Alüminyum ve bakır borulu güneş kolektörlerinin enerji ve ekserji verimlerinin deneysel karşılaştırılması

Yenilenebilir enerji kaynakları bakımından zengin coğrafi konuma sahip olan Türkiye'de bu enerji kaynaklarını kullanmak uygun bir seçenek olarak ortaya çıkmaktadır. Yenilenebilir enerji kaynaklarından biri olan güneş enerjisi, tükenmez enerji kaynağı olan, çevre kirliliği yaratmayan, dışa bağımlılığı olmayan ve işletme giderlerinin düşük olduğu bir enerji kaynağıdır. Türkiye'de güneş kolektörlerinin verimini arttırmak için çalışmalar yapılmakta ve yaygın olarak alüminyum ve bakır borulu sivili kolektörler su ısıtma amaçlı kullanılmaktadır. Bu çalışmada bakır ve alüminyum borulu güneş kolektörlerinin birinci (enerji) ve ikinci yasa (ekserji) verimleri deneysel olarak irdelenmiştir.

Turkey has relatively rich renewable energy resources and utilizing these resources energies as a suitable alternative. Solar energy is one of the most important renewable energy due to relatively small environmental effects, being a local energy source and relatively small operating cost. Several studies are carried out to improve solar collector efficiencies in Turkey. Studies are mostly concentrated on aluminum and copper piped solar water heaters. In this study, energy and exergy efficiencies of such solar water heaters are investigated experimentally.

___

1. Enerji ve Doğal Kaynaklar Paneli 2003. Vizyon 2023 teknoloji öngörüsü projesi, TÜBİTAK.

2. Pamir N. A. Enerji Güvenliği, Stratejik Öngörü 2006, ASAM

3. Isıl Güneş Enerjisi Sistemleri, Güneş Enerjisi Kolektörleri, Bölüm 2, TS EN 12975-2.

4. Özbalta, N,, ve Güngör, A., 2003. Düzlemsel Güneş Enerjisi Toplayıcılarında Verim Eşitliklerinin Değerlendirilmesi "Yeni Yaklaşım". I. Ege Enerji Sempozyumu ve Sergisi, 114-119, Denizli.

5. Yıldız, A., Karakuş, A.A., Gürlek, G., Özbalta,N., ve Güngör, A., 2006. Güneş Enerjili Sıcak Su Hazırlama Sistemlerinin Projelendirilmesinde Toplayıcı İkinci Derece Isıl Verim Eşitliklerinin Kullanımının İncelenmesi, Örnek Uygulama: Muğla, III. Ege Enerji Sempozyumu ve Sergisi, 300-307, Muğla.

6. Jones J.B., Dugan R.E., Engineering Thermodynamics, 1995 (Çeviren Prof. Dr. Hamra ATILGAN, 2003), Beta Basım A.Ş.

7. Petala R., 2003. Exergy of Undiluted Thermal Radiation, Solar Energy, 79,469-488.