Bitki Biyoçeşitliliğinin Kısa, Orta ve Uzun Süreli Korunması: Biyoteknoloji ve Kriyoprezervasyon

Türkiye, bitki biyoçeşitiliği ve endemizm açısından oldukça zengin bir ülkedir. Ancak son yıllarda dünyada olduğu gibi Türkiye’de de biyoçeşitlilik ve bitki germplazmı ciddi tehdit altındadır. Hem beslenme hem de tıbbi amaçlı kullanılan kültür bitkileri ve yabani ırklara ait genetik çeşitliliğin in situ veya ex situ germplazm koleksiyonları olarak korunması büyük önem arz etmektedir. Bitki biyoteknolojisinin kullanıldığı ve temelleri in vitro doku kültürü tekniklerine dayanan muhafaza stratejileri tükenme riski taşıyan türlerde başarı ile uygulanmaktadır. Bu derleme çalışmasında bitki germplazmının kısa, orta ve özellikle kriyoprezervasyon tekniği ile uzun süreli muhafazası, kriyoprezervasyonun klasik ve yeni teknikleri ile kriyoterapi gibi farklı kullanım alanları belirtilmiş ve yeni tekniklere ait çalışmalar özetlenmiştir.

___

  • Abdelnour-Esquivel A, Villalobos V, Engelmann F, 1992. Cryopreservation of zygotic embryos of Coffea spp. CryoLetters, 13: 297–302.
  • Ai P-F, Lu L-P, Song J-J, 2012. Cryopreservation of in vitro-grown shoot-tips of Rabdosia rubescens by encapsulation-dehydration and evaluation of their genetic stability. Plant Cell Tissue and Organ Culture, 108: 381-387.
  • Akdemir H, Kaya E, Özden Y, 2010. In vitro proliferation and minimum growth storage of fraser photinia: Influences of different medium, sugar combinations and culture vessels. Scientia Horticulturae, 126: 268-275.
  • Barroco G, Sylvestre I, Engelmann F, 2011. Comparing encapsulation-dehydration and droplet-vitrification for cryopreservation of sugarcane (Saccharum spp.) shoot tips. Scientia Horticulturae, 130: 320-324.
  • Benson EE, 1999. An introduction to plant conservation biotechnology. (Ed. E.E. Benson), Plant Conservation Biotechnology, Taylor & Francis, London, 3-39.