9. SINIF TÜRK EDEBİYATI PROGRAMI’NIN ELEŞTİREL DÜŞÜNME AÇISINDAN ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİNE GÖRE DEĞERLENDİRİLMESİ

Öz Bu araştırmanın amacı; Çanakkale il merkezinde ve ilçelerinde bulunan Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenlerinin 9. sınıf Türk Edebiyatı Programı’nı eleştirel düşünme açısından değerlendirmesidir. Araştırma yöntemi olarak betimsel araştırma tekniklerinden tarama modeli seçilmiştir. Verilerin toplanması amacıyla ölçek formu geliştirilmiştir. Ölçeğin ilk bölümü 8 maddeden oluşan “kişisel bilgiler” ölçeğidir.. İkinci bölümü ise; 55 maddeden oluşan “9. sınıf Türk Edebiyatı Programı’nda eleştirel düşünme becerisini öğretmen görüşlerine göre belirleme ölçeği” olarak hazırlanmıştır. Ölçek toplam 55 maddeden oluşmaktadır. Her bir maddenin karşısında da davranışın görülme sıklığını belirtmek için beşli bir seçenek verilmiştir. Bunlar en olumsuzdan en olumluya doğru ”kesinlikle katılmıyorum-kesinlikle katılıyorum” (1-5) biçiminde derecelenmiştir. Ölçeğin güvenirliği Cronbach Alpha ile belirlenmiştir. Ölçeğin güvenirlik katsayısının .90 olduğu belirlenmiştir. Uygulanan ölçeğin tamamı güvenilir kabul edilmiş ve uygulanmıştır. Araştırmada; 9. sınıf Türk Edebiyatı Programı’nın metin seçiminin eleştirel düşünme becerisi açısından, kısmen yeterli olduğu sonucuna ulaşılmıştır

___

Kaynakça

Akbıyık, C. (2002). Eleştirel Düşünme Eğilimleri ve Akademik Başarı. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ankara: Hacettepe Üniversitesi.

Akyüz, Y. (2007).Türk Eğitim Tarihi M.Ö. 1000-M.S: 2007. Ankara: Pegem A Yayıncılık.

Apaydın, S. ve Çelik, G. (2010).Ortaöğretim Fen, Matematik ve Sosyal Alanlar Öğretmen Adaylarının Eleştirel Düşünme Eğilimleri. 19. Ulusal Eğitim Bilimleri Kurultayı,16-18 Eylül, Lefkoşa-Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, s.265-266.

Başaran, İ. E. (1983). Eğitime Giriş. Ankara: Kadıoğlu Matbaası.

Büyüköztürk, Ş., Çakmak, E. A., Akgün, Ö. E., Karadeniz, Ş., ve Demirel, F. (2008). Bilimsel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Pegem Akademi.

Cüceloğlu, D. (1993) İyi Düşün Doğru Karar Ver. İstanbul: Sistem Yayıncılık.

Çelik, G. (2010). 9. Sınıf Türk Edebiyatı Öğretim Programı'nın Eleştirel Düşünme Açısından Öğretmen Görüşlerine Göre Değerlendirilmesi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Çanakkale: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Demir, M. K. (2006). İlköğretim Dördüncü ve Beşinci Sınıf Öğrencilerinin Sosyal Bilgiler Derslerinde Eleştirel Düşünme Düzeylerinin Çeşitli Değişkenler Açısından İncelenmesi. Yayımlanmamış Doktora Tezi, Ankara: Gazi Üniversitesi,

Dikbaş, Y. ve Hasırcı Kaf, Ö. (2008). “Öğrenme Stretijeleri Öğretiminin ve Ders İşlenişinde Kullanımının Öğrencilerin Akademik Başarılarına ve Tutumlarına Etkisi”. Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi, 2, 70.

Dutoğlu, G. ve Tuncel, M. (2008). “Aday Öğretmenlerin Eleştirel Düşünme Eğilimleri İle Duygusal Zeka Düzeyleri Arasındaki İlişki”. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 8 (1).

Gözütok, F. D. (2006). Öğretim İlke ve Yöntemleri, Ankara: Ekinoks Yayınevi.

Grosser, M.M. ve Lombard B.J.J. (2008). “The Relationship Between Culture and The Development of Critical Thinking Abilities of Prospective Teachers”. Teaching and Teacher Education. 24, 1364-1375. www.elsevier.com/locate/tate. (Erişim Tarihi: 03.11.2009).

Günhan, B ve Başer, N. (2009). “Probleme Dayalı Öğrenmenin Öğrencilerin Eleştirel Düşünme Becerilerine Etkisi”. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, 7 (2), s.451-482.

Güven, M. ve Kürüm, D. (2006). “Öğrenme Stilleri ve Eleştirel Düşünme Arasındaki İlişkiye Genel Bir Bakış”. Sosyal Bilimler Dergisi,1, s. 76.

