BİLGİSAYARLI GÖRMEYE DAYALI ELEKTROAKTİF POLİMER HAREKETLERİNDEN ELEKTRİK GERİLİMİ TAHMİNİ

Bu çalışmada, elektroaktif polimer hareketleri izlenerek, polimere uygulanan elektrik gerilimi tahmin edilmiştir. Elektroaktif polimerler, düşük seviyeli elektrik gerilimleriyle şekilsel ve boyutsal değişime uğrayan, son zamanlarda biyomedikal alanlarda yapay kas üretimi için kullanılan maddelerdir. Düşük gerilimlerle değişimler gösterebildiğinden polimerlerin biyomedikal uygulamalarda daha çok kullanılması beklenmektedir. Biyomedikal uygulamalarda polimer maddenin kullanımındaki en büyük problem polimerin otomatik kontrolüdür. Bu nedenle polimer maddenin konumsal izlenimi ve gerçek zamanlı kontrolü gerekmektedir. Bu çalışmada, polimerin olduğu görüntülerde arkaplana dayalı olarak polimer maddenin belirlenmesi ve hareketine dayalı olarak verilen gerilimin tahmin edilmesine çalışılmıştır. Böylece elektroktif polimer malzemenin istenilen hedefe gönderilmesi otomatik olarak sağlanabilmektedir. Bu sistem ile mikroinjeksiyon gibi elle yapıldığında pek çok hatalı işlemler elektroaktif polimer kullanılarak minimuma indirgenecek ve otomatikleştirilebilecektir. Çalışmada ilk olarak, arkaplan görüntüsüne dayalı olarak polimer malzemenin görüntülerdeki tespiti yapılmış ve morfolojik işlemlerle belirlenen nesne netleştirilmiştir. Ardından polimer maddenin öznitelikleri HU'nun değişmez momentler yaklaşımı ile belirlenmiştir. Daha sonra değişmez momentlerden oluşan özellik veritabanından, o anda verilen gerilim değerinin yapay sinir ağları ile tahminine çalışılmıştır. 2 katmanlı ve geri yayılımlı YSA ile elde edilen başarılı sonuçlardan daha çok hassasiyet gerektiren biyomekanik alanlarda polimerlerin kullanılabileceği görülmektedir.

-

In this study, electroactive polymer motions were tracked, and the electric voltage applied to the polymer was estimated. Electroactive polymers are the materials that undergo formal and dimensional change as a result of low-level electric voltages. They have been used for producing artificial muscle in biomedical fields recently. Since they may show changes in low voltages, polymers are more likely to be used in biomedical applications. The biggest problem in the use of polymer material in biomedical applications is the automatic control of polymer. Thus, the positional tracking and the real-time control of the polymer material are needed. In this study, an attempt was made to identify the polymer material in the images containing polymer based on the background and to estimate the given voltage through its motion. By this means, it would be automatically possible to send the electroactive polymer material to the intended target. Thanks to this system, such operations yielding many errors when conducted manually as microinjection may be minimized and automated by use of electroactive polymer
Keywords:

-,

___

  • Bar-Cohen, Y., 2005., Artificial muscles using electroactive polymers (EAP): capabilities, challenges and potential.
  • Boztoprak, H., Çağlar, M. F., Merdan, M., 2007.
  • Alternatif Morfolojik Bir Yöntemle Plaka Yerini Saptama. Chen, Z., Shen, Y., Xi, N., Tan, X., 2007., Integrated sensing for ionic polymer–metal composite actuators using PVDF thin films, Smart materials and structures.
  • Fisher R., Perkins S., Walker A., Wolfart E., 2003.,
  • Adaptive Thresholding, http://homepages.inf.ed.ac.uk/rbf/HIPR2/adpthrsh. htm Graupe, D., 2007., Principles of Artificial Neural Net,.
  • Vol. , World Scientific. Hu, M. K., 1962., Visual Pattern Recognition by
  • Moment Invariants., Information Theory., IRE Transactions on., 8.2., 179-187. Soille, P., 1999., Morphological Image Analysis:
  • Principles and Applications., Springer-Verlag. Şengür, A., Türkoğlu, İ., 2004., Değişmez Momentlerle
  • Türkçe Karakter Tanıma Zurada, J. M., 1992., Introduction to artificial neural systems., Vol. 8., St. Paul: West publishing company.
Mühendislik Bilimleri ve Tasarım Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2010
  • Yayıncı: Süleyman Demirel Üniversitesi Mühendislik Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

ALT ÇENE KEMİĞİNDEKİ HASARIN ABUTMENT BOYU VE PROTEZ DOLGU MALZEMESİ KULLANILARAK GİDERİLMESİNİN MANDİBULA ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

Sinan KÖSE, Hasan SOFUOĞLU

TİTANYUM ÜZERİNE KAPLANAN CA3(PO4)2 BİLEŞİĞİNİN BİYOMEKANİK ÖZELLİKLERİ

Tuba ÇAYIR, Yunus AKALTUN, Onur ÇOMAKLI, Ayhan ÇELİK

ÜÇ BOYUTLU SONLU ELEMAN ANALİZ YÖNTEMİYLE İKİ TİCARİ İMPLANT SİSTEMİNİN GERİLME DAĞILIMLARININ İNCELENMESİ

İbrahim DAMLAR, Emre ÖZYILMAZ, Ahmet ALTAN, Eda ÖZYILMAZ

BİLGİSAYARLI GÖRMEYE DAYALI ELEKTROAKTİF POLİMER HAREKETLERİNDEN ELEKTRİK GERİLİMİ TAHMİNİ

Mustafa BOZKURT, Eyüp GEDİKLİ, Mehmet İTİK

FARKLI YÜKLEME ŞARTLARI VE YERLEŞİMLERDE KISA DENTAL İMPLANTLARIN KARŞILAŞTIRILMASI

Emre OZYILMAZ, Halil AYKUL, Eda OZYILMAZ, Mehmet DALKIZ

BİYOMEDİKAL KOBALT-KROM ALAŞIMI ÜZERİNDE OLUŞTURULAN TiO2 TABAKASININ KARAKTERİZASYONUN VE BİYOAKTİVİTESİNİN İNCELENMESİ

Doğukan ÇETİNER, Onur TAZEGÜL, Erdem ATAR, Hüseyin ÇİMENOĞLU

EEG TABANLI BEYİN-BİLGİSAYAR ARAYÜZÜ SİSTEMLERİNDE ÖZNİTELİK ÇIKARMA YÖNTEMLERİ

Mete YAĞANOĞLU, Ferhat BOZKURT, F. Baturalp GÜNAY

STUDY OF BIOMECHANICAL PROPERTIES OF DIFFERENT TYPES OF DENTAL IMPLANTS

Allma R. PITRU, Alina DUÈŠÄ‚, Dragoè™ Laurentiu POPA

FARKLI TUTUCU SİSTEMLERİN 2-IMPLANT TUTUCULU OVERDENTURE UYGULAMALARINDA STRESLER ÜZERİNE ETKİSİ

Serdar POLAT, Bulent ULUDAG

THE IMPLEMENTATION OF TORQUE GENERATORS ON A HUMAN RIGID BODY MODEL

Uğur GÜVEN, Ali Can AKMAN, Behzat KENTEL