Rumex crispus L. (Kıvırcık labada) Tohumlarındaki Dormansinin Kırılmasında Farklı Uygulama Yöntemlerinin Etkileri

Bu çalışma İnönü Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bitki Koruma Bölümü Herboloji Laboratuvarında Rumex crispus L. (Kıvırcık labada) tohumlarındaki dormansiyi kırmada  bazı kimyasalların, hormonların ve yüksek ve düşük sıcaklıkların farklı ortamlarda ve farklı süre ve dozlarda etkisini araştırmak için yapılmıştır. Kimyasal olarak Sodyum hipoklorit, Ethanol, Saf su, yüksek ve düşük sıcaklık uygulamaları [(Mikrodalga (120 W), eksi 80 C°, eksi 80 C° ve artı 80 C°(bir dakika bekletme)] ve hormon uygulamaları olarak Sülfürük asit, Giberellik asit ve Hidroklorik asit kullanılmıştır. Bu çalışmalar aydınlık, aydınlık-karanlık ve karanlık ortamlarda yapılmıştır. Aydınlık ortamdaki en yüksek çimlenme oranı % 100 ile 120 saat süre ile % 3’lük Ethanol uygulamasından elde edilmiştir. Aydınlık-karanlık ortamda ise en yüksek çimlenme oranı % 100 ile 60 saniye süre ile Sülfürik asit uygulamasında olmuştur. Karanlık ortamda ise en yüksek çimlenme oranı % 86 ile 60 saniye süre ile Sülfürik asit uygulamasında belirlenmiştir. % 3’lük Ethanol 120 saat uygulaması sadece aydınlık ortamda en iyi çimlenme görülürken, Sülfürik asit 60 saniye uygulamasında ise hem aydınlık, hem aydınlık-karanlık ve hemde karanlık ortamda en iyi çimlenmeler görülmüştür. Sonuç olarak; Rumex crispus L. tohumlarına aydınlık ortamda 120 saat süre ile % 3’lük ethanol ve aydınlık-karanlık ortamda 60 saniye süre ile Sülfürik asit uygulamasının dormansiyi kırarak en yüksek çimlenmenin gerçekleştiği bulunmuştur.

Investigation of Different Application Methods for Dormancy Breaking in Rumex crispus L. (Curly dock ) Seeds

This study was conducted to determine the effects of certain chemicals, hormones and high / low temperatures on the breakdown of dormancy in Rumex crispus L. (curly dock) seeds. Chemically; sodium hypochlorite, ethanol, pure water, high and low temperature applications [microwave (120 W),-80 ° C,-80 ° C and + 80 ° C and hydrochloric acid were used. These studies were conducted in light, light-dark and dark environments. The highest germination rate in the light environments was obtained from the ethanol application of 3% for 120 hours with 100%. In light-dark environment, the highest germination rate was 100% with sulfuric acid application for 60 seconds. In the dark, the highest germination rate was determined by Sulfuric acid application for 60 seconds with 86%. The application of 3% ethanol for 120 hours showed only the best germination in the light environment, whereas the application of sulfuric acid for 60 seconds showed the best germination in both the light, the light-dark and the dark environment. As a result; Rumex crispus L. seeds were found to be the most effective methods for the breakage of dormancy by applying sulfuric acid for 60 second sinlight-dark and 3%ethanol for 120 hours in light environment.

