KİTAP İNCELEMESİ: DEVLETİ TAHAYYÜL ETMEK

Bu çalışmada akademisyen Mark Neocleous’un 2003 yılında yayımlanan ve orijinal adı Imagining The State olan, Türkçeye Akın Sarı tarafından Devleti Tahayyül Etmek adıyla kazandırılan, Notabene Yayınları’ndan çıkmış kitabın bir incelemesi sunulmaya çalışılacaktır. İncelenen eserde devleti siyasal beden mefhumu üzerinden, söylemde ve algıda yeniden üreten ve meşrulaştıran “devletçi politik tahayyül” gözler önüne serilmeye çalışılmıştır. Yazarın temel uğraşı; erken modern siyaset ve devlet felsefesinde üretilip güncel düşünüş ve söylemde sürdürülen siyasal beden, devlet aklı, devlet sırrı, devletin kişiliği, devletin mekânı gibi imgelerdir. Yazar devletin ne olduğunu değil, devletten nasıl söz edildiğini irdelemiş ve ondan tıpkı bir özne gibi bahsedildiğini ve bunun kurucu bir unsur olduğunu ortaya koymaya çalışmıştır. Neocleous, güncel liberal söylemde sürekli modern öncesi ya da faşist-korporatist düşünce ile özdeşleştirilen organizmacı, devletçi imgelemin burjuva liberal düşünceye de içkin olduğunu iddia eder. Ona göre Aydınlanma döneminin felsefecileri olan ve devlet üzerine düşünen Hobbes, Locke ve Rousseau’dan bugüne dek devlet söylemi, bir insani öznenin sahip olabileceği yetilerle dolaşımdadır. Yazar kitabın her bölümünde bu filozoflara referanslar vermiştir. Yazara göre bugün devlet, modernliğin ve sağlıklı bir toplumun kurucu unsuru olarak tartışılmaz bir ön kabule sahiptir. Yazar kitap boyunca bu ön kabulü ve düşünüş tarzını işler ve eleştirir. Kitap dört ana bölüme ayrılmıştır. Bu bölümler Devletin Bedeni, Devletin Aklı, Devletin Kişiliği ve Devletin Yurdu’dur.

BOOK REVIEW: IMAGINING THE STATE

In this study, it will be tried to present a review of the academician Mark Neocleous' book titled Imagining The State, published in 2003, translated into Turkish by Akın Sarı and published by Notabene Publications. In the analyzed work, the "statist political imagination" that reproduces and legitimizes the state in discourse and perception through the concept of the political body is tried to be revealed. The main occupation of the author; are images such as the political body, state mind, state secret, the personality of the state, space of the state, which were produced in early modern political and state philosophy and maintained in contemporary thought and discourse. The author examined not what the state is, but how the state is spoken and tried to reveal that it is mentioned just like a subject and that it is a founding element. Neocleous claims that the organismic, statist imagination, which is constantly identified with pre-modern or fascist-corporatist thought in contemporary liberal discourse, is also inherent in bourgeois liberal thought. According to him, from Hobbes, Locke and Rousseau, who were philosophers of the Enlightenment period and thought about the state, until today, the discourse of the state is in circulation with the abilities that a human subject can possess. The author has given references to these philosophers in every chapter of the book. According to the author, the state today has an indisputable presupposition as the founding element of modernity and a healthy society. The author processes and criticizes this presupposition and way of thinking throughout the book. The book is divided into four main sections. These parts are the Body of the State, the Mind of the State, the Personality of the State and the Home of the State.

___

  • Ağaoğulları, M. A., & Köker, L. (1991). İmparatorluktan Tanrı devletine siyasal düşünceler. Ankara: İmge Kitabevi Yayınları.
  • Ağaoğulları, M. A. (2018). Sokrates’ten Jakobenlere Batı’da siyasal düşünceler. İstanbul: İletişim Yayınları.
  • Akal, C. B. (2019). İktidarın üç yüzü. Ankara: Dost Kitabevi Yayınları
  • Altun, F. (2019). Modernleşme kuramı: Eleştirel bir giriş. İstanbul: İnsan Yayınları.
  • Anderson, B. (2014). Hayali cemaatler: Milliyetçiliğin kökenleri ve yayılması (Çev. İ. Savaşır). İstanbul: Metis Yayınları.
  • Bauman, Z. (1997). Modernite ve Holocaust (Çev. S. Sertabiboğlu). İstanbul: Sarmal Yayınevi.
  • Bora, T. (2017). Cereyanlar: Türkiye’de siyasi ideolojiler. İstanbul: İletişim Yayınları.
  • Bourdieu, P. (2016). Devlet üzerine: College de France dersleri (1989-1992) (Çev. A. Sümer). İstanbul: İletişim Yayınları.
  • Foucault, M. (2020). Cinselliğin tarihi (çev. H. U. Tanrıöver). İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
  • Gözler, K. (2017). ’Devlet’ kelimesi üzerine bir inceleme. Türkiye Günlüğü, s. 129, 5-9.
  • Hardt, M., & Negri, A. (2015). İmparatorluk (Çev. A. Yılmaz). İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
  • Hobbes, T. (2007). Leviathan (çev. S. Lim). İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.
  • Jessop, B. (2004). Birikim stratejileri, devlet biçimleri ve hegemonya projeleri. (Ed. S. Clarke). Devlet tartışmaları: Marksist bir devlet kuramına doğru (Çev. İ. Yıldız) (s.193-224). Ankara: Ütopya Yayınları.
  • John, S. (2012). Devlet Adamının Kitabı’ndan seçme parçalar. (Der. M. Tunçay). Batı’da siyasal düşünceler tarihi: seçilmiş yazılar, eski ve orta çağlar (Çev. N. Çolakoğlu) (s.397-422). İstanbul: İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları.
  • Kaygusuz, Ö. (2018). Egemenlik ve Vestfalyan düzen. (Ed. E. Balta). Küresel siyasete giriş: uluslararası ilişkilerde kavramlar, teoriler, süreçler (s.25-50). İstanbul: İletişim Yayınları.
  • Neocleous, M. (2015). Devleti tahayyül etmek (çev. A. Sarı). Ankara: Notabene Yayınları.
  • Örs, B. H. (2016). Faşizm: modernite’nin karanlık yüzü. (Der. B. H. Örs). 19. Yüzyıldan 20. Yüzyıla modern siyasal ideolojiler (s.477-514). İstanbul: İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları.
  • Özkazanç, A. (2020). Devletin örgütlenmesi. (Ed. Y. Taşkın). Siyaset: kavramlar, kurumlar, süreçler (s.139-170). İstanbul: İletişim Yayınları.
  • Sibilia, S. (Yönetmen) (2020). Rose adasının inanılmaz hikayesi. URL: https://www.imdb.com/title/tt10287954/, Erişim Tarihi: 6 Mart 2020.
  • Şenel, A. (1997). Siyasal düşünceler tarihi: Tarih öncesinde İlkçağda Ortaçağda ve Yeniçağda toplum ve siyasal düşünüş. Ankara: Bilim ve Sanat Yayınları.
  • Turan, E. Y. (2015). Türk İslam düşünce sisteminde İbn-i Haldun’un devlet nazariyesi. Atatürk İletişim Dergisi, 9, 197-204.