Trakya Bölgesinin Şap Hastalığından Ari Olması İçin Bölgeye Hayvan Sevki Kontrolü Uygulamasının Bölge Hayvancılığına Olan Etkileri

Bu çalışma Trakya için şaptan ari bölge uygulamasının bölge hayvancılığına olan etkilerini değerlendirmek amacı ile yapılmıştır. Çalışma İstanbul ili Sultangazi ilçesi kurban pazarına Anadolu’dan hayvan getiren yetiştiricilerle anket yapılarak gerçekleştirilmiştir. Çalışma alanı olarak seçilen Sultangazi Kurban Pazarında 20000 baş büyükbaş ve küçükbaş hayvan barınabilmektedir. Çalışmada hayvan hareketlerinin en yoğun olduğu dönem olan Kurban bayramı dönemi seçilmiştir. Çalışma sonunda “Trakya bölgesinin şaptan aşılı ariliği” hususunda genel anlamda başarı sağlandığı ve zaman zaman kayıt dışı hayvanların kontrolsüz olarak Trakya bölgesine girmelerinin risk oluşturduğu söylenebilir.
Anahtar Kelimeler:

Trakya, ari bölge

___

  • Karaş Duman G., 2005. Avrupa Birliği üyeliği yolunda Türkiye’de hayvan sağlığı. T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Dış İlişkiler ve Avrupa Topluluğu Koordinasyon Dairesi Başkanlığı, Uzmanlık Alan Tezi, Ankara.