Brousseau’nun Matematiksel Öğrenme Ortamları Kuramı ve Adidaktik Ortamın Bir Uygulaması

Eğitim alanında yapılan araştırmalar son asırda farklı öğretim kuram, yaklaşım ve modellerinin doğmasına yol açmıştır. Bunun sonucu olarak matematik eğitimi de bu gelişmelerden etkilenmiş, yeni kuram ve modeller ortaya çıkmış ve bunların uygulanabilirliği ve etkililiği üzerinde çeşitli araştırmalar yapılmıştır. Bu kuramlardan biri, Guy Brousseau’nun (1998) Matematiksel Öğrenme Ortamları Kuramıdır. Bu çalışmanın amacı; bu kuramı ve bu kuramda önemli bir yer tutan adidaktik öğrenme ortamlarını ana hatlarıyla tanıtmak ve buna yönelik bir uygulama örneği sunarak ortamın farklı safhalarında yaşananları betimlemektir. Bu doğrultuda 8.sınıf seviyesinde üçgenlerde ağırlık merkezini bulma üzerine bir adidaktik ortam tasarlanmış ve sınıf içi çalışmalar gözlenerek kamera ile kayıt altına alınmıştır. Çalışmanın sonunda adidaktik ortamların beş evresi dikkate alınarak her bir evredeki öğrenci yaşantıları betimlenmiştir.

___

  • Arslan, S. (2009). Matematik Öğretiminde Düşünce Farklılıkları 2008-2009 Bahar Dönemi Yayınlanmamış Ders Notları. Karadeniz Teknik Üniversitesi. Fen Bilimleri Enstitüsü.
  • Bessot, A. (1994), Panorama del quadro teorico della didactica matematica. L’Educazione Matematica, 15(4) Vol 1.
  • Brousseau, G. (1998). Theory of didactical situations in mathematics: didactique des mathématiques, 1970-1990, Kluwer Academic, Dordrecht.
  • Brousseau, G. (2002). Theory of Didactical Situations In Mathematics. London: Kluwer Academic Publisher.
  • Chevallard Y. (1985). La transposition didactique. Du savoir savant au savoir enseigné. Grenoble: La Pensée Sauvage.
  • Cohen, L.; Manion, L. & Morrison, K. (2005). Research Methods in Education(5 th Edition). London and NewYork; Routledge Falmer Taylor and Fracis Group.
  • Laborde, C. & Perrin-Glorian, M. J. (2005). Teaching Situations as Object of Research: Empirical Studies within Theoretical Perspectives. Educational Studies in Mathematics 59, 1-12.
  • Robert, A. (1988). Une introduction à la didactique des mathématiques. Cahier de Didactique des Mathématiques. No: 50, Paris: IREM de Paris-7 yayınları.
  • Ruthven, K., Laborde, C., Leach, J. & Tiberghien, A. (2009). Design Tools in Didactical Research: Instrumenting the Epistemological and Cognitive Aspects of the Design of Teaching Sequences. Educational Researcher 38(5), 329-342.
  • Samaniego, A. H. F. ve Barrera, S. V. (1999) Brousseau in action: Didactical situation for learning how to graph functions. Asian Technology Conference in Mathematics. http://www.eric.ed.gov/PDFS/ED451036.pdf.
  • Sağlam Arslan, A. (2008). Didaktikte Antropolojik Kuram ve Kullanımına Yönelik Örnekler. Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, 28(2), 19-36.
  • Yıldırım, A. & Şimşek, H. (2008). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Seçkin Yayınları.
Necatibey Eğitim Fakültesi Elektronik Fen ve Matematik Eğitimi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1307-6086
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2007
  • Yayıncı: Balıkesir Üniv. Necatibey Eğitim Fak.
Sayıdaki Diğer Makaleler

Fen Bilgisi Öğretmen Adaylarının Günlük Yaşamları İle Bilimsel Bilgileri İlişkilendirebilme Düzeylerinin Belirlenmesi

FATİME BALKAN KIYICI, Mustafa AYDOĞDU

İlköğretim Fen ve Teknoloji Ders Kitaplarındaki Bazı Konulara Yönelik Atık Maddelerden Materyal Geliştirme

Abdullah AYDIN

Öz-yeterlik, İçe Yönelik Motivasyon, Kaygı ve Matematik Başarısı: Türkiye, Japonya ve Finlandiya'dan Bulgular

SELDA YILDIRIM

Öğrenme ve Öğretme Stillerinin 7. Sınıf Öğrencilerinin Matematik Başarısı Üzerine Etkisi

Fatma ŞENTÜRK, Nazlı Yıldız İKİKARDEŞ

Üniversite Öğrecilerinin İğne Deliği ve Düzlem Ayna Bilgilerini Öğretmen Rehber Eşliğinde Sorgulamalı Eğitim ile Öğretimi

Hakan IŞIK

Revize Edilmiş Matematik Kaygısı Değerlendirme Ölçeği: Doğrulayıcı Faktör Analizi Çalışması

AHMET AKIN, N. İzzet KURBANOĞLU, Mithat TAKUNYACI

Üniveriste öğrecilerinin iğne deliği ve düzlem ayna bilgierini öğretmen rehber eşliğinde sorgulamalı eğitim ile öğretimi

HAKAN IŞIK

Fotosentez Ünitesinin Bilgisayar Simülasyonlarıyla Desteklenen İşbirlikli Öğretim Yöntemiyle Öğretiminin Öğrenci Erişi ve Biyoloji Dersine Yönelik Tutuma Etkisi

HÜLYA ASLAN EFE, BEHÇET ORAL, Rıfat EFE, MERAL ÖNER SUNKUR

Relative Abstract Nature of the Three Core Science Subjects at the Senior Secondary Level in Nigeria as Exemplified by Classroom Interaction Patterns

Emmanuel E. ACHOR, Chukwunoye E. OCHONOGOR, Stephen A. DAİKWO

Fen Ve Teknoloji Öğretim Programındaki Etkinliklere Yönelik Öğretmen Ve Öğrenci Düşünceleri

Nur KURTULUŞ, Oylum ÇAVDAR