TÜRKİYE'DE BELEDİYELERİN GELİR YAPISI: SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Yerel hizmetlerin sunumunda önemli bir role sahip olan belediyelerin üstlendikleri hizmetleri etkin bir şekilde yerine getirebilmeleri için mali açıdan güçlü bir yapıya sahip olmaları gerekmektedir. Bu noktada, belediyelere görevleriyle orantılı yeterli gelir kaynaklarının sağlanması ve gelir yapılanmasının belediyelerin mali özerkliğini ve esnekliğini sağlayacak bir şekilde düzenlenmesi iki önemli boyut olarak ortaya çıkmaktadır. Makale kapsamında, Türkiye'de belediyelerin mevcut gelir yapıları ve bu yapıdan kaynaklanan sorunları incelenerek, etkin bir belediye yönetimi için belediyelerin gelir yapılarının iyileştirilmesine ve mali açıdan özerk bir yapıya kavuşturulmalarına ilişkin öneriler geliştirilmeye çalışılmıştır. Makalede yerel yönetimlere gelir kaynağı sağlanması konusunda benimsenen yöntemler, ilkeler ve Türkiye'de belediyelerin gelir yapısına ilişkin gerçekleştirilen analizlerde literatür ve mevzuat taramasından yararlanılmıştır. Ayrıca, Muhasebat Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan belediyelerin gelir gerçekleşme rakamlarından yararlanılarak 2008-2014 yıllarını kapsayan dönem için belediye gelirleri analiz edilmiştir. Belediye gelirleri, öz gelirler ve transferler şeklinde sınıflandırılarak Türkiye'deki büyükşehir belediyeleri, il belediyeleri, ilçe ve belde belediyeleri için gelir yapısının bileşimi ayrı ayrı incelenmiştir

REVENUE STRUCTURE OF MUNICIPALITIES IN TURKEY: PROBLEMS AND SOLUTION PROPOSALS

Municipalities have crucial roles in delivery of local services and in order to perform the role they take in efficiently, municipalities need to have strong financial structures. At this point; providing sufficient revenue sources balanced with service delivery responsibilities of municipalities and formulazing revenue structure to provide fiscal autonomy and elasticity of municipalities, occur as two important dimensions. In the context of this article, suggestions are offered to improve revenue structures of municipalities to reach effective municipal administration and fiscal autonomy, by analyzing the present structures of municipal revenues in Turkey and the problems caused by this structure. In the article, literature, laws and regulations have reviewed for analyses on the methods and principles adopted on providing revenue sources to the local governments and revenue structures of municipalities in Turkey. Municipal revenues including the years 2008 and 2014 also analysed by using the data of municipalities financial statistics published by Directorate General of Public Accounts. Componants of revenue structures examined seperately for metropolitan municipalities, provincial municipalities, district and town municipalities, under the categorization of municipal revenues, as own revenues and transfers

