 39, 279-285.
  • Lester, D. (2013), Hopelessness in undergraduate students around the world: A review, Journal of affective disorders, 150(3), 1204-1208.
  • Liyanage, S., Saqib, K., Khan, A. F., Thobani, T. R., Tang, W. C., Chiarot, C. B., AlShurman A. ve Butt, Z. A. (2021), Prevalence of anxiety in university students during the COVID-19 pandemic: a systematic review, International Journal of Environmental Research and Public Health, 19(1), 62.
  • Marai, L. (2004), Anxiety and hopelessness in two South Pacific countries: Exploratory studies, Social Behavior and Personality: An International Journal, 32(8), 723-730.
  • Muriungi, S. K., ve Ndetei, D. M. (2013), Effectiveness of psycho-education on depression, hopelessness, suicidality, anxiety and substance use among basic diploma students at Kenya Medical Training College, South African Journal of Psychiatry, 19(2), 41-50.
  • Peper, E., Harvey, R., Cuellar, Y., ve Membrila, C. (2022), Reduce anxiety, NeuroRegulation, 9(2), 91-97. O' Connor, R., O' Connor, D., O' Connor, S., Smallwood, J., ve Miles, J. (2004), Hopelessness, stress, and perfectionism: The moderating effects of future thinking. Cognition & Emotion, 18(8), 1099-1120.
  • Öztürk, A. (2004), Sosyal kaygıya ilişkin kendini sunma modeli, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.
  • Pamuk, Y., Hamurcu, H. ve Armağan B. (2014), Sınıf öğretmeni adaylarının durumluk ve sürekli kaygı düzeylerinin incelenmesi (İzmir-Buca örneği), Bartın Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 3(2), 293-316.
  • Shamsuddin, K., Fadzil, F., Ismail, W. S. W., Shah, S. A., Omar, K., Muhammad, N. A., Jaffar, A., Ismail, A. ve Mahadevan, R. (2013), Correlates of depression, anxiety and stress among Malaysian university students, Asian Journal of Psychiatry, 6(4), 318-323.
  • Spielberger, C.D. (1966), Theory and Research on Anxiety. Anxiety and Behavior. In C.D. Spielberger (eds), Academic Press, San Diego, CA
  • Surat, A., ve Ceran, D. (2020), Üniversite öğrencilerinin işsizlik kaygısı, ISPEC International Journal of Social Sciences & Humanities, 4(3), 145-166.
  • Şanlı Kula, K. ve Saraç, T. (2016), Üniversite öğrencilerinin gelecek kaygısı, Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 13(33), 227-242.
  • Şanlı Kula, K. ve Saraç, T. (2017), Fen Edebiyat Fakültesi öğrencilerinin kaygı ve umutsuzluklarının incelenmesi, Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 26(2), 14-29.
  • Şentürk, Ü. (2011), Kültürel Değişim, Gelişim ve Hareketlilik, 38. ICANAS Uluslararası Asya ve Kuzey Afrika Çalışmaları Kongresi, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Ankara.
  • Sevinç, S. ve Özdemir, S. (2017), Hemşirelik öğrencilerinin kaygı ve umutsuzluk ilişkisi: Kilis örneği, Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Dergisi, 19(2), 14-24.
  • Sud, A., ve Kumar, S. (2006), Dysfunctional career thoughts, achievement motivation, and test anxiety among university students, Pakistan Journal of Psychological Research, 21(1-2), 41-52.
  • Tatlıdil, H. (2002), Uygulamalı Çok Değişkenli İstatistiksel Analiz, Engin Yayınları, Ankara.
  • Tayfun, A., Silik, C.E., Dülger A.S. ve Margazieva, N. (2022), Üniversite öğrencilerinin özyeterlik algıları ile gelecek kaygıları arasındaki ilişkinin incelenmesi: Türkiye-Kırgızistan örneği, Türk Turizm Araştırmaları Dergisi, 6(2), 570-590.
  • Tekin, M. ve Filiz, K. (2008), Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokullarının antrenörlük eğitimi ve spor yöneticiliği bölümlerinde öğrenim gören öğrencilerin umutsuzluk ve boyun eğici davranış düzeylerinin çeşitli değişkenlere göre incelenmesi, SPORMETRE Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 6(1), 27-37.
  • Tektaş, N. (2014), Üniversite mezunlarının kaygı düzeylerinin incelenmesi, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Dr. Mehmet YILDIZ Özel Sayısı, 243-253.
  • Tokgöz, Ö. (2017), Lise sınavlarına hazırlanan çocuklarda kaygı düzeyi, yaşam kalitesi ve ebeveyn tutumları açısından cinsiyetler arasındaki farkların incelenmesi, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Arel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Tovilović, S., Novović, Z., Mihić, L. ve Jovanović, V. (2009), The role of trait anxiety in induction of state anxiety, Psihologija Journal, 42(4); 491-504.
  • Tümerdem, R. (2007), Dicle Üniversitesi Eğitim Fakültesi ve Fen-Edebiyat Fakültesi kimya son sınıf öğrencilerinin kaygılarını etkileyen etmenler, Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 6(20), 32-45.
  • Uluç, E.A. ve Duman, S. (2020), Gençlik ve spor il müdürlüğü çalışanlarının Covid-19 sürecinde kaygı durumlarının incelenmesi, Akdeniz Spor Bilimleri Dergisi, 3(2), 289-302.
  • Uygun, K., Avaroğulları, M. ve Oran, M. (2016), Sosyal bilgiler öğretmen adaylarının mesleki kaygı düzeylerinin incelenmesi, Turkish Studies, 11(21), 417-436.
  • Ünal, A. (2006), OKS (LGS)’ye hazırlanan öğrencilerin sınav kaygıları ile benlik saygı düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.
  • Üner, S. (2019), Fen grubu öğretmenlerinin okul dışı öğrenme ortamlarına yönelik kaygı düzeyi değerlendirme ölçeği çalışması, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Hacettepe Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.
  • Üngüren, E. (2007), Lise ve üniversitelerde turizm eğitimi alan öğrencilerin umutsuzluk ve kaygı düzeylerinin çeşitli değişkenler açısından değerlendirilmesi: Antalya’da bir uygulama, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Akdeniz Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Üstün, G., Dedekoç Ş., Kavalalı T., Öztürk F., Sapcı, Y. ve Can, S. (2014), Üniversite son sınıf öğrencilerinin iş bulmaya ilişkin umutsuzluk düzeylerinin incelenmesi, Amasya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 3(2); 200-221.
  • Poch, F.V., Villar, E., Caparros, B., Juan, J., Cornella, M., ve Perez, I. (2004), Feelings of hopelessness in a Spanish university population: Descriptive analysis and its relationship to adapting to university, depressive symptomatology and suicidal ideation, Social Psychiatry and Psychiatric Epidemiology, 39, 326-334.
  • Shiomi, K. (1995), Correlations of hopelessness with motivation and personality traits among Japanese school children, Perceptual and Motor Skills, 80(3), 717-718.
  • Yalçın, H.G. (2018), Fen bilimleri dersinde pozitif ve negatif motivasyonun kaygı düzeyine ve akademik başarıya etkisinin araştırılması, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Erciyes Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.
  • Yılmaz, F.N. (2019), Üniversite son sınıf öğrencilerinin kaygı düzeyleri ile benlik saygısı düzeyleri arasında umudun aracı rolü üzerine bir araştırma, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.