TÜRKİYE’DE BANKA KREDİLERİNİN İHRACAT ÜZERİNE ETKİLERİ: EKONOMETRİK ANALİZ

Ülkelerin büyüme düzeylerine katkı sağlayan en önemli faktörlerden biri olan ihracat, günümüzde üzerine en çok konuşulan alanların başında gelmektedir. Türkiye’de ihracatın artırılması ve gelişmesi yönünde birçok teşvik ve kredi politikaları yürütülmektedir. Bu çalışmada Türkiye’de faaliyet gösteren lokomotif sektör niteliğindeki imalat sanayinin kredi kullanımı ile ihracat rakamları arasındaki ilişki 2005-2018 yılları arası çeyrek dönemlik verilerle Granger nedensellik ve etki-tepki testi üzerinden analiz edilmiştir. Modelde imalat sanayi üretim endeksi 2015=100 bazlı, bankalar tarafından imalat sanayi sektörüne kullandırılan krediler ve ihracat rakamları cari fiyatlarla tl cinsinden kullanılmıştır. Elde edilen bulgular imalat sanayi kredilerinden ihracata doğru tek taraflı Granger nedensellik ilişkisi olduğunu göstermektedir. Ayrıca,kredi değişkenine verilen bir standart sapmalık şokun ihracat üzerine etkisi etki-tepki testi bulgularına göre uzun süreli olarak devam edeceği tespit edilmiştir. Sonuç olarak Türkiye’de imalat sanayinin krediler ile desteklenmesinin ülkenin ihracat rakamlarına olumlu bir yansıması olacağı tahmin edilmektedir. Ek olarak, bu çalışma bankacılık kredilerinin sektörel bazda ihracat üzerine etkisini analiz etmesi nedeniyle literatürde bir ilk olma özelliği taşımaktadır.

THE EFFECT OF BANKING LOANS ON EXPORT INTURKEY; ECONOMETRIC ANALYSIS

Export which contributes to growth figures of countries is currently one of the most important areasin the economy. Many incentives and credit policies are carried out towards the enhancement and developmentof exports in Turkey. In this study, the relationship between exports and credit use in the pioneer manufacturingsector operating in Turkey were analyzed with quarterly data from the years 2005-2018 through Grangercausality and impulse-response tests. The manufacturing industry production index 2015=100 basis, cash loansby the banking sector and exports in Turkish liras were used as data. The findings show that there is a one wayGranger causality relation from banking loans to exports. In addition, it is determined that the effect of onestandard deviation shock given to the credit variable on export will continue for a long time according to impulse-response test findings. As a result, it is expected that the support of the manufacturing sector withbanking loans would reverberate as a positive result on Turkey’s export figures. Also, this article is bear theproperty of being first in literature as to analyze banking loans effect in sectoral basis on export.

___

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi SBE Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2011
  • Yayıncı: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

ÇEVRİMİÇİ TÜKETİCİ BÜTÜNLEŞMESİ VE ARAMA MOTORU VERİLERİ KULLANILARAK YAPAY SİNİR AĞLARI İLE OTOMOBİL SATIŞ TAHMİNİ

İbrahim TOPAL

RİSK GRUBUNDAKİ ÖĞRENCİLER İÇİN SINIF ÖĞRETMENLERİNİNYAPTIĞI UYARLAMALAR VE OKUL REHBERLİK SERVİSİ İLE İŞBİRLİĞİNEİLİŞKİN REHBERLİK ÖĞRETMENLERİNİN GÖRÜŞLERİ

Tansel YAZICIOĞLU

EBEVEYNLERİN ÇOCUK HAKLARINA İLİŞKİN METAFORİK ALGILARI

Nuray KURTDEDE FİDAN, Ayşe ÖZAYDIN

GÖÇMEN TOPLULUKLARIN EĞİTİM SİSTEMİNE KATILIMI SÜRECİNDE UYGULANAN EĞİTİM VE DİL POLİTİKALARININ İNCELENMESİ

Bahar İŞİGÜZEL, Yüksel BALDIK

13 NUMARALI NEVŞEHİR ŞER’İYYE SİCİLİ’NDE YER ALAN TEREKE KAYITLARINA GÖRE MÜSLİM ve GAYRİMÜSLİMLERİN SOSYO-EKONOMİK DURUMLARI (1908-1910)

Hüseyin SARAÇ, Serkan ERDOĞAN

FELSEFİ SÜREÇ İÇİNDE DÜŞÜNME OLGUSU

Dilek BAŞERER, Ekrem Ziya DUMAN

ÇOCUK EDEBİYATINDA GÖÇ VE GÖÇMENLİK

Murat TEMUR, İhsan Seyit ERTEM

DOĞRUDAN YABANCI YATIRIM VE EKONOMİK ÖZGÜRLÜKLER İLİŞKİSİ: OECD ÜLKELERİ ÜZERİNE BİR NEDENSELLİK ANALİZİ

Özlem ÖZTÜRK ÇETANAK, Selen YILMAZ UZLAŞIR

İŞ GÜVENCESİZLİĞİ İLE İŞ ERTELEME ARASINDAKİ İLİŞKİDE ÖRGÜT TEMELLİ ÖZSAYGININ DÜZENLEYİCİ ROLÜ

Metin KAPLAN, Gülbahar KERİMAN

BİLİMİN SOSYOKÜLTÜREL DOĞASI BAĞLAMINDA FEN BİLİMLERİ ÖĞRETMENLERİNİN YERLİ VE YABANCI BİLİM İNSANLARI HAKKINDAKİ BİLGİ DÜZEYLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

Davut SARITAŞ