Dumlupınar Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğrencilerinin Organ Bağışı ve Transplantasyona Bakış Açıları

Amaç: Organ transplantasyonu organ yetmezliği gelişen birçok son dönem hastalığın tedavisi için standart tedavi yöntemi haline gelmiştir. Organ transplantasyonunun artması ise ancak bireyler tarafından bağışlanan organ sayısının artması ile mümkündür. Tıp fakültesi öğrencilerinin organ bağışı ve nakli konusundaki bilgi düzeyleri, tutum ve davranışları organ bağışı oranlarının artmasını olumlu yönde etkilemek için toplumsal açıdan önem taşımaktadır. Biz bu çalışmamızda tıp fakültesi öğrencilerinin organ bağışı ve transplantasyona bakış açılarını, bu konudaki bilgi düzeylerini, tutum ve davranış biçimlerini araştırmayı amaçladık. Materyal ve Metot: Dumlupınar Üniversitesi Tıp Fakültesi 1.,2.,3. ve 4. sınıf öğrencilerine (n = 110) yaş, eğitim düzeyleri, organ bağışı ve transplantasyon konusundaki bilgi düzeyleri, tutum ve davranış biçimlerini sorgulayan 27 soruluk bir anket uygulandı ve sonuçlar SPSS-16.0 istatistik programı ile analiz edildi. Bulgular: Sınıflar arasında ‘Organ bağışını destekliyor musunuz?’ ve ‘Organ bağışında bulundunuz mu?’ soruları açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmıştır (p=0.017 ve p=0.010). Organ bağışı konusundaki bilgi düzeyi açısından her sınıf içinde istatistiksel anlamlılık tespit edilmiştir (p=0.000). Her sınıf düzeyinde ‘Organ bağışını daha etkili bir şekilde teşvik etmek ve toplumun organ transplantasyonu konusundaki farkındalığını arttırmak için ne tür girişimlerde bulunulmalıdır?’ sorusu açısından yaygın eğilimin medya tanıtımları yönünde olduğu gözlenmiştir. Diğer yandan ‘Türkiye’de transplantasyon sayısının artışına ve organ bağışının yaygınlaşmasına yol açabilecek uygulamalar nedir?’ sorusu açısından yaygın eğilimin eğitim kurumları ve medya aracılığıyla kamusal bilgilendirme yönünde olduğu tespit edilmiştir. Sonuç: Tıp fakültesi öğrencilerinin organ bağışı ve transplantasyon konusundaki bilgi düzeylerinin, tıp fakültesi eğitim düzeyine paralel bir şekilde arttığını ve bu konudaki tutum ve davranışlarının olumlu yönde değiştiğini gözlemlemiş bulunmaktayız.
Anahtar Kelimeler:

