TÜRKİYE İLE FİNLANDİYA’NIN EĞİTİM SİSTEMLERİ İLE DERS PROGRAMLARINDAKİ BEDEN EĞİTİMİ DERSİNİN YERİ VE ÖNEMİ

Hareketsiz bir yaşam tarzının benimsendiği son günlerde özellikle çocukların bedensel ve zihinsel gelişim süreçlerinde hareket etmeleri, sağlıklı bir şekilde büyüme evresi geçirmelerine ve aktif yaşam biçimi edinmelerini olumlu etkiler. Beden eğitimi, spor ve oyun aktivitelerine katılımın çocuk, genç ve yetişkinlere olan faydası çoğu araştırmaya konu olmuştur. Öğrenme anne karnında başlayan aile ile devam eden ve okul ile desteklenen bir kavramdır. Toplumların gelişim ve ilerlemelerinin temel taşı eğitimdir. Bu çalışmada Türkiye ile Finlandiya’nın eğitim sistemleri ve ders programlarındaki beden eğitimi dersinin yeri ve beden eğitimi ve spor konusunda coğrafi ve kültürel farklılıkların etkisi altında uygulanan müfredatlarına spor yapma alışkanlığı açısından kazandırdıklarını ortaya koymak amaçlanmıştır. Tematik derleme deseninin kullanıldığı çalışmada, literatüre dayalı Detaylı Kaynak Taraması metodu kullanılmıştır. Araştırma bilgileri uluslararası çeşitli kütüphanelerde, dergilerde, kitaplarda ve birincil kaynaklar olarak spor kurumlarında konuya ilişkin kaynaklar incelenerek elde edilmiştir. Araştırmada elde edilen bilgilere göre; Finlandiya’nın Eğitimi ‘ Herkes için eşit imkânlar sağlamak’  ilkesine dayandırdığı ve eşitlik kavramına olağanüstü değer verdiği tespit edilmiştir. Fin okullarında spora bol bol yer verildiği ve beden eğitimi ders saatlerinin daha da arttırılması yönünde çalışmalar yapıldığına dair bilgiler edinilmiştir. Finlandiya’da zorunlu eğitime başlama yaşı 7 iken, Türkiye’de 6 yaşında çocuklar zorunlu eğitime başlamakta, Türkiye’de ders kitapları eğitimin baş aktörleri olarak bilinirken, Finlandiya’da kitaplar sadece figüran olarak yer almaktadır. Bununla birlikte Fin eğitiminde çocuklar zorunlu eğitim bitene kadar sınav olmazken; Türkiye’de ilkokul da sınavlar başlamaktadır.  Finlandiya’da Beden Eğitimi ve Spor dersleri 1.sınıftan 9. Sınıfa kadar branş öğretmeni tarafından uygulanmaktadır. Türkiye'de ise, beden eğitimi ve spor dersleri ilkokul döneminde "Oyun ve Fiziki Etkinlik" adı altında sınıf öğretmeni tarafından uygulanmaktadır.

The Role And Importance Of The Educatıon Systems Of Turkey And Fınland And The Physıcal Educatıon Course In The Course Programs

In recent days when a sedentary lifestyle has been embraced, particularly in the physical and mental development processes of children, they have positively contributed to their healthy growth and their active lifestyle. The benefits of activities such as physical education, sports and games for children, adolescents and adults have been the subject of many researches. Learning is a process that begins in the mother's womb, continues with the family and is supported by the school. Education is the basic element of the development and progress of societies. In this study, it is aimed to show that Turkey and Finland have gained the role of the physical education course in the curriculum of education systems and curriculums in terms of habit of sports to the applied curriculum under the influence of geographical and cultural differences in physical education and sports. In the study, scanning method based on the literature was used. Research data was obtained by examining the related sources on the subject in various international libraries, journals, books and sports organizations. According to the information obtained in the research; Finland's Education has been based on the principle of 'providing equal opportunities for all' and has been of exceptional value to the concept of equality. Fin Schools have been informed that a wide range of sporting activities are available and that workshops are being conducted to further increase the number of hours of physical education classes. Compulsory education in Finland starts at age 7, while children in Turkey at age 6 start compulsory education, while textbooks in Turkey are known as the main actors in education, books are only included as extras in Finland. Furthermore, in the Fin education system, when the children are not tested until the end of compulsory education; In Turkey, examinations are started in primary school period. In Finland, Physical Education and Sports lessons are administered by the branch teacher from the 1st to the 9th. In Turkey, physical education and sports lessons are implemented by the class teacher under the name of "Games and Physical Activity" in primary school period.  

