MUHASEBE MESLEK MENSUPLARININ ADLİ MUHASEBEYE İLİŞKİN GÖRÜŞLERİNİN BELİRLENMESİNE YÖNELİK EGE BÖLGESİNDE BİR ARAŞTIRMA

Dünya genelinde son yıllarda meydana gelen ekonomiyi sarsan büyük iflasların arkasında muhasebe hilelerinin yattığı bilinmektedir. Bunun neticesinde ülkeler ve işletmeler bu durumun önüne geçebilmek için çok daha ciddi önlemler almaya başlamıştır. Örneğin ABD Enron skandalından sonra Sarbanes-Oxley Yasası’nı çıkarmıştır. Yapılan bu işlemlerin sebebi muhasebe verilerinde hile ve yolsuzlukların önüne geçerek daha objektif tarafsız ve doğru bilgileri kullanıcılara sunmaktır. Bu konuda adli muhasebe, hukuk ve muhasebe bilimleri arasında köprü görevi üstlenerek bu hile ve manipülasyonların ortaya çıkarılması ve önlenmesi için çeşitli yöntem ve teknikleri kullanmaktadır. Bu konuda çalışan bireylerin yeterli seviyede hukuk, muhasebe, denetim, matematik ve teknoloji konusunda bilgi sahibi olması gerekmektedir. Çalışma her geçen gün önemi artan adli muhasebecilik mesleğinin ilgili taraflarından olan bağımsız meslek mensuplarının adli muhasebeye ilişkin algılarını ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Ege bölgesindeki muhasebe meslek mensuplarına yapılan anket uygulaması neticesinde meslek mensuplarının adli muhasebeye ilişkin farkındalık düzeylerinin yüksek olduğu ortaya çıkmıştır. Meslek mensupları ülkemizde adli muhasebeye gerekli önemin verildiğini düşünmektedirler. Fakat eğitimlere gereken önemin verilmediği düşüncesinde oldukları ortaya çıkmıştır. Muhasebe meslek mensupları adli muhasebeye ilişkin yasal düzenlemelerin henüz yeterli olmadığını fakat ileride gereken yasal düzenlemelerin yapılacağını düşünmektedirler.

A STUDY FOR THE DETERMINATION OF OPINIONS OF ACCOUNTING PROFESSIONALS IN AEGEAN REGION ON FORENSIC ACCOUNTING

It is known that in recent years, accounting fraud cause major bankruptcies that shook the world economy in general. As a result, countries and businesses began to take more serious measures to prevent this situation. For example, the USA made Sarbanes-Oxley Act after the Enron scandal. The reason of these actions is to provide users impartial and accurate information more objectively by preventing fraud and corruption in the accounting data. In this regard, forensic accounting, use a variety of methods and techniques for prevent and discover the fraud and manipulation by taking the role of a bridge between, law and accounting sciences. In addition, it is necessary for individuals who work in this area to have adequate knowledge on law, accounting, auditing, mathematics and technology. The study has been carried out to reveal perception of accounting profession who are related parties for forensic accounting that have an increasing importance day after day regarding forensic accounting. In the result of the survey for the accounting profession in the Aegean region, the awareness of accounting profession about the forensic is found to be high. Accounting professionals think that forensic accounting is important in our country. But it found that that they think that same level of importance is not placed on education. Accounting professionals think that legal regulations regarding forensic accounting is not sufficient yet, but they think that it will be in the future.

