Hata Türü ve Etkileri Analizi ve Döküm Sektöründe Bir Uygulama

Bu çalışmada kalite iyileştirme yöntemlerinden biri olan hata türü ve etkileri analizi, döküm sektöründe üretimi gerçekleşen bir parça üzerinde uygulanmıştır. Öncelikle üretim parçasına ait iş akış şeması ve ürüne ait bilgiler ayrıntılı olarak bir ekip tarafından analiz edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre oluşabilecek hata türleri tanımlanıp, bu hata türlerinin nedenleri ve etkileri belirlenerek risk öncelik sayısı hesaplanmıştır. Bu risk öncelik sayısına göre öncelikli olarak önlem alınması gereken hata türleri belirlenmiştir. Öncelikli olarak önlem alınması gereken hata türleri için gerekli düzeltici ve önleyici faaliyetler belirlenmiş ve alınan önlemler sonrasında hatanın tekrar oluşup oluşmadığı izlenmiştir. Bu analiz sonucunda 15 tane hata türü tanımlanmıştır. Bu hatalardan 13’ünün risk öncelik sayısının değeri 100’den büyük çıkmıştır. Bu 13 hatanın oluşmasını engellemek için çeşitli önlemler alınmıştır. Tüm bu önlemler alındıktan sonra tanımlanan hata türleri üzerinde yaklaşık olarak %50 oranında iyileşme meydana geldiği gözlenmiştir.

Failure Mode And Effects Analysis And An Application In The Casting

In this study, one of the quality improvement methods, the failure type and its effects analysis, has been applied on a piece which is produced in the casting sector. First of all, the work flow diagram and product information of the production part were analyzed in detail by a team. According to the results of the analysis, the types of failures that can occur are identified and the causes and effects of these failure types are determined and the risk priority number is calculated. The types of failures that should be taken as a priority according to this risk priority number are determined. Necessary corrective and preventive actions were identified for the types of failures that should be taken as a priority and it was observed that the failure occurred again after the measures taken. As a result of this analysis, 15 failure types are defined. Of these errors, 13 had higher ROS values than 100. Various measures have been taken to prevent the occurrence of these 13 faults. After all these measures were taken, approximately 50% improvement was observed on the types of faults identified.

___

  • [1] S. B. Tunçelli, Helikopter Tasarım Sürecinde Pilot Koltuğu Tasarım Sürecinde Pilot Koltuğu Tasarım Kavram Hata Türü ve Etkileri Analizi (HTEA), Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Endüstri Ürünleri Tasarım Anabilim Dalıı, İstanbul, 2006.
  • [2] E. Aytaç, Kalite İyileştirme Sürecinde Bulanık Mantık Yaklaşımı ile Hata Türü ve Etkileri Analizi ve Uygulama Örneği, Doktora Tezi, Adnan Menderes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Anabilim Dalı, Aydın, 2011.
  • [3] G. Aran, Kalite İyileştirme Sürecinde Hata Türü Etkileri Analizi (FMEA) ve Bir Uygulama, Yüksek Lisans Tezi, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Anabilim Dalı, Tokat, 2006.
  • [4] O. Büyüktuna, Hata Türü ve Etkileri Analizi ve Makine Sanayinde Bir Uygulama, Yüksek Lisans Tezi, Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Anabilim Dalı, Denizli, 2012.
  • [5] Y. Taş, K. H. Koç, Hata türü ve analizi tekniğinin mobilya endüstrisine yönelik uygulaması, İstanbul Aydın Üniversitesi Dergisi, 2 (5) (2010), 150-178. http://dergipark.org.tr/iaud/issue/30050/324473
  • [6] B. S. Yılmaz, Hata türü ve etki analizi, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 2 (4) (2000), 133-150. https://www.academia.edu/3178040
  • [7] Y. Sönmez, M. Unğan Hata türü ve etkileri analizi ve otomotiv parçaları üretiminde bir uygulama, İşletme Bilim Dergisi (JOBS), 5(2) (2017), 217-245. doi:10.22139/jobs.321887
  • [8] C. Söylemez, Hata Türü ve Etkileri Analizi İş Güvenliği Uygulaması, Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Endüstri Mühendisliği Anabilim Dalı, Ankara, 2006.
  • [9] Ö. Ö. Aydın, Tasarımda Hata Türü ve Etkileri Analizi ve Bir Uygulama, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Endüstri Mühendisliği Anabilim Dalı, İstanbul, 2004.
  • [10] Ö. Kahraman, A. Demirer, Ohsas 18001 kapsamında FMEA uygulaması, Makine Teknolojileri Elektronik Dergisi, 7(1) (2010), 53-68. https://www.researchgate.net/publication/330347482