Tedarik Zinciri Yönetiminde Simülasyon Kullanımı

Öz Özet Günümüz piyasasında rekabetle mücadele için işletme yapılan­malarında gelinen noktaya baktığımızda, işletmelerin başarılı olabilmesi için tedarik zincirinin yönetimi çok önemli bir faktör olarak karşımıza çıkar. Tedarik zinciri analiz ve yönetimi için mevcut olan yöntemlerin yetersiz kaldığı alanlarda simülasyon tekniğinin sağlayacağı önemli avantajlar bulunmaktadır. Bu makalede tedarik zinciri yönetiminde bir analiz metodu olarak neden simülasyon tekniğinin kullanılması gerektiği tartışılmış ve bu yöntemin kullanımında sistem modellemesinde ve gereken verilerin tespitinde nelere dikkat edilmesi gerektiği incelenmiştir. Anahtar Kelime: Tedarik Zinciri, Simülasyon Abstract In today's market, when we look at how businesses are structured in order to deal with competition, we see that supply chain management is the key factor in companies' success. When the existing methods fall incompetent in the analysis and management of supply chains, simulations can provide great advantages. This article discusses the reasons why simulations should be used as an analysis method in supply chain management and examines the important factors in system modeling and in determining the data requirements for the simulation method. Keywords: Supply Chain, Simulation
Anahtar Kelimeler:

Tedarik Zinciri, Simülasyon

___

Archibald, G., Karabakal, N. ve Karlsson, P., (1999). Supply chain vs. supply chain: Using simulation to compete beyond the four walls. Proceedings of the 1999 Winter Simulation Conference. P.A. Farrington, H.B. Nembhard, D.T. Sturrock, ve G.W. Evans (Der.), (s. 1207-1214). Piscataway, New Jersey: Institute of Electrical and Electronics Engineers.

Chang, Y. ve Makatsoris, H., (2001). "Supply Chain Modelling Using Simulation", International Journal of Simulation Yıl: 2, Sayı: 1, s. 24-30.

Cohen, M.A. ve Lee, H.L., (1989). "Resource Deployment Analysis of Global Manufacturing and Distribution Networks", Journal of Manufacturing and Operations Management. Sayı: 2, s. 81-104.

Gunasekaran, A., Patel, C. ve Tirtiroglu, E., (2001). "Performance Measures and Metrics in a Supply Chain Environment", International Journal of Operations and Production Management, Yıl:21, Sayi:1, s.71-78.

Hieta, S., (1998). Supply Chain Simulation with LOGSIM-Simulator. Proceedings of the 1998 Winter Simulation Conference. D.J. Medeiros, E.F. Watson, J.S. Carson ve M.S. Manivannan (Der.), (s. 323-326). Piscataway, New Jersey, Institute of Electrical and Electronics Engineers.

Hodder, J.E. ve Dinger, M.C., (1986). "A Multifactor Model for International Facility Location and Financing Under Uncertainty", Computers and Operations Research, Yìl: 13, Sayı: 5, s. 601-609.

Lee, H. L, Padmanabhan, V. ve Whang, S., (1997). "The Bullwhip Effect in Supply Chains", Sloan Management Review, Yıl: 38, Sayı: 3, s. 93-102.

Metz, P., (1998), Demystifying Supply Chain Management. Supply Chain Management Review. Winter 1998, 46-55. İndirme tarihi: 7 Eylül 2004, WWW: web:http://www. articleWebzine&articleid=CA159708 manufacturing.

net/scm/index.asp?layout=

Padmos, J., Hubbard, B., Duczmal, T., ve Saidi, S., (1999). How ¡2 integrates simulation in supply chain optimization. Proceedings of the 1999 Winter Simulation Conference. P.A. Farrington, H.B. Nembhard, D.T. Sturrock, ve G.W. Evans (Der.), (s. 1350-1355). Piscataway, New Jersey: Institute of Electrical and Electronics Engineers.

Üreten, S., (1999). Üretim/İşlemler Yönetimi Stratejik Kararlar ve Karar Modelleri. Ankara: Başar Ofset.

Wyland, B., Buxton, K. ve Fuqua,.B., (2000). "Simulating the supply chain", HE Solutions, January, s. 37-42.