___

  • Ateş E,2017. Batman ve Şanlıurfa Buğday Alanlarında Bulunan Yabancı Otlar ile Yabani Hardal (Sinapis arvensis L.) ve Kısır Yabani Yulaf (Avena sterilis L.)’ın Bazı Biyolojik Özelliklerinin Belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Mustafa Kemal ÜniversitesiFen Bilimleri Enstitüsü, s.148Hatay.
  • Güncan A, 1976. Erzurum Çevresinde Bulunan Yabancı Otlar ve Önemlilerinden Bazılarının Yazlık Hububatta Mücadele İmkanları Üzerinde Araştırmalar. Doktora Çalışması. Atatürk Üniv. Yayınları Araştırma Serisi No.135 s.79.Erzurum.
  • Güncan A,1982. Erzurum Yöresinde Buğday Ürününe Karışan Bazı Yabancı Ot Tohumlarının Çimlenme Biyolojileri Üzerine Araştırmalar. Atatürk Üniv. Zir. Fak. Yay. No:270., 77s. Erzurum.
  • Özer Z, Önen H, Uygur FN, Koch, W, 1996. Farklı Kültürlerde Sorun Olan Yabancı Otlar ve Kimyasal Savaşımları. Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Yayınları No:15, Kitaplar serisi No:8, Tokat.
  • Yazlık A, Uremis İ ,2015. Kanyaş [Sorghum halepense (L.) Pers.]’ın tohum ve rizom biyolojisine yönelik çalışmalar. Derim, 32 (1):11-30
  • Uygur FN, Koch W, Walter H, 1984. Yabancı Ot Bilimine Giriş (Kurs Notu), PLITS 2(1), 114 s. Josef Margraf, Stuttgart.
  • Tiryaki İ, Topu M, 2014. A Novel Metod to Overcome Coat-İmposed Seed Dormancy in Lupinus albus L. and Trifolium pratense L.. Journal of Botany, 1:6-6
Mustafa Kemal Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 1996
  • Yayıncı: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Peganum harmala L. Tohumundan Yağ Asidi İçeriğinin Belirlenmesi için Süperkritik Karbondioksit Ekstraksiyon Yöntemi ve Bazı Geleneksel Ekstraksiyon Yöntemlerinin Karşılaştırılması

Remzi EKİNCİ, Mustafa Fatih GENİŞEL, Fatih Mehmet KILINÇ, Sedat KAYA, Ahmet ONAY

Amik Ovasındaki Yüzey Sularında Amonyum, Nitrat, Fosfor ve Ağır Metal Kirliliğinin Belirlenmesi

Necat AĞCA, Kemal DOĞAN, Sema KARANLIK

Gaziantep İlinde Küçükbaş Hayvan Yetiştiriciliğinin Yapısal Özellikleri I. Koyun Yetiştiriciliği

Sabri GÜL, Hüner ÖRNEK

Farklı Bitki Sıklığı ve Mepiquat Chloride Uygulamasının Normal Ekim Zamanında Pamuğun (Gossypium hirsutum L.) Verim ve Verim Unsurlarına Etkisi

Vedat BEYYAVAŞ, Ahmet YILMAZ, Hasan HALİLOĞLU

Bazı Çok Yıllık Çim (Lolium perenne L.) Çeşitlerinde Tuz Stresinin Çimlenme ve Erken Fide Gelişimi Üzerine Etkisi

Merve Birhan YILMAZ, Şule KISAKÜREK

Pamukta Verticillium Solgunluğu Hastalığına Dayanıklılık ve Bazı Tarımsal Özelliklere İlişkin Melez Gücünün Saptanması

Yaşar AKIŞCAN, Oktay GENÇER

Defne (Laurus nobilis L.) Populasyonlarının Mikrosatellit Markörler ve Flow Sitometri ile Genetik Karakterizasyonu

Mehmet Çağlar BULUT, Canan YÜKSEL ÖZMEN, Ali ERGÜL, Filiz AYANOĞLU

Rumex crispus L. (Kıvırcık labada) Tohumlarındaki Dormansinin Kırılmasında Farklı Uygulama Yöntemlerinin Etkileri

Olcay BOZDOĞAN, Yücel KARAMAN, Furkan UYAR, Serap EVLİ, Furkan AKKAYA, Nihat TURSUN

Türkiye'de Yollarda Meydana Gelen Römork Eklenmiş İki-Tekerlekli Traktör (Patpat) Kazaları

Muharrem KESKİN, Aysel ARSLAN

Türkiye’de Yaşanan Biçerdöver Kazaları Üzerine Bir Değerlendirme

Muharrem KESKİN, Yunus Emre ŞEKERLİ