Acil Uzaktan Eğitimde Bütüncül Sistemler: Microsoft Teams Örneği

2019-2020 öğretim yılı bahar döneminde tüm dünyada etkisini gösteren Covid-19 pandemisi nedeniyle okullar uzaktan eğitime geçmiştir. Yükseköğretim Kurulu (YÖK), ilk olarak üniversitelerin 16 Mart 2020 tarihinde 3 hafta tatil edildiğini duyurmuştur. Daha sonra üniversitelere derslerin uzaktan eğitim ile verilmesi yönünde talimat vermiş ve 2019-2020 eğitim-öğretim yılı bahar döneminde örgün eğitim yapılmayacağını belirtmiştir. YÖK’ün almış olduğu kararlara göre, üniversitelerin 23 Mart 2020 tarihi itibari ile kapasiteleri ölçüsünde uzaktan eğitime başlamaları gerektiği belirtilmiştir. Ayrıca 2020-2021 öğretim yılı güz döneminde de üniversiteler, çok büyük bir oranda eğitim faaliyetlerini uzaktan eğitim ile devam ettireceklerini belirtmişlerdir. YÖK Başkanı Saraç tarafından yapılan açıklamada üniversitelerin eş zamanlı ya da eş zamanlı olmayan uzaktan öğretim yöntemlerini kullanabilecekleri belirtilmiş ve öğrencilerle etkileşimin üst düzeyde olduğu eş zamanlı yöntemlerin kullanımı tavsiye edilmiştir. Eş zamanlı uzaktan eğitim için ise video konferans/sanal sınıf/canlı ders yazılımlarından yararlanılmaktadır. Bu süreçte sanal sınıf uygulamalarının kullanımları son derece büyük bir artış göstermiştir. Microsoft Teams’de bu süreçte yaygın olarak kullanılan yazılımlardan biri olmuştur. Microsoft Teams, sohbet tabanlı bir grup çalışması platformudur. Ana odağı ekip sohbetleri, özel iletiler, aramalar, toplantılar gibi sohbet içerikli çalışma alanlarıdır. Özellikle şirketler için üretilen Microsoft Teams yazılımı daha sonra eklenen Sınıf oluşturma ve çeşitli öğrenme yönetim sistemi araçları ile uzaktan eğitim amacı ile rahatlıkla kullanılabilecek bir platformdur. Bu çalışma kapsamında uzaktan eğitimde bütüncül sistemler ve Microsoft Teams yazılımı detaylı olarak incelenmektedir.

Integrated Systems in Emergency Distance Education: The Microsoft Teams

In 2019-2020 education year, spring semester, almost all the educational institutions were closed and started distance education courses. Council of Higher Education (YÖK) first announced that the higher education institutions will be closed three weeks starting March 16, 2020. After that, YÖK announced that all the universities is going to give courses with distance education starting in March 23, 2020. In addition this trend continues in 2020-2021 education year fall semester that almost all universities announced the distance education plans. YÖK Director, Yekta Saraç, announced that universities can use both synchronous and asynchronous tools in distance education, but they are encouraged to use synchronous tools to increase the interaction between students and the instructor. Video conference software or virtual classroom software are used as synchronous tools. In this period of time, the use of these kind of software has been boomed. Microsoft Teams is one the video conferencing software used in universities extensively as a virtual classroom. Microsoft Teams is chat based collaborative working platform. Its main target is working environments with private messaging, calling, meetings. It was developed for businesses first, but can be used effectively for distance education with virtual classroom and features added to be used specifically by schools, instructors and students like assignments and quizzes. The aim of this study is to introduce the Microsoft Teams software in detail.

