Hatay ili sığır yetiştiriciliği işletmelerinde pazarlama yapısı, sorunlar ve çözüm önerileri: Payas ilçesi örneği

Amaç: Bu çalışmada, Hatay ili Payas ilçesinde sığır yetiştiriciliği yapan ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğine üye olmayan işletmelerde ürün pazarlama yapılarının ortaya konması amaçlanmıştır. Araştırmada, işletmecilerin pazarlama sorunları belirlenmiş ve çözüm önerileri sunulmuştur.Yöntem ve Bulgular: Araştırmanın ana materyalini ilçede faaliyet gösteren 63 adet işletmeci ile yüz yüze yapılan anket çalışması sonucunda elde edilen birincil veriler oluşturmuştur. Örnek büyüklüğü basit tesadüfi örnekleme yöntemi kullanılarak belirlenmiştir.Genel Yorum: İşletmecilerin %61.9’unun yaşı, 25-50 yaş arasındadır. İşletmeciler ortalama 16.7 yıldır sığır yetiştiriciliği yapmaktadır. İşletmelerde ailedeki fert sayısı ortalama 4.4 kişidir. İşletmecilerin %3.2’si üniversite mezunudur. İşletmelerde yıllık pazarlanan çiğ süt geliri ortalama 623.250 TL’dir. İşletmelerde aylık üretilen sütün %77.0’si çiğ olarak pazarlanırken, %8.9’u tereyağı ve peynire işlenerek pazarlanmaktadır. Süt satışları doğrudan tüketiciye (%73.0), toplayıcılara ve mandıralara (%27.0) yapılmaktadır. İşletmecilerin %74.6’sı süt fiyatlarını düşük olduğunu ifade etmiştir. İşletmeler süt ve süt ürünlerinin yanı sıra canlı hayvan satışı da yapmaktadır. İşletmecilerin %90.2’si kasaplara satış yaparken, %9.8’i tüccarlara satış yapmaktadır. İşletmeciler pazarlama kooperatiflerinin ve birliklerinin kendilerine özellikle fiyat oluşumunda (%58.7), pazarlama konusunda alternatif pazarlar ve pazarlama kanalları bulma (%34.9), işletmecileri bilgilendirme ve bilinçlendirme açısından faydalı olacağını belirtmişlerdir (%6.3). Çalışmanın Önemi ve Etkisi: Bu çalışma ile ilçede pazarlama kooperatifinin bulunmadığı, kurulacak bir kooperatifin ürün pazarlanmasında yeni bir alternatif olacağı, ürün fiyatlarının düzenli ve dengeli olarak artacağı, üretici bilinç düzeyinin artacağı, pazar bilgilerine daha kolay erişilebileceği belirlenmiştir. İşletmelerde hayvansal ürünlerin pazarlanmasında yaşanan en önemli sorunlar; desteklemelerin yeterli olmayışı, nakit yetersizliği, müşteri sayısının azlığı ve pazar bilgilerine erişim konusunda yetersizliktir. Çalışma ile İşletmelere sorunların çözümü için öneriler sunulmuştur.

Marketing structure, problems and solutions in cattle breeding enterprises in Hatay province: Example of Payas district

Aims: In this study, the products marketing structures, the marketing problems, solutions and proposals of the enterprises, which were not members of the Hatay Cattle Breeders Association were identified.

