MDF (Orta Yoğunlukta Lif Levha) Fabrikasında Aydınlatma Faktörünün İncelenmesi

İnsanlar algılamanın yaklaşık %85’ini görme duyuları aracılığıyla sağlarlar. Endüstri veya ofis ortamlarında uygun aydınlatma tüm çalışma görevlerini kolaylaştırır. İşyerlerinde uygun aydınlatma öncelikle çalışanın tehlikeli durumları veya tehlikeli davranışları görmesi açısından önemlidir. Uygun aydınlatma, çalışanın tehlikeyi görmesinin yanında, çabuk uygulama, doğru karar verme ve rahat görmesini de sağlar. İş sağlığı ve güvenliği açısından oldukça önemli olan aydınlatma faktörünün uygun olması; iş kazalarının azalması, çalışanların sağlıklarının korunması, çalışanların psikolojisi ve verimliği açısından önemlidir. Bu çalışmada,  iş sağlığı ve güvenliği açısından bir MDF fabrikasında uygun aydınlatmanın ilk ilkesi olan aydınlık düzeyi ölçümleri ve değerlendirmesi yapılmıştır.

Investigation of Lighting Factor at MDF (Medium Density Fiberboard) Factory

People receive about 85 percent of their information through their sense of sight. Whether in industrial or office settings, optimal lighting makes all work tasks easier. Optimal lighting in the workplace is primarily important for the employee to see unsafe situations or unsafe behaviors. Optimal lighting provides seeing danger and quick application, correct decision making and comfortable viewing as well. The lighting factor, which is very important for occupational health and safety, is suitable for the decline of work accidents, the protection of employees' health, the psychology of employees and productivity.   In this study, at the a MDF factory, illuminance level measurement and assessment, is the first principle of optimal lighting has been done in terms of occupational health and safety.

___

  • İşler, M.C., Gerim, İ. (2010). İş Sağlığı ve Güvenliği Dergisi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (ÇSGB) Yayını, S.48, 16-23. Demirsu, G. (2011). İş sağlığı ve güvenliğinin hukuki yönü. İş Sağlığı ve Güvenliği Dergisi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (ÇSGB) Yayını, S.52, 35-41. Ünal, A., Özenç, S. (2004). Aydınlatma tasarımı ve proje uygulamaları. Birsen Yayınevi, İstanbul. Esin, A. (2005). Yeni mevzuatın ışığında iş sağlığı ve güvenliği. TMMOB Makine Mühendisleri Odası Yayınları, N.363, Ankara. Özkaya, M. (1998). Aydınlatma tekniği. Birsen Yayınevi, İstanbul. Kürkçü, E.A., Çakar, İ., Zeyrek, S. (2015). İşyerlerinde aydınlatma. 6s. (http://www.isgum.gov.tr/rsm/file/isgdoc/IG1-isyerinde_aydinlatma.pdf). Erişim tarihi: Aralık, 2016. Çoşkuner, S., Öztop, H. (2016). Farklı kullanım alanlarının aydınlatılması: Verimlilik ve temel ilkeler. Hacetepe Üniversitesi Sosyolojik Araştırmalar e-dergisi, 20s. Korkmaz, A., Avsallı, H. (2012). Çalışma hayatında yeni bir dönem: 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği yasası. SDÜ Fen Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi, S. 26, ss. 153-167. İşler, M.C. (2014). Uluslararası kaynaklar ve 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanunu. ÇSGB Çalışma Dünyası Dergisi, C. 2, S. 2, s. 53-65. Yılmaz, F. (2010). Avrupa Birliği ülkeleri ve Türkiye'de iş sağlığı ve güvenliği kurulları: Türkiye'de kurulların etkinliği konusunda bir araştırma. Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi, C. 7, S. 1.