YAVUZ BÜLENT BAKİLER’İN KÜLLENMEYEN AZERBAYCAN SEVDASI

Yavuz Bülent Bâkiler,  XX. yüzyıl Türk edebiyatının yaşayan meşhur şairlerindendir. 1936 yılında Sivas’ta doğan şairin asıl mesleği avukatlık olmakla birlikte o, gazeteci, radyo ve televizyon programcısı, tenkitçi, seyyah olarak da tanınmıştır. Bunların yanı sıra iyi bir bürokrat olan Bâkiler, Sivas Milletvekilliği ve Kültür Bakanlığı Müsteşar yardımcılığı görevlerinde de bulunmuştur.Daha Sovyetler Birliği dağılmadan bürokrat sıfatıyla Balkanlara, Kafkaslara ve Türkistan’a giderek orada üst düzey temaslarda bulunan şair, demir perde rejiminde yaşayan Türk soydaşlarımız hakkındaki ilk elden bilgileri Türkiye’ye taşımıştır.  O, Türk dünyası ve onun önemli bir parçası olan Azerbaycan Türklerinin tarihi süreçte, Sovyetler birliği döneminde ve Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra bile yaşadıklarını Anadolu Türklerine aktarmıştır. Türkiyeli okuyucular, yıllarca haber alamadıkları soydaşları ile ilgili önemli hususları Bakilerin eserlerinden, televizyon programlarından ve konuşmalarından duyarak ötelerde yaşayan kardeşleri hakkında bilgi sahibi olmuşlardır.Çalışmada Yavuz Bülent Bakiler’in Azerbaycan edebiyatı, tarihi, kültür ve medeniyeti ile ilgili yazdığı şiir, nesir eserleri ve gezi notlarından hareketle şairin Türkiye’de, Azerbaycan kültür ve medeniyetine yaptığı hizmetler incelenmiştir.   Anahtar kelimeler: Yavuz Bülent Bâkiler, Azerbaycan Yüreğimde Bir Şahdamardır, Harman, Unuttuğumuz İnsanlar, Azerbaycan’ın Türkiye’de tanıtılması.

___

  • Atatürk‘ün Türk Dünyası ve Türk Birliği ile İlgili Sözleri. (29 Ekim 1933). Atatürk İnkılapları: En Kapsamlı Atatürk Sitesi. http://www.ataturkinkilaplari. com/ao/63 adresinden 14 Nisan 2011 tarihinde edinilmiştir.
  • Bâkiler, Y. B. (2008). Türkistan Türkistan. İstanbul: Türk Edebiyatı Vakfı Yayınları.
  • Bâkiler, Y. B. (2009). Azerbaycan Yüreğimde Bir Şahdamardır. İstanbul: Türk Edebiyatı Vakfı Yayınları.
  • Bâkiler, Y. B. (2010). Harman. İstanbul: Türk Edebiyatı Vakfı Yayınları.
  • Bâkiler, (1977). Türk Dili ve Edebiyatı Ansiklopedisi (Devirler, İsimler, Eserler, Terimler) (303). İstanbul: Dergâh Yayınları.
  • Ersavaş, F. (1977). Tanzimat’tan Bu Yana Hamasi Şiir Antolojisi. İstanbul: Yy.
  • Geçer, İ. (1987). Cumhuriyet Döneminde Türk Şiiri. Ankara: Kültür Bakanlığı Yayınları.
  • Kabaklı, A. (1974). Türk Edebiyatı. 3. Cilt. İstanbul: Türk Edebiyatı Yayınları.
  • Mirze Elekber Sabir. (2004). Hophopname. 2. Cilt. (Haz.) Memmed Memmedov. Bakı: Şerq-Qerb. Birliği. http://tr.wikipedia.org/wiki/T%C3%BCrk_Birli%C4%9Fi adresinden 11 Ağustos 2011 tarihinde edinilmiştir. Vikipedi: Özgür Ansiklopedi.