___

  • Referans1. Aktürk D, Savran F, Hakyemez H, Daş G, Savaş T (2005) Gökçeada’da Ekstansif Koşullarda Hayvancılık Yapan İşletmelerin Sosyo-Ekonomik Açıdan İncelenmesi. Tarım Bilimleri Dergisi, 11(3): 229-235.
  • Referans2. Anonim(2018) Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü, Hayvancılık Sektör Raporu. https://www.tigem.gov.tr/ (Erişim Tarihi:12.05.2020).
  • Referans3. Aral S, Cevger Y (2000) Türkiye’de Cumhuriyetten Günümüze Gözlenen Hayvancılık Politikaları. Türkiye 2000 Hayvancılık Kongresi, 31 Mart-02 Nisan 2000, Ankara.
  • Referans4. Aydın M. K, Keskin M (2019) Muğla İlinde Süt Sığırı Yetiştiriciliğinin Mevcut Durumu, Bazı Verim ve Yapısal Özellikleri. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi, 59(2): 57-63.
  • Referans5. Demir P, Aral Y, Sarıözkan S (2014) Kars İli Süt Sığırcılık İşletmelerinin Sosyo-Ekonomik Yapısı ve Üretim Maliyetleri. YYÜ Veteriner Fakültesi Dergisi, 25(1): 1-6.
  • Referans6. FAO (2017) Food and Agriculture Organization of the United Nations. http://www. fao. org. (Erişim Tarihi: 5 Mayıs 2019).
  • Referans7. Göçoğlu İ, Gül M (2019) Uşak İlinde Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Ekonomik Yapısı. Mustafa Kemal Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 24(3): 260-267.
  • Referans8. Günlü A, Atasever M, Karakaya Y (2006) Erzurum İli Hayvancılığının Yapısal Özellikleri ve Yakın Gelecekteki Durumu Üzerine Genel Değerlendirme. Atatürk Üniversitesi Vet.Bil. Dergisi, 1(3-4): 55-68.
  • Referans9. Kılıçtek S, Aksoy A (2019) Erzurum İli Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Yenilikleri Benimseme Açısından Değerlendirilmesi. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 6(3): 424-431.
  • Referans10. Koçyiğit R, Aydın R, Diler A (2015) Erzurum İli Büyükbaş Hayvancılığının Durumu ve Gelişmesine Yönelik Öneriler. Alınteri Dergisi, 29(B): 34-46.
  • Referans11. Sever E, İğdeli A, Han V (2017) Aksaray İli Sığır İşletmelerinin Üretim ve Pazarlama Sorunları. Journal Of Advances İn Vetbio Science and Technigues, 2(2): 10-23.
  • Referans12. Sever E, İğdeli A, Han V (2017) Aksaray İli Sığır İşletmelerinin Sosyo Ekonomik Analizi. Journal Of Advances İn Vetbio Science and Technigues, 2(3): 1-11.
  • Referans13. Şahin K, Gürsoy A.K (2016) Iğdır İli Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Sosyo Ekonomik Yapısı. Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi, TARGİD Özel Sayı, 118-129.
  • Referans14. Tatar, A.M (2007) Ankara ve Aksaray Damızlık Sığır Yetiştiricileri İl Birliklerine Üye Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Yapısı ve Sorunları. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Doktora Tezi, 119 s. Ankara.
  • Referans15. Yılmaz İ, Kaylan V, Yanar M (2020) Iğdır İli Büyükbaş Hayvancılığının Yapısal Analizi. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 10(1): 684-693.
  • Referans16. Yamane T (2010) Temel Örnekleme Yöntemleri. Literatür Yayıncılık, ISBN: 978-975-8431-34-2, İstanbul.
Mustafa Kemal Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 1996
  • Yayıncı: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Farklı dozlarda tuz ve mikoriza uygulamalarının biberde hormon, antioksidan, fenolik ve organik asit içeriklerine etkisi

Kerim Mesut ÇİMRİN, Hakan BAŞAK, Metin TURAN

Mikoriza, elementer kükürt ve fosforun biber verimi ve besin elementi alımı üzerine etkileri

Hüseyin KARACA

Bayat, Çorum, tarım alanlarının verimlilik parametrelerinin yersel değişkenliğinin belirlenmesi

Sinem SEZER HIZ, Veli UYGUR

Örtüaltı sebze üretiminde üreticilerin tohum tercihini etkileyen faktörlerin belirlenmesi: Antalya ili örneği

Teoman HIZAL, Bahri KARLI

Kır teresi (Cardaria draba (L.) Desv.), küçük ısırgan (Urtica urens L.) ve kara banotu (Hyoscyamus niger L.) tohumlarının çimlenme biyolojilerinin araştırılması

Zeynettin DENİZ, Uğur DÜNDAR, Kübra ÇETİN, Mehmet Ali DOĞAN, Yücel KARAMAN, Nihat TURSUN

Farklı azot dozlarının kişniş (Coriandrum sativum L.) yaş herba uçucu yağ bileşenleri üzerine etkisi

Musa TÜRKMEN, Ahmet MERT

Farklı armut dokularında ve örnekleme zamanında ‘Candidatus Phytoplasma pyri’’nin PCR-RFLP analizleri ile saptanması

Mona GAZEL, Çiğdem ULUBAŞ SERÇE, Harun ÖZTÜRK, Kadriye ÇAĞLAYAN

Radicle emergence test predicts normal germination percentages of onion seed lots with different cultivars and genotypes

İbrahim DEMİR, Eren ÖZDEN, Zeynep GÖKDAŞ, Ebrima S. NJİE, Mine AYDİN

Hatay ili sığır yetiştiriciliği işletmelerinde pazarlama yapısı, sorunlar ve çözüm önerileri: Payas ilçesi örneği

Nuran TAPKI, Erdal DAĞISTAN, Nurcan ERTÜRKÜNER, Ahmet ERTÜRKÜNER

Antalya ilinde tüketicilerin kefir tüketimi ve tüketici davranışları

Simge YELCE, Mevlüt GÜL