ISPARTA TARİHİ KENTSEL DOKUSU, SORUNLARI, ÇÖZÜM ÖNERİLERİ VE SÜRDÜRÜLEBİLİR KENTSEL GELİŞİM

Türkiye, coğrafi konumu ve köklü tarihinden gelen, dünyanın hiçbir ülkesinde görülmeyen zenginlikte ve yoğunlukta evrensel önemde bir kültür mirasına sahiptir. Anadolu’nun bağrında taşıdığı zengin doğal ve kültürel mirası, arkeolojik değerleri, dil, din, gelenek, mimari çevre, müzik, oyun, giyim, beslenme gibi farklı alanlardaki kültür zenginliğinin yeterince ortaya çıkarılamadan, arındırma ve yeniden üretim sürecine aktarılmadan yok olma süreci ile karşı karşıya olduğu ve bu yok oluşun bütün insanlığın geleceği açısından uluslararası öneme sahip olduğu gerçeği hiçbir zaman unutulmamalıdır. Gerek zaman içinde art arda, gerek mekan içinde yan yana var olan bu zengin kültür birikimi ve taşıdığı potansiyel, yaşamın her alanındayeni yatırımların verimli kaynağı olarak değerlendirilemediği gibi, büyük bir tahrip ve yok olma sürecini yaşamakta, adeta kalkınmanın önünde bir engel olarak görülmekte ve yıkıma uğratılmaktadır. Isparta tarihi kentsel dokusu ve kent merkezinde bulunan tescilli tarihi yapılar son zamanlarda bu sürece daha hızlı tanık olmuştur. Yok olma süreci ile karşı karşıya olan Isparta tarihi kentsel dokusu ve kent merkezinde bulunan tescilli tarihi yapılar sürdürülebilir kentsel gelişme çerçevesinde değerlendirilmelidir. Bu bağlamda bu çalışma ile gerekli çalışmalar yapılmış, tarihsel, arkeolojik, kültürel değerlerin, önemli yapıların korunması ve tarihi kent dokusunun sürdürülebilirliği konusunda çeşitli öneriler getirilmiştir.

HISTORICAL URBAN FABRIC OF ISPARTA CITY, ITS PROBLEMS, SOLUTION OFFERS AND SUSTAINABLE URBAN DEVELOPMENT

Turkey possesses a culture heritage stemming from its geographical position and long standing history incomparable to any of the country all over the world which assumes a universal importance. The fact that the assets and cultural diversity owned by Turkey like rich natural and cultural heritage, archaeological merits, language, religion, tradition, architectural environment, music, games, clothing, nutrition are experiencing the danger of extinction even before they are introduced properly and that extinction represents a global importance for the future of humankind should always be kept in mind. The rich and deep cultural heritage and its potential, having existed consecutively within the course of the history as well as in the sameenvironment, have not only been evaluated in line with their functions but they have also been experiencing an immense period of destruction and extinction and have been considered as a barrier in front of the development, thus they have been demolished. The urban fabric of Isparta and the registered historical buildings within the fabric have recently witnessed this process more rapidly. The urban fabric of Isparta and the historical buildings within the fabric, situated in the city center and facing the danger of extinction, should be evaluated within the framework of sustainable urban growth and protection. In this connection with this study essential work was carried out and certain suggestions made about the sustainability of historical urban fabric, which is most important structures of the historically, archaeologically and culturally valuable items.

___

  • Türk, A..Çelebi, M.E., 2006, “Research Protection and Restoration Studies on the Historical Fabric of Isparta, Using Aya Baniya Church as an Example”, Building and Environment, vol. 41, p. 1868.
  • Zeren, N., 1991, “Practice Problems of the Construction Plans Having Purpose of Protection”, ITÜ Practice and Research Center, Istanbul.
  • Gülçınar, Y., Aktoz, I., Gürani, Y., Tülücü, T., 2000. “Protection Problems of the Historical Urban Fabric in Isparta”, Symposium on the Urban Design Practices In Turkey, Mimar Sinan University, Istanbul
  • Iris, A., 1991, “Historical Heritage as a Basis for Urban Design” International Symposium on Architecture of Tourism in the Mediterranean, Yıldız University, Istanbul.
  • Aru, K., A., “Türk Kenti” YEM Publication, Istanbul, 1998.
  • Kayalı, B., Türk, A., 2005, “In Isparta City Center, the Samples of the Civilian Architecture Protection Problems and Reclamation Offers”, Süleyman Demirel University, Research Project, Isparta. Situations,