Uçak motoru ve elektrojen gruplarındaki gaz türbini teknolojisindeki ilerlemeler malzeme, yüzey teknolojileri ve imalat süreçlerindeki gelişmeler (Bölüm 2)

Türbinli motor teknolojisi yaklaşık yarım asırdan bu yana çok önemli gelişmeler kaydetmiştir. Teknolojinin önemli hedefleri olan en küçük ağırlık, yüksek performans,maliyet, ve uzun zaman parça değiştirmeden dayanabilme ve en az sayıda bakım periyotları (10000-20000 saat bakım ve parça değiştirmeden açabilme), taleplerini fevkalade mükemmeliyetle karşılamışlardır. Geçen bu zaman sürecinde Bilimin gerektirdiği her konuda,disiplinlerarası çalışmaların doruk noktada olduğu motor sektörünü teori (çalışma prensibi) ve pratik açısından yönlendirmiştir. Bu süreçte yaşananlar havayolunu en güvenilir taşıma, yöntemi yaparken, elektrojen grubu uygulamaları ile de enerji üretimini kolay ve erişilebilir seviyelere ulaştırmıştır. Makalede türbinli motorlardan söz edilirken, onların imalat yöntemleri, yüzey işlemleri ve ham malzemelerindeki gelişmeler üzerinde durulmuş, dünyadaki belli başlı motor üreticileri, ham madde tedarikçileri, imalat sanayiilerinden örnekler verilmiştir. Bu alandaki ilerlemelerin adımları, üreticilerin düşünceleri ve bunları ana motor üreticileri ile yönlendirişleri üzerinde durulmuş ve bundan gelecekteki tartışılmıştır.

Modem aero-engines have to fulfill extreme requirements concerning reliability, minimum weigth, high performance, economy and long durability. During the past 50 years especially commercial engines, fulfilled these requiremwnts completely and have achieved a high degree functionality. At the other hand noise and pollutant were markedly reduced. These multidisciplinary studies were perfect. At these process airway has been done one of the most important and reliable transportation system in the world. Big progress was also made in extending inspection and maintenance intervals. Based on the improvements on these area's, we will have 2 factors •propulsion efficiency with engine theory •Propulsion efficiency and performance increases with manufactiring and surface operations. Innovative Türbine Engine design factors, new manufacturing processes , surface threatment and other innovations were discussed on this paper.

___

1. Dr. Klaus Steffens/Dr.Hans Wilhelm from MTU Aero Engines, Next Engine Generations Materials Surface Technology, Manufacturing Technology,,What Comes After 2000? Bildiri ICAS 2001

2. Pat l.Mangonon, Materials Selection Engineering Design, Florida Instute of Tehnology 1999

3. Paul Degormo J.T. Black Ronald Kolster, Materials and Processes in Manufacturing, Prentice Hall

4. Jack Kernebrock, Aircraft Engines and Gas Turbines, MIT Press Cambridge

5. Jack D. Mattingly, Elements of Gas Turbine Propulsion, Mcgrawhill Co 1996 Pg. 34

6. www.nasa.gov

7. www.EJ200.com

8. R. Dunker European Commission Aeronautics Research Series, 1993, John Wiley & Sons USA Pg.41

9. Jack Mattingly,William Heise, David Pratt.AIAA Education Series USA ,2002 Pg.98