SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLERİN MESLEKİ TÜKENMİŞLİK DÜZEYLERİ İLE İŞE BAĞLILIK DÜZEYLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİ: SAMSUN İLİNDE BİR ARAŞTIRMA

Bu çalışmanın amacı, Samsun ilinde faaliyet gösteren serbest muhasebeci ve mali müşavirler ile ilgili mesleki tükenmişliğin boyutları ile (duygusal tükenme, duyarsızlık, kişisel başarı hissi) işe bağlılık düzeyleri arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktır. Muhasebe meslek mensuplarının mesleki tükenmişlik düzeyinin belirlenmesi için “Maslach Tükenmişlik Ölçeği”, işe bağlılık düzeyinin belirlenmesi için ise Kanungo’nun “İşe Bağlılık Ölçeği” kullanılmıştır. Araştırmada, duygusal tükenme ile işe bağlılık düzeyi arasında negatif yönlü bir ilişki, kişisel başarı hissi ile işe bağlılık arasında ise pozitif yönlü bir ilişki tespit edilmiştir.

THE RELATION BETWEEN THE LEVEL OF JOB BURNOUT AND JOB INVOLVEMENT OF CERTIFIED PUBLIC ACCOUNTANTS: A STUDY IN SAMSUN

The aim of this study is examining the point of view of certified public accountants who have offices in Samsun and then stating the relationships between job involvement and emotional exhaustion, depersonalization and personal accomplishment which are the subdimensions of burnout. In order to find out the level of job burnout “Maslach burnout inventory” was used and to find out the level of job involvement for the practitioners of accountancy “job involvement scale” by Kanungo was used. Findings demonstrated that there was correlation between burnout and job involvement. Job involvement was negatively correlated with emotional exhaustion and personal accomplishment had positive correlation with job involvement.

___

  • Kutlay, M. (2011); İşgören Kişilik Özelliklerinin İş Tatmini Ve Tükenmişlik Üzerine Etkileri ve Bankacılık Sektöründe Bir Uygulama, Niğde, Niğde Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı Yüksek Lisans Tezi.
  • Kuruüzüm, A., S.Irmak, ve İpekçi -Çetin, E. (2010), “İşe Bağlılığı Etkileyen Faktörler: İmalat ve Hizmet Sektörlerinde Karşılaştırmalı bir Analiz”, Bilig, Sayı 53, 183-198.
  • Maslach, C., W. Schaufeli ve M. Leiter (2001), «Job Burnout», Annual Review of Psycholog, Cilt 52, s. 397-422.