Çarkıfelek (Passiflora spp L.) türlerinde çoğaltma teknolojisindeki gelişmeler

Amaç: Bu derleme ülkemizde yeni bir bitki türü olarak farklı özellikleri nedeniyle gelişme göstereceği düşünülen çarkıfelek türlerinin çoğaltma teknikleri konusunda hazırlanmıştır.Yöntem ve Bulgular: Bu derleme ile çarkıfelek türünün farklı çoğaltma yöntem ve uygulamaları konusunda bilimsel ve teknolojik gelişmeler dikkate alınarak bilgi verilmiştir.Genel Yorum: Çarkıfelek türlerinde vejetatif çoğaltma yöntemleri ve generatif çoğaltma yöntemi kendi içerisinde avantaj ve dezavantajlara sahiptir.Çalışmanın Önemi ve Etkisi: Neticede çok zengin bir tür çeşitliliği olan ve gıda, süs bitkisi ve tıbbi bitki olarak kullanımı olan bu cinsin, araştırma ve geliştirme faliyetlerine yönelik yeni talepler başarılı bir şekilde çoğaltılabilmelerine bağlıdır.  Bu derleme ile çarkıfelek çoğaltma teknikleri detaylı olarak açıklanmıştır.

Advances in propagation technology in Passionflower (Passiflora spp L.) species

Aims: This review has been prepared by using studies on propagation techniques of passionflower species which are thought to develop as an alternative plant species for our country.Methods and Results: In this review, different propagation methods and applications of passionflower species are given information by considering scientific and technological developments.Conclusions: Vegetative propagation methods and generative propagation methods have their advantages and disadvantages in passionflower species.Significance and Impact of the Study: As a result, this genus, which has a very rich species diversity and is used as food, ornamental plant and medicinal plant, depends on the successful reproduction of new demands for research and development activities. In this review, the propagation techniques of passionflower are explained in detail.

___

  • Abreu PP, Souza MM, Santos EA, Pires MV, Pires MM,De Almeida AF (2009) Passion Xower hybrid sand their use in the ornamental plant market: perspectives for sustainable development with emphasis on Brazil. Euphytica, 166(3): 307-315.
  • Aguacía LM, Miranda D, Carranza C (2015) Effect of fruit maturity stage and fermentation period on the germination of passion fruit (Passiflora edulis f. flavicarpa Deg.) and sweet granadilla seeds (Passiflora ligularis Juss.). Agronomía Colombiana, 33(3): 305-314.
  • Alexandre RS, Bruckner CH, Lopes JC (2009a) Propagação do maracujazeiro: aspectos morfológicos, fisiológicos e genéticos. Alegre: EDUFES, 208p.
  • Alexandre RS, Couto FAD, Dias JMM; Otoni WC, Cecon PR, Gomes BS (2009b) Factors affecting in vitro germination of passion fruit seeds. Plant Cell Culture and Micropropagation 5: 27- 35.
  • Alexandre RS, Ferrari WR, Monteiro Junior KR., Chagas K, Schmildt ER, Gontijo I (2013a) Enraizamento de estacas de genótipos de Passiflora alata Curtis emrespostaaausência e presença de ácido indol-3-butírico (AIB). Revista Ciência Agraria, 56: 287-291.
  • Alexandre RS, Lopes JC, Tıradentes AT, Bruckner CH, Otonı WC (2013b) Metodologia de minienxertia em maracujazeiros. Revista Brasileira de Fruticultura, 35: 329-332.
  • Alexandre RS, Costa PR, Chagas K, Mayrinck LG, Giles JAD, Schmildt E.R. 2016. Different propagules and auxin concentration on rooting of passion flower sandbank. Revista Ceres 63: 589-592.
  • Alexandre RS, Júnior AW, Negreiros JRS, Parizzotto A, Bruckner CH (2004) Seed germination of yellow passion fruit genotypes. Pesquisa Agropecuária Brasileira, 39: 1239–1245.
  • Anthony P, Otoni WC, Power JB, Lowe KC, Davey MR (1999) Protoplast isolation, culture, and plant regeneration from Passiflora. In: Hall RD (Ed.). Plant cell culture protocols. Wageningen: Humana Press, 169-181.
  • Appezzato-da-Glórıa B, Vıeıra MLC, Dornelas MC (2007) Anatomical studies of in vitro organogenesis induced in leaf-derived explants of passionfruit. Pesquisa Agropecuária Brasileira, 34: 2007-2013.
  • Araujo CAT, Faleıro FG, Semprebom MS, Krause W (2012) Sobrevivência de plantas enxertadas de maracujazeiro em área com histórico de doenças causadas por Fusarium spp.no Mato Grosso. In: Congresso Brasıleıro De Frutıcultura, 22, Bento Gonçalves. Anais.4p.
  • Araujo FP, Mouco MAC, Ono EO, Rodrıgues JD (2010) Substratos e concentrações de ácido indolibutírico no enraizamento de estacas de Passiflora cincinnata Mast. Magistra, 22(1): 21-27.
  • Bernacci LC, Soares-Scott MD, Junqueira NTV, Passos IRDS, Meletti LMM (2008) Passiflora edulis Sims: the correct taxonomic way to cite the yellow passion fruit (and of otherscolors). Revista Brasileira de Fruticultura, 30(2):566-576.
  • Braga MF, Junqueira NTV (2003) Produção de mudas de maracujá-doce. Planaltina, DF: Embrapa Cerrados, 28p.
  • Braga MF, Santos EC, Junqueira NTV, Sousa AATC, Faleiro FG, Rezende LN, Junqueira KP (2006) Enraizamento de estacas de três espécies silvestres de Passiflora. Revista Brasileira de Fruticultura, 28(2): 284-288.
  • Braglİa L, Benedettı L, Gıovannını A, Nıcolettı F, Bıanchını C, Pıpıno L, Mercurı A (2010) In vitro plant regeneration as a tool to improve ornamental characters in Passiflora species. Acta Horticulturae, 855: 47-52.
Mustafa Kemal Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 1996
  • Yayıncı: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Asi Nehrinin su kalite parametre düzeylerinin belirlenmesi