___

  • Akın, O. & Onat, O. (2015). Muhasebe Meslek Mensuplarının Adli Muhasebecilik Kavramına Bakış Açılarının Değerlendirilmesi. Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Dergisi, 8 (1), 33-51.
  • Aksu, İ., Uğur, A. & Çukacı, Y. (2008). Adli Muhasebecilik ve Adli Muhasebecilik Mesleğinin Bir Kolu Olarak Bilirkişilik. Yönetim ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi, 9, 63-71.
  • Al, A. (2014). Adli Muhasebe ve Karar Alma Arasındaki İlişkilerin Finansal Kararlar Açısından Değerlendirilmesi. Mali Çözüm Dergisi, 125, 95-124.
  • Bekçioğlu, S. (2013). İşletmelerde Hile ve Yolsuzlukların Önlenmesinde Farklı Bir Yaklaşım. Adli Muhasebe. Muhasebe ve Finansman Dergisi, 59, 1-15.
  • Bozkurt, N. (2000). Muhasebe Ve Denetim Mesleğinde Yeni Bir Alan: Adli Muhasebecilik. Yaklaşım Dergisi, 94, 56-61.
  • Coşkun, A. (2013). Adli Muhasebede Farkındalık; Türkiye’deki Bağımsız Denetim Şirketleri Üzerine Bir Araştırma. Doktora Tezi. Aydın: Adnan Menderes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Çabuk, A. & Yücel, E. (2012). Adli Muhasebecilik Mesleğinin Türkiye’deki Gelişme Potansiyeline Yönelik Bir Araştırma. Muhasebe ve Finansman Dergisi, 56, 67-84.
  • Çakır, M. (2015). Adli Muhasebecilik Mesleğinin İncelenmesi ve Değerlendirilmesi. Mali Çözüm Dergisi, 129, 95-103.
  • Çankaya, F.,Dinç, E. & Çoban, Y. (2014). Adli Muhasebede Uzman Tanıklık Mesleği: Muhasebe Meslek Mensupları Üzerine Bir Araştırma. Yönetim ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi, 12 (23), 70-94.
  • Elitaş, B. (2012). Seçilmiş Örneklerle Adli Muhasebe Eğitimi ve Türkiye İçin Bir Değerlendirme. Muhasebe ve Finansman Dergisi, 55, 153-171.
  • Karacan, S. (2012). Hukuk İle Muhasebenin Kesişme Noktası: Adli Muhasebe. Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi, 8, 105-128.
  • Keleş, D. & Keleş, Ü. (2014). Adli Muhasebecilik Mesleği ve Türkiye’deki Uygulamaları. Gümüşhane Üniversitesi Sosyal Bilimler Elektronik Dergi, 9, 55-75.
  • Ulucanözkul, F. & Pekdemir, P. (2009),Muhasebe Yolsuzluklarının Tespitinde Adli Muhasebecinin Rolü ve Veri Madenciliği Tekniklerinin Kullanılması. Muhasebe ve Bilim Dünyası Dergisi, 4 (1), 1-32.
  • Panigrahi, P. (2006). Discovering Fraud in Forensic Accounting Using Data Mining Techniques. The Chartered Accountant, 1426-1430.
  • Pazarçeviren, S. (2005). Adli Muhasebecilik Mesleği. Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 1 (2), 1-19.
  • Pehlivan, A. & Dursun, A. (2012). Türkiye’de Adli Muhasebe Eğitimine Yönelik Bir Araştırma. Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 26 (2), 129-141.
  • Pehlivan, A. (2010). Adli Muhasebe Eğitimi ve Türkiye’de Adli Muhasebe Eğitiminin Geliştirilmesine Yönelik Bir Araştırma. Doktora Tezi. Erzurum: Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Saçaklı,Y. (2011). Adli Muhasebecilik Perspektifinde Türkiye’deki Üniversitelerde Muhasebe Denetimi Eğitimi ve Öneriler. Yüksek Lisans Tezi. Afyon: Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Şahin, B. (2011). Adli Muhasebecilik Mesleği ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu Açısından İncelenmesi. Yüksek Lisans Tezi. İstanbul: Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Uğurlu, Y. (2013). Adli Muhasebe Mesleğinde Mahkemeye Yönelik Uygulamalar ve Bir Araştırma. Yüksek Lisans Tezi. İstanbul: Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Usul, H. & Topçuoğlu, M. (2011). Finansal Manipülasyonların Ortaya Çıkarılması ve Önlenmesinde Adli Muhasebenin Önemi: Türk Hukuk Sisteminde Var Olması Gerekliliği Üzerine Bir Tartışma. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 16 (3), 53-66.
  • Vural, H. (2010). Kara Para Aklama Suçu İle Mücadelede Adli Muhasebecilik Mesleği. Yüksek Lisans Tezi. Erzurum: Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Yücel, E. (2011). Adli Muhasebecilik Mesleği ve Türkiye’deki Gelişme Potansiyeline Yönelik Bir Araştırma. Doktora Tezi. Bursa: Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Erişim tarihi: 20 Eylül 2016, http://220.227.161.86/102541426-1430.pdf
  • Erişim tarihi: 25 Eylül 2016, http://www.istatistikanaliz.com/faktor analizi. asp.