YAPILANDIRMACI PROGRAMIN ÖĞRENCİLERİ FEN VE TEKNOLOJİ OKURYAZARI YAPMA ROLÜ VE PROGRAMIN UYGULANMASINA İLİŞKİN ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ

Tüm öğrencileri fen ve teknoloji okuryazarı yapmayı amaçlayan fen ve teknoloji programı, 2005 yılından itibaren bütün ülkede uygulanmaya başlandı. Bu çalışmanın amacı, yapılandırmacı öğrenme anlayışına dayalı olarak hazırlanan yeni fen ve teknoloji dersi programının, öğrencileri fen ve teknoloji okuryazarı yapma hedefine ilişkin olarak öğretmenlerin görüşlerini ortaya çıkarmaktır. Öğretmenlerin görüşlerini derinlemesine ve olduğu gibi ortaya çıkarmak için nitel bir araştırma yapılmıştır. Araştırmada veriler, öğretmenlerin açık uçlu sorulardan oluşan bir soru formunda yer alan fen ve teknoloji okuryazarlığı ile ilgili soruya verdiği yanıtlar kullanılarak toplanmıştır. Araştırmaya 14 değişik il merkezindeki 70 ilköğretim okulunda 4. ve 5. sınıf fen ve teknoloji dersine giren 429 öğretmen katılmıştır. Araştırmaya katılan öğretmenlerden 297’si bu araştırmada kullanılan soruya ilişkin görüşlerini belirtmişlerdir. Öğretmenlerin cevapları içerik ve betimsel analiz yapılarak çözümlenmiş, verilerin yüzde ve frekans değerleri ile örnek cevaplar gösterilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre öğretmenler; programı, öğrencileri fen ve teknoloji okuryazarı yapma rolü yönünden olumlu ve yeterli bulmuş, programın uygulanmakta olduğunu ve öğrencileri fen ve teknoloji okuryazarı yaptığını belirtmişlerdir.

Science and Technology program which intend to make all students science and technology literacy have been started to be applied all over the country since 2005. The purpose of this study is to reveal opinion of teachers about the Science and Technology program based on constructivist learning concept, regarding of making students science and technology literacy. A study was made in order to bring out opinion of teachers thoroughly about this program. Data in the study were gathered regarding of teachers’ answers given to open ended questions related to science and technology literacy. 429 4th and 5th grade Science and Technology teachers joined in the study at seventy elementary schools in fourteen different provinces. 297 of the teachers joined in the study stated their opinions. Teachers opinions were analyzed by content analysis and sample answers were shown by percentage values and frequency values. According to the study results, the teachers indicated that the program is favorable, sufficient, applicable, and the program makes the students science and technology literacy.

___

Akpınar, D. (2002). 1992 ve 2001 Öğretim Yıllarındaki İlköğretim Fen Bilgisi Programlarına İlişkin Öğretmen Görüşleri. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi, İzmir.

Bulut, F., Altunbey, H. ve Çakır, Ö. (2010). ''Sınıf Öğretmeni Adaylarının Fen ve Teknoloji Okuryazarlığına İlişkin Öz Yeterlik Algıları: Samsun İli Örneği''. 10. Ulusal Sınıf Öğretmenliği Eğitimi Sempozyumu. Fırat Üniversitesi, Elazığ.

Bulut, İ. (2006). Yeni İlköğretim Birinci Kademe Programlarının Uygulamadaki Etkililiğinin Değerlendirilmesi. Yayımlanmamış Doktora Tezi, Fırat Üniversitesi, Elazığ.

Caymaz, B. (2008). Fen Ve Teknoloji ve Sınıf Öğretmeni Adaylarının Fen ve Teknoloji Okuryazarlığına İlişkin Öz Yeterlik Algıları. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Hacettepe Üniversitesi, Ankara.

Güler, D.S. (2003). “4–5 ve 6 Yaş Okul Öncesi Eğitim Programlarının Değerlendirilmesi''. Eğitim Araştırmaları Dergisi, 13, 53–65.

Hobson, A. (2001). Teaching Relevant Science for Scientific Literacy: Adding Cultural Context to the Sciences. Journal of College Science Teaching, 30(4), 238-243.