Necat AĞCA, Kemal DOĞAN

Çim bitkisinin azot ve su içeriği tahmini için Renk ölçer ve NDVI ölçerin karşılaştırılması

Muharrem KESKİN, Cagatay CAM, Yunus Emre SEKERLİ

Doğu Akdeniz koşullarında yetiştirilen kuraklığa dayanıklı ve hassas pamuk çeşitlerinin fotosentetik özelliklerin belirlenmesi

Berkant ÖDEMİŞ, Seref KILIC, Fatih EVRENDİLEK

Ceviz gövde kanseri hastalığı etmeni Botryosphaeria dothidea’nın tanılanması ve bazı fungisitlerin hastalık etmenine karşı in vitro antifungal etkinliklerinin belirlenmesi

Şener KURT, Soner SOYLU, Aysun UYSAL, Emine Mine SOYLU, Merve KARA

Çarkıfelek (Passiflora spp L.) türlerinde çoğaltma teknolojisindeki gelişmeler

Kazım MAVİ, Fulya UZUNOĞLU

İvesi koyunlarında besi performansı ve EAAP metoduna göre karkaslarının değerlendirilmesi

Sabri GÜL, Osman BİÇER

Üzüm üreten işletmelerin üretim ve pazarlama yapıları: Tarsus örneği

Nuran TAPKI, Müge KANTAR DAVRAN, Ayşe GÖRGÜ

Hatay ili soğan alanlarında yabancı otlarla mücadele yöntemleri üzerine araştırmalar

Hikmet KAYA, İlhan ÜREMİŞ

Hatay ili turunçgillerinde zararlı Turunçgil ipek beyazsineği, Paraleyrodes minei Iaccarino (Hemiptera: Aleyrodidae)’nin konukçuları, popülasyon değişimi ve biyolojisi

Ömer TELLİ, Abdurrahman YİĞİT

Antalya ilinde hanehalklarının ev dışı gıda tüketimi ve tüketici eğilimleri

Semra GÖNÜL, Bahri KARLI