___

  • 1. Akgül E. (2011), Avrupa Birliği Ülkeleri (Almanya, Finlandiya, İngiltere, Portekiz) İlk Türkiye’de İlköğretim ve Ortaöğretim Finansmanının Karşılanma Durumunun İncelenmesi. İstanbul Yeditepe Üniversitesi Yüksek Lisans Tezi, İstanbul.
  • 2. Atalay A. (2007) Osmanlı Ve Genç Türkiye Cumhuriyeti Döneminde Sporda Batılılaşma. Hareketleri Spor Yönetimi Ve Bilgi Teknolojileri Dergisi, Cilt:2 Sayı:2 Marmara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu İstanbul.
  • 3. Avrupa Komisyonu/EACEA/Eurydice, (2013). Avrupa’daki Okullarda Beden Eğitimi ve Spor Eurydice Raporu. Lüksemburg: AB Yayın Ofisi.
  • 4. Bal, B., Başar, E. (2014). Finlandiya, Almanya, Singapur ve Türkiye’nin Eğitim Sistemleri Açısından Kademeler Arası Geçiş Sistemlerinin Karşılaştırılması. Antalya (Uluslararası).
  • 5. Başaran B.P. (2016), 4+4+4 Eğitim Sisteminde Yöneticilerin Ve Öğretmenlerin Karşılaştığı Sorunlar, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • 6. Bostancı N., Albayrak B., Bakoğlu İ. (2006), Üniversite Öğrencilerinde Çocukluk Çağı Travmalarının Depresif Belirtileri Üzerine Etkisi. New Symposium Journal 44(2): 189- 95.
  • 7. Cho İ.K. (1997), Güney Kore Eğitim Sistemi İle Türkiye Eğitim Sisteminin Karşılaştırılması, Eğitim Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi, İstanbul.
  • 8. Çakırer İ.(2010). Türkiye Eğitim Denetimi Sistemi İle Finlandiya Eğitim Denetimi Sisteminin Karşılaştırılması Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi Sivas.
  • 9. Çelik A. ve Şahin M. (2013). Sports and Child Development The Journal of Academic Social Science Studies International Journal of Social Science, Volume 6 Issue 1, p. 467-478.
  • 10. Çobanoğlu R., Kasapoğlu K., (2010) Pısa’da Fin Başarısının Nedenleri ve Nasılları, Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi (H. U. Journal of Education) 39: 121-131. 11. Demirhan G. (1997). Beden Eğitimi ve Sporda Öğretme- Öğrenme Etkinlikleri ve Felsefe. Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi, 4-16.
  • 12. Ekinci A. ve Öter Ö.M. (2010). Finlandiya’da Eğitim ve Öğretmen Yetiştirme Sistemi. Çalışma Ziyareti Raporu, 10-12 Kasım.
  • 13. Eraslan A., (2009), Finlandiya’nın PISA’daki Başarısının Nedenleri: Türkiye için Alınacak Dersler, Necatibey Eğitim Fakültesi Elektronik Fen ve Matematik Eğitimi Dergisi (EFMED) Cilt 3, Sayı 2, Aralık 2009, sayfa 238-248.
  • 14. EURYDICE, (2005). Avrupa Eğitim Bilgi Ağı Avrupadaki Eğitim Sistemleri ve sürdürülmekte olan reformlar üzerine ulusal özet belgeler Finlandiya. Socrates Programı, Son Güncelleme Ocak.
  • 15. EURYDICE. (2008, Kasım). National summary sheets on education systems in Europe and ongoing reforms: Finland. Retrieved July 29, 2009 from
  • 16. Evcin E. (2015), Atatürk’ün Spora ve Sporculara Bakışı Dr./Kültür Ve Turizm Uzmanı, T.C. Kültür Ve Turizm Bakanlığı Araştırma Ve Eğitim Genel Müdürlüğü, Ankara.
  • 17. Finnish National Board of Education, (2012). Physical Activity and Learning. Status Review October. Summary.
  • 18. Finnish National Board of Education. (2009). Education. Overview of the education system.
  • 19. Finnish National Board of Education. (2012) Distribution Of Lesson Hours İn Basic Education (2012).
  • 20. Finnish National Board of Education. (2012) Educatıon, Traınıng And Demand For Labour In Fınland By 2025, Publications (2012):16.
  • 21. Gençlik Spor Genel Müdürlüğü, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünün Teşkilat Ve Görevleri Hakkında Kanun, Kanun nu: 3289 Kabul Tarihi: 21.05.1986.
  • 22. Hafız N., (2004), Bal-Tam Türklük Bilgisi, Prizren Yıl :1 sayı: 1, Ankara-Türkiye
