Şair Osmanlı Padişahlarına Dair Bir Eser: Kelâmü’l-Mülûk Mülûkü’l-Kelâm / A Work about the Poet Ottoman Sultans: Kelâmü’l-Mülûk Mülûkü’l-Kelâm

Öz Bu çalışmada Ali Nureddin tarafından kaleme alınmış olan Kelâmü’l-Mülûk Mülûkü’l-Kelâm (Sultanların Sözleri Sözlerin Sultanı) adlı eser üzerinde durulmuştur. 1311 (1893) yılında basılan eser şairlikleriyle bilinen Osmanlı padişahlarının yirmi ikisinden söz etmektedir. Bu padişahlar Osman Gazi, Orhan Gazi, I. Murat, I. Bayezit (Yıldırım), I. Mehmet (Çelebi), II. Murat, II. Mehmet (Fatih), II. Bayezit, I. Selim (Yavuz), Kanuni Sultan Süleyman, II. Selim, III. Murat, III. Mehmet, I. Ahmet, II. Osman (Genç), IV. Murat, II. Mustafa, III. Ahmet, I. Mahmut, III. Mustafa, III. Selim ve II. Mahmut’tur. Ali Nureddin eserine padişahların şairliklerini birer ikişer cümleyle ve tek tek değerlendirerek başlamıştır. Ardından da her padişahın şiirlerinden o padişahı tanıtıcı bir başlık altında örnekler vermiştir. Ali Emîrî Efendi’nin şair padişahlarla ilgili Cevâhirü’l-Mülûk adlı eserinin 1319 (1901-2) yılında yayımlandığı düşünülürse Ali Nureddin’in eseri şu anki bilgilerimize göre bu konudaki ilk eser olma vasfını taşımaktadır. Çalışmada söz konusu bu eser tanıtılacak, şair padişahların eserlerinden örnekler verilecektir.

___

Ak, C. (2001). Şair Padişahlar. Ankara: Kültür Bakanlığı Yayınları.

Ali Emîrî Efendi (2013). Cevâhirü’l-Mülûk. haz. İdris Kadıoğlu, Halil Çeçen, Ramazan Sarıçiçek, Diyarbakır: Diyabakır Valiliği Yayınları.

Aydın, Ş. (2002). “Farsça Divân Sahibi Osmanlı Sultanları ve Divânlarının Nüshaları”, Nüsha, (6), 45-56.

Baltacıoğlu, Ş. (1969). Şair Osmanlı Padişahları. Yayımlanmamış Bitirme Tezi, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü, İstanbul.

Bayhan, N.-Ö. F. Şerifoğlu (edt.) (2010). Şiirin Sultanları. İstanbul: İstanbul Büyük Şehir Kültür A.Ş. Yayınları.

Benli, A. (2013), “Üsküdar Kadısı Ali Nureddin Yüce ve Kasîde fî Esmâi’s-Süver Tercümesi”, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, (44), 67-86.

Bilkan, A. F. (2003). “Sultanların Şiiri / Şiirlerin Sultanı”, Yağmur, Dil-Kültür ve Edebiyat Dergisi, (19), 8-15.

Bilmen, S. S. (1942). Şair Osmanlı Padişahları, Edebî Tetkik. İstanbul: Aydınlık Basımevi.

Hamîd Vehbî (1301). Meşâhir-i İslâm. İstanbul: Mihran Matbaası.

İsen, M.-A. F. Bilkan (1997). Sultan Şairler. Ankara: Akçağ Yayınları.

İsen, M.-A. F. Bilkan-T. Işınsu Durmuş (2012). Sultanların Şiirleri Şiirlerin Sultanları. İstanbul: Kapı Yayınları.

Kırkkılıç, A. (1985). Sultân Üçüncü Murâd (Murâdi) Hayatı, Edebî Kişiliği, Eserleri ve Divânının Tenkidli Metni. Yayımlanmamış Doktora Tezi, Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Erzurum.

Kitapçı, Z. (1986). Hz. Peygamberin Hadislerinde Türkler. İstanbul: Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı Yayınları.

Koçu, R. E. (1950). Aşık ve Şair Padişahlar. Tarih Dünyası Özel Sayı, İstanbul: Saka Matbaası. (Âşık Şair ve Padişahlar adıyla 2005 yılında bazı değişikliklerle Doğan Kitap tarafından tekrar yayımlanmıştır).

