Osmaniye İlinin Arazi Örtüsü ve Kullanımındaki Zamansal Değişimin Uzaktan Algılama Teknikleri ile Araştırılması

Bu çalışmada, Osmaniye ilinin idari açıdan il olduktan sonraki süreçte yaşadığı değişimin arazi örtüsü/kullanımına yansıması incelenmektedir ve böylelikle bir bölgenin idari yapısındaki değişimin nasıl bir etkiye sebep olduğu ortaya konmuştur. Çalışma alanı ilçe bazlı yürütülüp değişimin hangi ilçelerde ne sebeple olduğu da ayrıca ele alınmıştır. Bu sebeple 1995 yılına ait LANDSAT 5 TM ve 2017 yıllına ait LANDSAT 8 OLI/TIRS uydu görüntülerine piksel tabanlı kontrollü sınıflandırma tekniği uygulanmıştır. Çalışmada kullanılan arazi sınıfları CORINE Düzey 1 seviyesinde seçilmiştir. Her iki yıla ait sonuç görüntüleri doğruluk değerlendirmesine tabi tutulduktan sonra değişim analizleri yapılmış ve ortaya çıkan değişimin miktarı ve sebepleri incelenmiştir. Sonuç olarak il olduktan sonraki süreçte hem nüfus sayısı artmış hem de yeni imar alanlarının açılması ile özellikle “Yapay Yüzeyler” sınıfında artış gözlemlenmiştir.

___

  • [1] M.A. Derse, Sürdürülebilir Arazi Kullanım Planlaması İçin Uzaktan Algılama Verilerine Dayalı Bölgesel Değişim Tespiti: Erdemli (Mersin) Örneği, Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı, Adana, 2010.
  • [2] A. Akın, Çukurova Deltası Kıyı Alanında Arazi Örtüsü Değişimlerinin Belirlenmesinde Farklı Uzatan Algılama Yöntemlerinin Değerlendirilmesi, Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı, Adana, 2007.
  • [3] B. Gül, Ç. Yıldırmış, A. Değer, M. Erdoğan, A. Ulubay, Görüntü Birleştirme Yöntemlerinin Spektral Değerleri Koruma Açısından Karşılaştırılması: Worldview-2 Uygulaması, içinde: Prof. Dr. Derya MAKTAV & Yrd. Doç. Dr. Hüseyin TOPAN (Ed), IV. Uzaktan Algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemleri Sempozyumu, Zonguldak, 2012.
  • [4] TUBİTAK & TOBB Üniversitei, T. Mustafa, E. Koç, E. San, Göktürk-2 Pankeskinleştirme, 2018. https://www.gezgin.gov.tr/pansharp/GK2_Sunum.pdf (erişim 8 Mart 2019).
  • [5] T. Kavzaoğlu, M. Yıldız, Nesne Tabanlı Sınıflandırma Tekniği ile Arazi Örtüsünün Belirlenmesi: Quickbird ve Landsat Örneği, Prof. Dr. Derya MAKTAV & Yrd. Doç. Dr. Hüseyin TOPAN (Ed), IV. Uzaktan Algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemleri Sempozyumu, Zonguldak, 2012.
  • [6] T. Kavzaoğlu, İ. Çölkesen, Karar Ağaçları ile Uydu Görüntülerinin Sınıflandırılması: Kocaeli Örneği, Harita Teknolojileri Elektronik Dergisi, 2,1 (2010), 36-45.
  • [7] F. Temiz, Uzaktan Algılama Teknolojileri ve Coğrafi Bilgi Sistemi Yardımıyla Arazi Kullanımı / Arazi Örtüsü Değişim Analizlerinin Yapılması, Yüksek Lisans Tezi, Necmettin Erbakan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Harita Mühendisliği Anabilim Dalı, Konya, 2016.
  • [8] S. Kahraman, Ö. Ünsal, ArcGIS Spatial Analiz , Esri Türkiye Yayınları, Ankara, 2014.
  • [9] P.M. Mather, Computer Processing Of Remotely-Sensed Images: An Introduction, John Wiley and Sons Ltd, Chichester, 1987.
  • [10] T.M. Lillesand, R.W. Kiefer, J.W. Chipman, Uzaktan Algılama ve Görüntü Yorumlama (7. Baskıdan Çeviri), Palme Yayınevi, Ankara, 2018.