Korkmaz, İ. (2006). “Yeni İlköğretim Programının Öğretmenler Tarafından Değerlendirilmesi''. Ulusal Sınıf Öğretmenliği Kongresi, 14-16 Nisan 2006. Gazi Üniversitesi, Ankara.

MEB. (2004). Fen ve Teknoloji Dersi Programı, İlköğretim 4.–5. Sınıf. Ankara.

MEB. (2005), İlköğretim Fen ve Teknoloji Dersi (4 ve 5. Sınıflar ) Öğretim Programı. Ankara.

MEB. (2006). İlköğretim Fen ve Teknoloji Dersi Öğretim Programı ve Kılavuzu (6., 7. ve 8. Sınıflar). Ankara.

National Research Council (1996). “National Science Education Standards''. National Academy Press. Washington: DC.

Selvi, K. (2006). “İlköğretim Programlarının Sınıf Öğretmeni Görüşlerine Dayalı Olarak Değerlendirilmesi''. XV. Ulusal Eğitim Bilimleri Kongresi, 13-15 Eylül, Muğla.

Turgut, H. ve Arı, E. (2006). “Yeni İlköğretim Fen, Teknoloji, Toplum Programına Yönelik Öğretmen Görüşlerinin Değerlendirilmesi''. XV. Ulusal Eğitim Bilimleri Kongresi, 12–15 Eylül. Muğla Üniversitesi, Muğla.

Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (1999). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Seçkin Yayıncılık.

Yücel, C., Karaman, M.K., Batur, Z., Başer, A. ve Karataş, A. (2006). “Yeni Öğretim Programına İlişkin Öğretmen Görüşleri ve Programın Değerlendirilmesi''. XV. Ulusal Eğitim Bilimleri Kongresi, 12-15 Eylül. Muğla Üniversitesi, Muğla.

Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi-Cover
  • ISSN: 1304-429X
  • Yayın Aralığı: Yılda 5 Sayı
  • Yayıncı: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

SİCİLL-İ AHVAL KAYITLARINA GÖRE PAYASLI MEMURLAR

Aydın EFE

BİRLİKTE ÖĞRENME TEKNİĞİNİN SINIF ÖĞRETMENİ ADAYLARININ YAZILI ANLATIM ALAN BİLGİSİ BAŞARILARINA ETKİSİ

Mehmet Nuri KARDAŞ

PROJE TABANLI ÖĞRENMENİN ÖĞRENCİLERİN BİLİŞÜSTÜ BECERİLERİ VE ÖZ-YETERLİK ALGILARI İLE PROJE ÜRÜNLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

Betül Tonbuloğlu, Dolgun Aslan, Sertel Altun, Hasan Aydın

TÜRKÇE EĞİTİMİNDE HERMENEUTİĞİN KULLANIM GEREKÇESİ VE SONUÇLARI

Gıyasettin AYTAŞ

DEMOKRAT PARTİ DÖNEMİNDE ELAZIĞ’DA EKONOMİK VE SOSYAL HAYAT (1954-1957)

Emine PANCAR

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER ULUSLARARASI SİLAH TİCARETİ ANTLAŞMASI

Said Vakkas GÖZLÜGÖL

Sicill-i Ahval Kayıtlarına Göre Payaslı Memurlar/The Civil Servants from Payas According To Registration Circumstances

Aydın EFE

Birlikte Öğrenme Tekniğinin Sınıf Öğretmeni Adaylarının Yazılı Anlatım Alan Bilgisi Başarılarına Etkisi/The Effect of Learning Together Technique on the Achievement of Written Expression Pedagogical Content Knowledge of Prospective Primary Education Teach

Mehmet KARDAŞ

Örgütsel Adaletin Çalışanların İşten Ayrılma Niyetine Etkisi: Güney Afrika Cumhuriyetinde Bir Uygulama/The Influence of Organizational Justice on the Turnover Intention: A Study in the Republic of South Africa

Edip ÖRÜCÜ, Sibel ÖZAFŞARLIOĞLU

Hristiyanlığın Antakya'da Şekillenmesi ve Habib-i Neccar/The Formation of Christianity in Antioch and Habib Al-Najjar

Gürhan Bahadır