___

  • Daniel, S.J. (2020). Education and the COVID-19 pandemic. Prospects, https://doi.org/10.1007/s11125-020-09464-3
  • Herand, D., & Hatipoğlu, Z. A. (2014). Uzaktan eğitim ve uzaktan eğitim platformları'nın karşılaştırılması. Çukurova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 18(1), 65-75.
  • İzmirli, S., & Akyüz, H. İ. (2017). Eş zamanlı sanal sınıf yazılımlarının incelenmesi. Eğitimde Kuram ve Uygulama, 13(4), 788-810.
  • Lavolette, E., Venable, M. A., Gose, E., & Huang, E. (2010). Comparing synchronous virtual classrooms: Student, instructor and course designer perspectives. TechTrends, 54(5), 54-61.
  • Saraç, Y. 2020. “Basın Açıklaması”. Yükseköğretim Kurulu. https://basin.yok.gov.tr/KonusmaMetinleriBelgeleri/2020/04-yok-baskani-sarac-uzaktan-egitime-iliskin-basin-toplantisi.pdf, Son erişim tarihi: 29 Nisan 2020.
  • Yıldırım, D., Tüzün, H., Çınar, M., Akıncı, A., Kalaycı, E., Bilgiç, H.G., & Yüksel, Y. (2011). Uzaktan Eğitimde Kullanılan Eşzamanlı Sanal Sınıf Araçlarının Karşılaştırılması. Akademik Bilişim 2011, İnönü Üniversitesi, Malatya. http://ab.org.tr/ab11/bildiri/198.pdf adresinden edinilmiştir.
  • YÖK (2020). YÖK Üniversitelerimizdeki Uzaktan Öğretimin Bir Aylık Fotoğrafını Çekti. https://www.yok.gov.tr/Sayfalar/Haberler/2020/uzaktan-egitime-yonelik-degerlendirme.aspx, Son erişim tarihi: 29 Nisan 2020.
Necatibey Eğitim Fakültesi Elektronik Fen ve Matematik Eğitimi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1307-6086
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2007
  • Yayıncı: Balıkesir Üniv. Necatibey Eğitim Fak.
Sayıdaki Diğer Makaleler

Matematik Öğretmenlerinin Öğrencilerin Matematiksel Anlamalarının Değerlendirilmesine Yönelik Görüşleri: SPUR Yaklaşımı

Rahime ÇELİK GÖRGÜT, Yüksel DEDE

TIMSS 2015 Türkiye Örnekleminde Matematik Başarı Testine Dayalı Olarak Öğrencilerin Bilişsel Tanı Modelleri İle Sınıflandırılması

Tuba GÜNDÜZ, Mehtap ÇAKAN

The Classification of Students Based on Mathematics Achievement Test in TIMSS 2015 Turkey Sample by Cognitive Diagnosis Models

Ayriz Tuba GÜNDÜZ, Mehtap ÇAKAN

VİDEO KULÜP SÜRECİNE KATILAN ÖĞRETMENLERİN DENEYİMLERİNİ YANSITAN BİR FENOMENOGRAFİ ARAŞTIRMASI

Gülşah ÖZDEMİR BAKİ

LİSANS VE LİSE ÖĞRENCİLERİNİN ENDÜSTRİ 4.0 VE TOPLUM 5.0 KAVRAMLARI HAKKINDAKİ METAFORİK ALGILARI

Mehmet Emin KORKUSUZ, Gürhan DURAK, Nihal KORKUSUZ ARI

5. Sınıf Öğrencilerinin Madde ve Hal Değişimi Konusunda Kavram Yanılgılarının Oyunlaştırma İle Giderilmesi

Gökhan ÇALGICI, Mehtap YILDIRIM, Mehmet Kürşad DURU

Öğretmen Adaylarının STEM Farkındalıkları ile STEM Uygulamalarına İlişkin Özyeterlik İnançları Arasındaki İlişki

Kemal Oğuz ER, Derya ACAR BAŞEĞMEZ

Elimination by Gamification the 5th Grade Students’ Misconceptions about the Matter and Phase Change

Gökhan ÇALGICI, Mehtap YILDIRIM, Mehmet Kürşad DURU

Fizik Öğretmen Adaylarının Okul Fizik Laboratuvarlarındaki Öğrenci Başarılarını Değerlendirme Sürecini Öğrenimi

Olga GKİOKA

Öğrencilerin Kanser Kavramı ile İlgili Bilişsel Yapıları: Kelime İlişkilendirme Testi

Ezgi ERSOY, Gülcan ÇETİN