___

  • Ahmad, E. & Craig. J. (1997). Intergovernmental transfers (Ed.: T. Minassian). Fiscal federalism in theory and practice. Washington D.C.: International Monetary Fund, s.73-107.
  • Ahmad, E. (1997). Intergovernmental transfers, an international perspective. (Ed.: A. Ethisham). Financing decentralized expenditures: An international comparison of grants. Cheltenham: Edward Elgar. s.1-17.
  • Akdemir, T. (2014). Yerel vergi yönetimi: Ülke uygulamalarına yönelik bir analiz. (Ed.: M. Sakal, A. Kesik ve T. Akdemir). Mali yerinden yönetim: Teori, kavramsal açıklamalar ve Türkiye'ye ilişkin değerlendirmeler. Ankara: Nobel Yayıncılık. s, 85-144.
  • Arıkboğa, Ü. (2004). Yönetimler arası mali ilişkiler. İstanbul: Yaylacık Matbaası.
  • Arıkboğa, Ü. (2008). Yerel yönetimlerin gelir kaynakları. (Der.: Recep Bozlağan ve Yüksel Demirkaya). Türkiye'de yerel yönetimler. İstanbul: Nobel Yayıncılık, s. 251-286.
  • Arıkboğa, Ü. (2015). Türkiye'de yerel vergi yönetimi. Maliye Dergisi. Sayı 168, s.1-19.
  • Bailey, S. J. (1999). Local government economics principles and practice. London: Macmillan.
  • Başbakanlık (2005). Türkiye'de yönetimler arası mali ilişkiler: sorunlar ve çözüm önerileri. Ankara: T.C. Başbakanlık.
  • CDLR (Steering Committee on Local and Regional Authorities) (1997). Local finance in Europe. Strasbourg Cedex: Council of Europe.
  • CDLR (Steering Committee on Local and Regional Authorities) (1998). Limitations of local taxation, financial equalisation and methods for calculating general grants. Strasbourg Cedex: Council of Europe.
  • Güner, A. (2005). Mali özerklik çerçevesinde yerel yönetimlerin gelirleri üzerine bir değerlendirme. Türkiye'de yeniden mali yapılanma, 20. Maliye Sempozyumu Bildiriler Kitabı. Pamukkale: Pamukkale Üniversitesi İİBF Yayını.
  • Güner, A. (2006). Yönetimler arası gelir bölüşümü: Temel ilke ve uygulamalar. (Der.: A. Güner ve S. Yılmaz). Mali yerelleşme: teori ve uygulama üzerine yazılar. İstanbul: Güncel Yayıncılık, s.61-82.
  • Güner, A. ve Yılmaz, S. (2006). Belediye Gelirlerinin Esneklik Analizi. (Der.: A. Güner ve S. Yılmaz). Mali Yerelleşme: teori ve uygulama üzerine yazılar. İstanbul: Güncel Yayıncılık. s.83-92.
  • https://portal.muhasebat.gov.tr
  • Minassian, T.& Craig, J. (1997). Control of subnational government borrowing. (Ed.: T. Minassian). Fiscal federalism in theory and practice. Washington: International Monetary Fund, s.156-172.
  • Oates, W. E. (1991). Fiscal federalism: an overview, (Ed.: Remy Prud'homme). Public finance with several levels of government. The Hague: Foundation Journal of Public Finance, s. 1-21.
  • Sakal, M. ve Demirhan, H. (2014). Yönetimler arası transferlerin yatay ve dikey dengesizlikleri gidermedeki etkinliği. (Ed.: M. Sakal, A. Kesik ve T. Akdemir). Mali yerinden yönetim: teori, kavramsal açıklamalar ve Türkiye'ye ilişkin değerlendirmeler. Ankara: Nobel Yayıncılık, s.237-246.
  • Shah, A. (1997). The reform of intergovernmental fiscal relations in developing and emerging market economies. Washington: The World Bank.
  • Tekeli, R. (2014). Yönetimler arası mali yardımlar (transferler) teorisi: mali yardım türleri ve etkileri. (Ed.: M. Sakal, A. Kesik ve T. Akdemir). Mali yerinden yönetim: teori, kavramsal açıklamalar ve Türkiye'ye ilişkin değerlendirmeler. Ankara: Nobel Yayıncılık, s.201-236.
  • Ulusoy, A. ve Akdemir, T. (2009). Yerel yönetimler ve mali özerklik: Türkiye ve OECD ülkelerinin karşılaştırmalı analizi. Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 12 (21). s.259-287.
  • Yakar, S. ve Gündüz, İ. O. (2014). Türkiye'de belediyelerin vergilendirme yetkisi: "var" mı "yok" mu işte bütün mesele bu. Sayıştay Dergisi. Sayı 92, s.117- 141.
  • Yılmaz, S. ve Beriş, Y. (2006). Yönetimler arası mali transferler: teorik çerçeve ve Türkiye uygulaması. (Der.: A. Güner ve S. Yılmaz). Mali yerelleşme: teori ve uygulama üzerine yazılar. İstanbul: Güncel Yayıncılık. s.95-119.
  • Yılmaz, H., Emil, F. ve Kerimoğlu, B. (2012). Yerel yönetimler maliyesi. Mali Hizmetler Derneği Yayını. Ankara.
Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi-Cover
  • ISSN: 1304-429X
  • Yayın Aralığı: Yılda 5 Sayı
  • Yayıncı: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

FEN BİLGİSİ ÖĞRETMEN ADAYLARININ BİLİMSEL SÜREÇ BECERİ DÜZEYLERİNİN BELİRLENMESİ VE AKADEMİK BAŞARIYLA İLİŞKİ DÜZEYİNİN İNCELENMESİ

İdris AKTAŞ, Erhan CEYLAN

BAŞKAN VE BAŞBAKAN: PARLAMENTER SİSTEMLERDE VE BAŞKANLIK SİSTEMİNDE YÜRÜTMENİN BAŞLARININ GÜÇLERİ BAKIMINDAN KARŞILAŞTIRMALI ANALİZİ

Mehmet KAHRAMAN

ENTRY MODE TO WESTERN BALKANS: AN IMPLEMENTATION IN ALBANIA AND KOSOVO MARKETS1

Erhan GUR, Emel KURSUNLUOGLU YARIMOGLU

Türkiye’deki Edebiyat Eğitimi Üzerine Bir Değerlendirme / An Evaluation About Education of Literature in Turkey

Sezgin DEMİR

THE PRIME MINISTER AND THE PRESIDENT: A COMPARATIVE ANALYSIS OF THE HEADS OF THE EXECUTIVE IN PARLIAMENTARY AND PRESIDENTIAL SYSTEMS IN TERMS OF THEIR POWERS

Mehmet KAHRAMAN

Öğretmen Adaylarının Bilişim Suçlarına Yönelik Deneyimleri ve Bilişim Güvenliği Ders İçeriğine Yönelik Görüşleri / Teacher Candidates’ Experiences of Cyber Crime and Their Views for the Information Security Course Content

Ömer Faruk GÖKMEN, Özcan Erkan AKGÜN

TÜRKİYE SELÇUKLU DEVLETİ'NDE GÜÇLÜ BİR KADIN GÜRCÜ HATUN TAMARA

Ömer SUBAŞI

TÜRKİYE'DEKİ EDEBİYAT EĞİTİMİ ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME

Sezgin DEMİR

ÖĞRENCİLERİN ALAN BAĞIMLI/BAĞIMSIZ BİLİŞSEL STİLLERİNİN VE BİLİMSEL DÜŞÜNME YETENEKLERİNİN MADDENİN DOĞASI KAVRAMLARINI ANLAMALARINA VE FEN DERSİNE YÖNELİK TUTUMLARINA ETKİSİ

Murat OZARSLAN, İbrahim BİLGİN

Üniversite Öğrencilerinin Gelecek Kaygısı / The Future Anxiety of the University Students

Kamile ŞANLI KULA, Turan SARAÇ