Irak Karayolları için Taguchi Yöntemi Kullanarak Geri Kazanım Asfalt Malzemeleri(RAP) ile Binder Tabakası Dizaynı

Dünyada ve ülkemizde çok önemli yeri olan atık geri dönüşümü günümüzde ihtiyaç değil zorunluluk haline gelmiştir. Özellikle % 96 oranlarında agrega içeren asfalt betonu geridönüşümü ile hem doğal kaynakların korunması, hem de bitüm kullanımını azaltarak kaplama maliyetlerini düşürmek büyük önem kazanmıştır. Yapılan çalışmalar geri dönüşüm çalışmalarını kanun ve yönetmelik olarak zorunlu kılarken, birçok açıdan uygulayıcılara teşvik ve destek de vermektedir. Irak'ta bu tip uygulamalar çok yaygın değildir. Bu yüzden konuyla ilgili uygulama ve araştırmaların artırılması gerekmektedir. Bu çalışmada Bitümlü Sıcak Karışım (BSK) numunelerinin içerisine çeşitli oranlarda geri kazanılmış asfalt betonu malzemesi (RAP) ilave edilerek, stabilite, akma ve dolaylı çekme (ITS) dayanımları incelenmiştir. Deney tasarımında Taguchi tasarım yöntemi kullanılmıştır. Öncelikle binder tabakası için optimum bitüm miktarı Marshall metodu ile bulunmuş ve daha sonra optimum bitüm içeriğinde hazırlanan BSK numunelerine % 7 ile % 28 arasında değişik oranlarında RAP ilave edilmiştir. Ayrıca, RAP ilave edilmemiş BSK numuneler de deneylere tabi tutulmuş ve sonuçlar karşılaştırılmıştır. Deney sonuçları RAP ilave edilmiş BSK numunelerinin stabilite, akma ve dolaylı çekme deneyi (ITS) yönünden Irak Karayolları Şartnamesindeki limitler içerisinde olduğunu ve binder tabakasında kullanılabileceğini göstermiştir

The Binder Layer Design with Recycling of Asphalt Pavement Materials Using the Taguchi Method for Iraq Highways

Waste recycling, which has a very important place both in the world and in our country, has become not a necessity but an obligation nowadays. Especially for the asphalt recycling that contains 96 % aggregate, it has become of great importance both to protect natural resources and to reduce current deficit somewhat by decreasing the purchase and use of bitumen. While studies conducted in foreign countries oblige recycling as law and regulations, they also encourage and support practitioners in a lot of ways; our country is still new on this issue, thus applications and researches must be increased. In this study, Reclaimed Asphalt Pavement (RAP) were used in Hot Mix Asphalt (HMA) samples, stability and flow resistance and Indirect Tensile Test (ITS) of HMA samples were investigated. In the experimental design, Taguchi design will be used. Initially, binder optimum quantity of bitumen for layer was determined by Marshall Stability test method and then RAP, 7 to 28 % in terms of total asphalt concrete samples weight was added to HMA samples at the predefined optimum bitumen content. Besides, control samples were performed and compared with the RAP added samples. Test results show

___

  • Adalet Selin Arapoğlu, 2015. Bozulmuş Asfalt Kaplamaların Geri Dönüşüm Maliyet Analizi Ve Optimum Geri Kazanım Mesafesinin Araştırılması. Yüksek Lisans Tezi Karadeniz Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Trabzon, 15.
  • AGÜB, Istanbul Ili ve Çevresindeki Agrega Madenciligi Durum Tespit Raporu, 2014.
  • Ahmed, I., 1993. Use of Waste Materials in Highway Construction. Purdue University Department of Civil Engineering, PhD. Thesis, 114s, Indiana.
  • Akgün, A., 2011 Kocaeli Büyük şehir Belediyesi Sınırlar içinde Karayolu Üstyapılarının Maliyet Yönünden İncelenmesi, Yüksek Lisans Tezi, Bahçe şehir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul
  • Aksoy, İ.M., 1993, Modern Yol İnşaatında Geotekstil ve Geogrid Uygulaması Konularında Araştırma, Yüksek Lisan Tezi, İstanbul Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul, 115 s. .
  • ASTM C 136-84a, 1992, Standard Method for Sieve Analysis of Fine and Coarse Aggregates. Annual Book of ASTM Standards USA.
  • ASTM D 1559-89, 1992, Standard Test Method for Resistance to Plastic Flow of Bituminous Mixtures Using Marshall Apparatus. Annual Book of ASTM Standards USA.
  • Çetin, S., 2007. Afyon Karahisar Bölgesi Volkanik Kayaçlarının Sıcak Karışım Asfalt Kaplamalarında Agrega Olarak Kullanılabilirliğinin Araştırılması.
  • A.K.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü Y.L. Tez. Afyon S:1 Çubuk, M., 2007. Katkı maddeleri ile bitümün reolojik özelliklerinin geliştirilmesi ve esnek kaplama malzeme oluşumunda problemlerin giderilmesi, Gazi Üniversitesi, Doktora Tezi, 2007.
  • Gürer, C., H. Akbulut, and G. Kürklü.,2004 "İnşaat Endüstrisinde Geri Dönüşüm ve Bir Hammadde Kaynağı Olarak Farklı Yapı Malzemelerinin Yeniden Değerlendirilmesi." V. Endüstriyel Hammaddeler Sempozyumu. İzmir .
  • Huang, Yue, Roger N. Bird, and Oliver Heidrich.,2007 "A review of the use of recycled solid waste materials in asphalt pavements." Resources, Conservation and Recycling 52.1 : 58-73. Irak Karayolları Şartnamesi, 2013.
  • Shirodkar, Prashant, et al.,2011 "A study to determine the degree of partial blending of reclaimed asphalt pavement (RAP) binder for high RAP hot mix asphalt." Construction and Building Materials 25.1 : 150-155.
  • Tabaković, Amir, et al.,2010 "Influence of recycled asphalt pavement on fatigue performance of asphalt concrete base courses." Journal of Materials in Civil Engineering 22.6 : 643-650.
  • TS 1087 “Bitümlü Maddelerde Özgül Ağırlık Tayini” Türk Standartı, 1972
  • TS 118 prEN 1426 “Petrol Ürünleri-Bitümler Ve Bitümlü Bağlayicilar İğne Penetrasyonu Tayini” Türk Standartı, 1998
  • TS 120 pr EN 1427 “Petrol Ürünleri-Bitümler ve Bitümlü Bağlayıcılar-Yumuşama Noktası TayiniHalka-Bilya Metodu” Türk Standartı, 1998.
  • Umar, F., Ağar, E., 1991, Yol Üst Yapısı, İTÜ İnşaat Fakültesi Matbaası, İstanbul, 339s.