  • 23. Hekim M. (2016) Çocuklarda Beden Eğitimi, Spor Ve Oyun Etkinliklerine Katılımın Kemik Gelişimi Üzerine Etkilerinin Değerlendirilmesi, Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, GÜSBD 2016; 5(2): 66-71.
  • 24. http://sgb.meb.gov.tr/eurydice/ MEB. Türk Eğitim Sistemi – 2017 (Erişim Tarihi: 15.11.2017 Saat:20.35).
  • 25. http://ttkb.meb.gov.tr/www/haftalik-ders-cizelgeleri/dosya/6 Erişim Tarihi: 17.11.2017 Saati: 19.16).
  • 26. http://www.tuik.gov.tr/PreHaberBultenleri.do?id=24638 TÜİK, 2016. (Erişim Tarihi: 15.11.2017 Saat: 20.27).
  • 27. Kangalgi M., Hünük D., Demirhan G., (2006), İlköğretim, Lise Ve Üniversite Öğrencilerinin Beden Eğitimi Ve Spora İlişkin Tutumlarının Karşılaştırılması, Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri ve Teknolojisi Yüksekokul - ODTÜ Eğitim Fakültesi Beden Eğitimi ve Spor Bölümü, Spor Bilimleri Dergisi Hacettepe J. of Sport Sciences 2006, 17 (2), 48-57.
  • 28. Karakurt A.S. (2012), Okul Modeli Olarak ‘De Brede School’; Hollanda Örneği. İstanbul.
  • 29. MEB Strateji Geliştirme Başkanlığı (2011), Türk Eğitim Sisteminin Örgütlenmesi, Ankara.
  • 30. Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi (2007), Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Oyun Albümü. TTKB, Ankara.
  • 31. Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı İlköğretim Kurumları (İlkokul-Ortaokul) Haftalık Ders Çizelgeleri (2017). https://ttkb.meb.gov.tr/www/haftalik-ders-cizelgeleri/kategori/7 (Erişim Tarihi: 17.11.2017).
  • 32. Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğü, (2017), Beden Eğitimi Ve Spor Dersi Öğretim Programı (Ortaokul 5, 6, 7 Ve 8. Sınıflar) TTKB, Ankara.
  • 33. Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğü. (2012), Oyun ve Fiziki Etkinlikler Dersi Öğretim Programı (İlkokul 1-4. Sınıflar). TTKB, Ankara.
  • 34. Mustafa, S. (2011). Türkiye, Almanya ve Hollanda İlköğretim Yabancıdil (İngilizce) Öğretim Programlarının Karşılştırılması Gazi Üniversitesi Yüksek Lisans Tezi Ankara.
  • 35. National Core Curriculum for Basic Education, (2004). Physical Education. Finland.
  • 36. Özyürek A., Özkan İ., Begde Z., Yavuz N.,F. (2015), Okul Öncesi Dönemde Beden Eğitimi Ve Spor, International Journal of Science Culture and Sport (IntJSCS), July 2015 : Special Issue 3 ISSN : 2148-1148 Doi : 10.14486/IJSCS314. Karabük Üniversitesi, Karabük, Türkiye.
  • 37. Parasız Ö, Şahin M.Y, Çelik A, (2015), Sporda Çocuk Koruma Programı Uygulamaları: İngiltere Örneği. Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu, Ankara, TÜRKİYE International Journal of Science Culture and Sport (IntJSCS) July 2015 : Special Issue 3 ISSN : 2148-114 Doi : 10.14486/IJSCS329
  • 38. Şahinkaya N., (2008), Türkiye-Finlandiya Sınıf Öğretmenliği Matematik Öğretimi Programları, Sınıf Öğretmeni Adayları İle Öğretmenlerin Öz-Yetkinlik Ve Öğrenme-Öğretme Süreçleri Açısından Karşılaştırılması, Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • 39. Taşmektepligi M., Y., Yılmaz Ç., İmamoğlu O., Kılcıgil E., (2017), İlköğretim Okullarında Beden Eğitimi Ders Hedeflerinin Gerçekleşme Düzeyi, SPORMETRE Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 2006, IV (4) 139-147, ondokuz mayıs üniversitesi.
  • 40. Tosun A., Dermir B., Uçkun G., Konak O., (2015), Spor Aktivitelerinin Üniversite Öğrencilerinin Başarı Ve Motivasyonu İle İlişkis, Kocaeli Üniversitesi Kocaeli.
  • 41. Ünlü H., Aydos L., (2007), Öğretmen Görüşlerine Göre; Beden Eğitimi Derslerinde Öğretmenlerin Ve Öğrencilerin Tercih Ettikleri Öğretim Yöntemleri, Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi (KEFAD) Cilt 8, Sayı 2, (2007), (71-81).
  • 42. Yetim A.A., (2010), ‘Sosyoloji ve Spor’, Berikan Yayınevi, 4.baskı, Ankara.