Çimento Sektöründe Kestirimci Bakımla Arıza Teşhisi ve Önlenmesi

Çimento esas olarak; doğal kalker taşları ve kil karışımının yüksek sıcaklıkta ısıtıldıktan sonra öğütülmesi ile elde edilen hidrolik bir bağlayıcı malzeme olarak tanımlanmaktadır. Hali hazırda faaliyet gösteren ileri teknoloji çimento fabrikalarının temeli olan ilk çimento fabrikası 1848 yılında İngiltere’de, ülkemiz de ise 1912 yılında Darıca’da kurulmuştur. Günümüzün modern endüstri yapısı yüksek verimli makine ve bu makinelerden oluşan tesisleri gerektirmektedir. Çimento Fabrikalarında; sürekli malzeme akış prensibi, yüksek enerji ihtiyacı ve müşteri odaklı üretim planlanması ile beklenmedik arızaların büyük maddi kayıplara yol açacağından dolayı ileri düzey bakım teknikleri uygulanmaktadır. Modern Bakım tekniklerinden biri olan Kestirimci Bakım (Predictive Maintenance-PdM) “Ekipmanların fiziksel parametrelerinin (titreşim, sıcaklık, amper, basınç vb.) trendlerinin ölçülmesi, belirlenen limitler ile karşılaştırılması, çıkan sonuçların yorumlanması sonucunda tespit edilen sorunların en az maliyet ve bir plan dâhilinde gerçekleştirilmesi şeklindeki çalışmaların tümüdür. Bu çalışmaların başarıya ulaşması için; teknolojik ölçüm ve analiz ekipmanlarının yanı sıra bu konuda eğitim almış tecrübeli bir teknik ekibe ihtiyaç bulunmaktadır. Bu çalışmada; çimento fabrikalarında uygulanan kestirimci bakım yöntemleri, kullanılan cihazlar ve saha uygulama örnekleri sunulacaktır.

___

  • http://test.galen.com.tr/urunler.aspx?katid=1, son erişim tarihi: 06.11.2017.
  • https://www.slideshare.net/irfanmeric/yap-malzemeleri-imento-ve-agregalar, son erişim tarihi: 06.11.2017.
  • http://www.dogaka.gov.tr/Icerik/Dosya/www.dogaka.gov.tr_626_KN2F58CG_cimento-Sektor-Raporu-2015.pdf, son erişim tarihi: 06.11.2017.
  • Erol, S. S. 2015. “Dinamik Sistemlerin Kestirimci Bakımına Etki Eden Faktörlerin Durum Bazlı İncelenmesi,” Doktora Tezi, Pamukkale Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Denizli.
  • Tandon, N., Choudhury, A. 1999. “A Review of Vibration and Acoustic Measurement Methods for the Detection of Defects in Rolling Element Bearings,” Tribology International, vol. 32, p. 469-480.
  • Adams, M. 2001. “Rotating Machinary Vibration,’ New York, Marcel Dekker Inc.
  • Engür A. İ. 2007. “Kestirimci Bakımda Titreşim Analizi,” Mühendis ve Makina, cilt 48, sayı 570, s. 27-31.
  • Erol, S. S., Meran, C. 2014. “Tribological Approach on Vibration and Electrical Current Response of Experimental Misalignment and Unbalance Failure Modes,” Journal of the Balkan Tribological Association, vol. 20, no 4, p. 559–575, WOS:000348254500005.