Kut, G. (2000). “Payitaht İstanbul’un Sultan Şairleri (Seyf ve’l Kalem Sahipleri)”, İlmî Araştırmalar, (9), 161-78.

Kutlu, Ş. (1948). “Sultan Şairler ve Saltanatlı Şiirler”, Salon Mecmuası, (11), 163.

Özpekel, O. N. (1999). “Şair ve Bestekâr Osmanlı Padişahları”, Osmanlı, 10, edt. Güler Eren, Ankara: Yeni Türkiye Yayınlar, 607-27.

Pala, İ. (2005). Şiirin Sultanları. İstanbul: Asya Finans Kültür Yayınları.

Şardağ, R. (1982). Şair Sultanlar. Ankara: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları.

Uzun, Ş. (2007). Türk İslam Edebiyatında Hac ve Kurban Motifleri (Şair Sultanlar Örneği), Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya.

Uzun, Ş. (2009). “Şair Sultanların Şiirlerinde Hacca Dair Unsurlar”, İSTEM: İslam Sanat, Tarih, Edebiyat ve Musikisi Dergisi, 8 (13), 331-40.

Yıldız, Â. (2015). “İslami Türk Edebiyatında Münacat: Sultan Şairler Örneği”, 2. İslami Türk Edebiyatı Sempozyumu, edt. Hasan Gökçe, İzmir: Kaynak Yayınları, 103-11.

Yorgancı, O. (2013). Şair Padişahlar. İstanbul: Anonim Yayınları.

Yücebaş, H. (1960). Şair Padişahlar. İstanbul: Yeni Matbaa.

Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi-Cover
  • ISSN: 1304-429X
  • Yayın Aralığı: Yılda 5 Sayı
  • Yayıncı: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLERİN ''TEKNOLOJİ'' KAVRAMINA İLİŞKİN METAFORİK ALGILARININ İNCELEMESİ

Fahrettin KORKMAZ, Serkan ÜNSAL

THE EFFECT OF TASK-INDUCED INVOLVEMENT LOAD ON INCIDENTAL VOCABULARY ACQUISITION

Ali MERÇ, Tuncay KARALIK

BEDEN EĞİTİMİ ÖĞRETMENLİĞİ ÖĞRENCİLERİNİN DRAMA ALGILARINA YÖNELİK BİR DEĞERLENDİRME

Başak UYSAL

Çevre Okuryazarlığının Kazandırılmasında Yaratıcı Drama Yönteminin Etkisi / Creative Drama Methods' Effect on Gaining the Environmental Literacy

İren Özgün NALÇACI, Murtaza AYKAÇ

STRATEJİK PLANLAR ÜZERİNE KARŞILAŞTIRMALI BİR İNCELEME: ÇORLU BELEDİYESİ ÖRNEĞİ

Recep BOZLAĞAN, Serpil HARAÇ

EKONOMİK KARLILIĞI ETKİLEYEN FAKTÖRLER: İSO 500 SANAYİ İŞLETMELERİ UYGULAMASI

Mehmet KOCAMAN, Süleyman Serdar KARACA, Seda ALDEMİR, Necati ALTEMUR

Okul Öncesi Dönem Çocuklarında Fiziksel ve İlişkisel Saldırganlığın Ebeveyn Tutumları Açısından İncelenmesi / Examining Physical and Relational Agression of Preschool Children in terms of Parents’ Attitudes

Selin İKİZ, Ayşe ÖZTÜRK SAMUR

Finansal Oranlar ve Hisse Senedi Getirisi İlişkisi: Borsa İstanbul Üzerine Bir Uygulama / Financial Ratios - Stock Return Nexus: An Applicaton on BIST

Songül KAKİLLİ ACARAVCI

Belçika'da Yaşayan Türk Çocuklarının Yazılı Anlatım Yanlışları Üzerine Tespitler / Detections on Erros in Written Expression of Turkish Children Living in Belgium

Ülker ŞEN

Sekizinci Sınıf T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Dersinde Bilgisayar Destekli Öğretimin Öğrencilerin Derse Yönelik Güdülerine ve Bilgisayara ve Derse Yönelik Tutumlarına Etkisi / The Effect of Computer Assisted Instruction on Students’ Motivations To

Hasan Güner BERKANT, Yasemin ATMACA