Küçükahmet, L. (2001). Öğretim İlke ve Yöntemleri. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.

Kürüm, D., (2002). Öğretmen Adaylarının Eleştirel Düşünme Gücü. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Eskişehir: Eskişehir Anadolu Üniversitesi.

Mckendree, J. Carol S. ve Keıth S. (2002). The Role of Representation in Teaching and Learning Critical Thinking. Educatıonal Review, 54 (1), 57-66. http://dx.doi.org/10.1080/00131910120110884 (Erişim Tarihi: 16.12.2009)

Munzur, F. (1999). Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitaplarında Eleştirel Düşünme Eğitimi Üzerine Bir Değerlendirme (Edebiyat 1 ve 2 Örnekleri), Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ankara: Ankara Üniversitesi.

Öner, S. (1999). İlköğretim Beşinci Sınıf Sosyal Bilgiler Dersinde Kubaşık Öğrenme Yönteminin Eleştirel Düşünme ve Akademik Başarıya Etkisi, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Adana: Çukurova Üniversitesi.

Pithers, R.T. ve Rebecca S. (2000). “Critical Thinking in Education: A Review”, Educational Research, 42 (3), 237-249, http://dx.doi.org/10.1080/001318800440579 ( Erişim Tarihi: 17.12.2009).

Sönmez, V. (2002). Eğitim Felsefesi. Ankara: Anı Yayıncılık.

Şahinel, S. (2002). Eleştirel Düşünme. Ankara: Pegem Yayıncılık.

Şen, Ü. (2009). Türkçe Öğretmeni Adaylarının Eleştirel Düşünme Tutumlarının Çeşitli Değişkenler Açısından Değerlendirilmesi. Zeitschrift für die Welt der Türken Journal of World of Turks, 1 (2), 70.

Şengül, C. ve Üstündağ, T. (2009). “Fizik Öğretmenlerinin Eleştirel Düşünme Eğilimi Düzeyleri ve Düzenledikleri Etkinliklerde Eleştirel Düşünmenin Yeri”, Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 36, 237-248.

Titiz, M. T. (2001). Ezbersiz Eğitim Yol Haritası. Ankara: Pegema Yayıncılık.

Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi-Cover
  • ISSN: 1304-429X
  • Yayın Aralığı: Yılda 5 Sayı
  • Yayıncı: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Probleme-Dayalı Öğrenmenin Matematik Öğretmen Adaylarının Ölçme Ve Vektörler Konularındaki Başarıları Üzerindeki Etkisi/Effect Of Problem-Based Learnıng On Pre-Servıce Mathematıcs Teachers' Achıevements In Measurement And Vectors Topıcs

Gamze SELÇUK, Burak KARABEY, Serap ÇALIŞKAN

Türkiye'de tarih öğretiminin sorunları ve çözüm yolları konusunda öğretmen adayı ve öğretmen görüşlerinin karşılaştırılması

Mehmet Suat BAL

Türkçe Öğretmenlerinin Seviye Belirleme Sınavı ve Türkçe Sorularına İlişkin Görüşleri/Turkish Language Teachers' Views About Level Determination Exam and Turkish Lesson Questions

Mehmet ÇEÇEN

9. sınıf Türk Edebiyatı Programı’nın eleştirel düşünme açısından öğretmen görüşlerine göre değerlendirilmesi

Mehmet KURUDAYIOĞLU, Gamze ÇELİK

Akademik Personelin Sosyo-Demografik Özelliklerinin Tükenmişlik Düzeyleri İle İlişkisi/Relatıonshıp Of Socıo-Demographıc Characterıstıcs Of Academıcıans Wıth Theır Burnout Levels

Aycan Sağlam SAĞLAM

İlköğretim yedinci sınıf öğrencilerinin yazılı anlatımlarındaki kelime hazineleri üzerine bir inceleme

Kadir Kaan BÜYÜKİKİZ, Yusuf UYAR, Murat ÖZBAY

Türkçe öğretmenlerinin seviye belirleme sınavı ve Türkçe sorularına ilişkin görüşleri

Mehmet Akif ÇEÇEN

İlköğretim Yüz Temel Eserin Türkçe Dersi Öğretim Programındaki Temalar Açısından Analizi/Analysıs Of The “100 Basıc Books For Prımary Educatıon” Accordıng To The Themes In Turkısh Course Teachıng Program

Bayram BAŞ

Örgütsel Öğrenmede Grup Dinamizmi: Öğrenen Takımlar/Group Dynamısm İn Learnıng Organızatıons: Learnıng Teams

Fatih TÖREMEN, Dilek PEKİNCE

İlköğretim 7. sınıf Türkçe ders kitabının dil ile ilgili kültür ögeleri açısından incelenmesi1

Mustafa Onur KAN, Hüseyin GÜFTA