Hidrojen yakıtlı motor teknolojisi

Sanayi devriminin lokomotifi rolünü üstlenmiş olan fosil yakıtlar (petrol, kömür) ve devamı olan doğal gaz rezervleri sınırlıdır. Aynı zamanda çevre problemlerinde de en büyük etmenlerdendir. Tüm bu nedenler, alternatif yakıt ya da kaynaklara gereksinimi ortaya çıkarmıştır. Hidrojen bu alternatiflerden olmaya aday; sınırsız, temiz ve verimli bir yakıttır. Diğer alternatif enerji kaynaklarının depo edilme sürecinde taşıyıcı rolü üstlenebilecektir. Bu çalışmada hidrojen yakıtlı motorteknolojisinin tanıtılması amaçlanmıştır. Hidrojenin direkt olarak içten yanmalı motorda kullanımı ve bunun motor performansına etkileri incelenmiştir. Yeni bir enerji dönüşüm sistemi olan ve yakıt kimyasal enerjisinin direkt elektriğe dönüşümünü sağlayan yakıt pilinin yapısı, çeşitleri, çalışma prensibi araştırılmıştır. Yakıt pili teknolojisi ile hareket eden taşıt sistemi ve sistem üniteleri incelenmiştir.

Fossil fuels, (oil, coal) playing a role of industrial revolution's locomotive and natural gas are restricted with their sources. They are also great factors of the environmental problems. All these reasons require alternative fuels or sources. Hydrogen fuel is a candidate for one of them which is unlimited, clean, efficient. It may play a role as canier for storing the other alternative energy sources. In this study, it is aimed to introduce the hydrogen fueled engine technology. Hydrogen usage directly in the internal combustion engines and its effects of the engine performance are investigated. Fuel cell that is a now energy conversion system and directly converts the chemical energy to electrical are examined based on structural, kind and working principal. Vehicle system working fuel cell technology and system units are studied.

___

1. Erdoğan S., Alternatif Enerji Kaynakları ve Türkiye'nin Enerji Potansiyeli, Electrotech, Temmuz 2003 2. http://www.eie.gov.tr/hidrojen/tr_yapilan_calismalar.html, Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdürlüğü, 25.08.2004 3. Veziroğlu T., Nejat ve Barbir Frano, Hydrogen Energy Technologies, UNIDO, A 1400 Vienne, Austria, 1998 4. Aydemir S., Enerji Kaynağı Olarak Hidrojen Üretim Yöntemlerinin İncelenmesi, Yüksek Lisans Tezi, Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Edirne-1998 5. Temelci F. Emre, Taşıtlarda Alternatif Yakıt Olarak Hidrojen Kullanımı, Yüksek Lisans Tezi, YTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul-2000 6. Güvendiren M., ve Öztürk T., Enerji Kaynağı Olarak Hidrojen ve Hidrojen Depolama, Mühendis ve Makina, Ağustos 2003, 523 7. Görgülü A., Hidrojenin Yakıt Olarak İçten Yanmalı Motorlarda Kullanımı ve Diğer Yakıtlarla Mukayesesi, Yüksek Lisans Tezi, Osmangazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Eskişehir-1994 8. Dipioğlu İ., Hidrojenin Taşıt Üzerinde Üretimi ve Petrol Kökenli Yakıtlarla Birlikte İçten Yanmalı Motorlarda Kullanımının İncelenmesi, Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Konya-1998 9. Çetinkaya M., Karaosmanoğlu F., Yakıt Pilleri, Tesisat Mühendisliği Dergisi,Mayıs-Haziran,2003 10. Ünsal Ý., Güneş ve Hidrojen Enerjisi, Electrotech, Temmuz 2003 11. Kaya E., Hidrojen Enerjisi ve Yakıt Hücreleri, Yüksek Lisans Tezi, Dumlupınar Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Kütahya-2002 12. Atılgan İ., Hidrojen Enerjisi ve Uygulama Alanları, Gazi Üniversitesi Müh. Mim. Fak. Dergisi, 14(1), 17-30,1999 13. TOYOTA, http://www.toyota.co.jp/en/special/pdf/ specialreport_10.pdf 14. DAIMLERCHRYSLER,http://www.daimlerchrysler.com/ dccom/0,,0-5-7165-1-143238-1-0-0-0-0-0-8-7165-0-0-0-0- 0-0-0,00.html 15. BMW, http://www.bmw.com/generic/com/en/fascination/ technology/cleanenergy/index.html 16. GM, http://www.gm.com/company/gmability/adv_tech/ 400_fcv/index.html 17. TOYOTA, http://www.toyota.com/vehicles/future/ fines.html 18. OPEL, http://www.opel.com/corporate/5/55.html 19. BALLARD, http://www.ballard.com/be_a_customer/ transportation/fuel_cell_engines 20. GM CORPORATION, http://www.gmeurope.com/ marathon/ 21. MILLENNIUMCELL, http://www.millenniumcell.com/ index.pl 22. H2CARSBIZ,http://www.h2cars.biz/artman/publish/ index.shtml 23. FORD,http://www. ford.com/en/innovation / engineFuelTechnology/fuelCells/default.htm 24. UTC FUEL CELL, http://www.utcfuelcells.com 25. BALL COMPORATION, http://www.ball.com/aerospace/ pps1.html 26. THREE BOND, http://www.threebond.co.jp/en/