fakültesi, öğrenci, anket

___

  • Sungur MA, Mayda AS. Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Dönem I ve Dönem VI Öğrencilerinin Organ Bağışı Konusunda Bilgi ve Tutumları. Düzce Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi. 2014;4(2):15-20.
  • Wang W, Tian H, Yin H, Liu H, Zhang XD. Attitudes toward organ donation in China. Chin Med J (Engl). 2012;125(1):56-62.
  • Stadlbauer V, Steiner P, Schweiger M, et al. Knowledge and attitude of ICU nurses, students and patients towards the Austrian organ donation law. BMC Med Ethics. 2013;14:32.
  • Dardavessis T, Xenophontos P, Haidich AB, Kiritsi M, Vayionas MA. Knowledge, attitudes and proposals of medical students concerning transplantations in Greece. Int J Prev Med. 2011;2(3):164-9.
  • Chung CK, Ng CW, Li JY, et al. Attitudes, knowledge, and actions with regard to organ donation among Hong Kong medical students. Hong Kong Med J. 2008;14(4):278-85.
  • Linden PK. History of solid organ transplantation and organ donation. Crit Care Clin. 2009;25(1):165-84, ix. Gong NQ, Ming CS, Zeng FJ, et al. Renal function of donors and recipients after living donor kidney transplantation in a Chinese cohort. Chin Med J (Engl). 2011;124(9):1290-5.
  • Fahrenwald NL, Belitz C, Keckler A, Sharma M. Sharing the gift of life: an intervention to increase organ and tissue donation for American Indians. Prog Transplant. 2007;17(4):281-7.
  • Callendar CO, Hall MB, Miles PV. An evaluation of a national minority community- based education program to 2000;57(6):636. Curr Surg.
  • Piccoli GB, Soragna G, Putaggio S, et al. Efficacy of an educational programme for secondary school students on opinions on renal transplantation and organ donation: a randomized controlled trial. Nephrol Dial Transplant. 2006;21(2):499-509.
  • Jernigan M, Fahrenwald N, Harris R, et al. Knowledge, beliefs, and behaviors regarding organ and tissue donation in selected tribal college communities. J Community Health. 2013;38(4):734-40.
  • Radecki CM, Jaccard J. Psychological aspects of organ donation: a critical review and synthesis of individual and next-of-kin donation decisions. Health Psychol. 1997;16(2):183-95.
  • Chan YM, Po-lin PL, Lee WK, Wong NH. Attitudes of Hong Kong nurses toward cadaveric organ donation. ANNA J. 1997;24(4):413-9; discussion 420-1.
  • Ozdag N. The nurses knowledge, awareness and acceptance of tissue-organ donation. EDTNA ERCA J. 2001;27(4):201-6.
  • Kent B, Owens RG. Conflicting attitudes to corneal and organ donation: a study of nurses' attitudes to organ donation. Int J Nurs Stud. 1995;32(5):484-92.
  • Koçak A, Akta EÖ, Şenol E, Kaya A, Bilgin UE. Ege
  • Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğrencilerinin Organ Nakli ve Bağışı Konusundaki Bilgi Düzeyi. Ege Tıp Dergisi 2010;49(3):153-60.
  • Lam WA, McCullough LB. Influence of religious and spiritual values on the willingness of Chinese- Americans to donate organs for transplantation. Clin Transplant. 2000;14(5):449-56.
  • Woo KT. Social and cultural aspects of organ donation in Asia. Ann Acad Med Singapore. 1992;21(3):421-7.
Namık Kemal Tıp Dergisi-Cover
  • ISSN: 2587-0262
  • Başlangıç: 2013
  • Yayıncı: Erkan Mor
Sayıdaki Diğer Makaleler

Fournier Gangrenine Sekonder Penis Rekonstrüksiyonunda Pediküllü Kasık Flebi Kullanımı: Olgu Sunumu

Mehmet DADACI, Bilsev İNCE, Zeynep ALTUNTAŞ, Fatma BİLGEN

Gastrik Trikobezoar: Olgu Sunumu

Yılmaz POLAT, Hilal POLAT, Süleyman ÇETİNKÜNAR, Hasan ALTINSOY, Selim SÖZEN

Tekirdağ’da Tüberkülozun Yıllar İçindeki Değişimi

Hayati Güneş, Remzi Altın, Levent Mutlu, Mustafa Doğan, Mustafa Oran, Salman Işık, Gürdal Salt, Ayşe Kaya, Birol Topçu

Bir Cerrahın Endoskopi Deneyimi: 8453 Olgunun Değerlendirilmesi

Yılmaz Polat

The Start of Conducting Dissection in Ottoman Empire, Osmanlı Devletinde Disseksiyonun Uygulanmaya Başlanması

Nermin ÇELİK

Gestasyonel Diabetes Mellitusta Plazma Viskozitesi ile Bazı Biyokimyasal Parametreler Arasındaki İlişki

Birsen Aydemir, Ali Rıza Kızıler, F. Behice Cinemre, Hakan Cinemre, Abdullah Tüten, Mahmut Öncül, A. Serdar Açıkgöz, Gönül Gürol

Dumlupınar Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğrencilerinin Organ Bağışı ve Transplantasyona Bakış Açıları

Ümran Toru, Ceylan Ayada

A new insulin sensitivity index derived from fat mass index and quantitative insulin sensitivity check index

Metin Donma, Orkide Donma, Birol Topçu, Murat Aydın, Feti Tülübaş, Burçin Nalbantoğlu, Muhammet Demirkol, Ahmet Gürel

Sirotik Asit Spontan Perforasyonu ve Sonrasında Görülen İlginç Gelişme: Olgu sunumu

Memnune ULU, Ahmet AHSEN, Fatıma YAMAN, Gökhan YAMAN, Şeref YÜKSEL, Gürsel ACARTÜRK

Alveolar Kistlerin Abdomen İstilası

Ahmet ŞEKER, Alpaslan TERZİ, Yusuf YÜCEL, Ali UZUNKÖY, Reşit ÇİFTÇİ