Sivas İlindeki Hava Kirliliğine Doğalgaz Kullanımının Etkileri

Hem nüfus sayısının hem de sanayileşmenin artmasının sebep olduğu hava kirliliği, günümüzde dünyamız için en önemli çevre sorunudur. Hava kirletici parametrelerin oluşmasına sebep olan kömür ve fuel-oil gibi fosil yakıtların ülkemizde kullanımı yıllardan beri hava kirliliğinin oluşmasındaki en önemli etkendir. Bu çalışmada, 2005 yılından itibaren Sivas ilinde kullanılmaya başlayan doğalgazın hava kirlilik parametreleri üzerine olan etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla, 2008 ve 2017 yıllarındaki PM10 ve SO2 değerleri aylık ve yıllık olarak incelenmiştir. Analizlerde kullanılan hava kirlilik değerleri Sivas şehir merkezinde bulunan hava ölçüm istasyonundan alınmıştır. Sonuçlarda, ısınma amaçlı doğal gazın kullanılmasıyla hava kirliliği üzerinde önemli miktarda azalma ve hava kalitesinde ise iyileşmeler görülmüştür.

Air pollution is the most important environmental problem for our world today. The use of fossil fuels such as coal and fuel oil, which cause air pollutant parameters in our country, is the most important factor in the formation of air pollution for years. In this study, the effects of natural gas on air pollution parameters, which have been used in Sivas since 2005, have been investigated. For this purpose, PM10 and SO2 values in 2008 and 2017 were examined monthly and annually. The air pollution values used in the analyzes were taken from the air measurement station in Sivas city center. The results showed a significant reduction in air pollution and improvements in air quality by using natural gas for heating.

___

  • [1] H. Bulut, “Buhar kazanları ders notları”, 2011
  • [2] M. Çetin, O.K. Demirci, “Erzincan’da doğal gaz kullanımının hava kalitesine etkisi”, Erzincan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, cilt. 9, no. 1, s.8-18. 2016.
  • [3] S.S. Erdem, A.S. Mayda, “Düzce hava kalitesi izleme istasyonu 1 nisan 2015-31 mart 2017 tarihleri arasındaki verilerinin incelenmesi”, Sakarya Tıp Dergisi, cilt 7, no.4, s.176-183, 2017.
  • [4] A. Ergün, “Sivas Şehrinde Kentleşme ve Sanayileşmeye Bağlı Çevre Sorunları”, Yüksek Lisans Tezi, Konya, 2008.
  • [5] Y. Kaplan, U. Saray, E. Azkeskin, “Hava kirliliğine neden olan Pm10 ve SO2 maddesinin yapay sinir ağ kullanılarak tahmininin yapılması ve hata oranının hesaplanması”, Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi, cilt 14, s. 1-6, 2014. [6] AKSA, “Faaliyet Raporu”, İstanbul, 2017. [7] https://sim.csb.gov.tr/STN/STN_Report/