MUHASEBE MESLEK MENSUPLARI AÇISINDAN STAJYER MESLEK MENSUPLARININ YETERLİLİKLERİNİN ARAŞTIRILMASI: BURDUR İLİ ÖRNEĞİ

Bu çalışmanın konusu muhasebe mesleğinin geleceğini oluşturacak olan muhasebe meslek mensuplarıdır.  Bu konu içerisinde belirlenen muhasebe meslek mensupları açısından meslek stajyerlerinin yeterliliklerinin araştırılması çalışmanın amacını oluşturmuştur. Araştırmanın amacına Burdur ilinde faaliyet gösteren meslek mensuplarına anket uygulanarak ulaşılmaya çalışılmıştır. Anket verileri SPSS 20.0 paket programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Çalışmada meslek stajyerlerinin yeterlilikleri teorik bilgi, uygulama ve ayrıca istekli olup olmamaları da hazırlanan hipotezlerle test edilmiştir. Hipotezler katılımcıların tanımlayıcı değişkenleri olan, cinsiyet, yaş, eğitim, mesleki tecrübe, mükellef sayısı, faaliyet yeri ve daha önce birlikte çalıştıkları stajyer sayıları ile ilişkilendirilerek hazırlanmıştır. Çalışmada veriler frekans ve yüzde dağılımları, regresyon, t testi ve ANOVA testleri kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda meslek mensuplarının stajyer meslek mensuplarının yeterlilikleri konusunda uygulama açısından farklı değildir. Teori açısından yeterliliklerinde sadece yaş grupları ve tecrübe değişkenlerinde farklılık anlamlı iken diğer değişkenlerde anlamlı bir farklılık bulunmamaktadır. Mesleği icrada istekli olma konusunda ise sadece cinsiyet ve eğitim değişkeninde ortaya çıkan farklılığın istatistiksel açıdan anlamlı olduğu ortaya çıkmıştır. Ayrıca regresyon analizi ile meslek mensuplarının teori ve uygulamadaki yeterliliklerinin mesleği icra etme isteği üzerindeki etkisi de araştırılmış ve her iki değişkenin de hipotezleri kabul edilmiştir. Dolayısıyla araştırmada oluşturulan yirmi üç hipotezden altı adedi kabul edilmiş, diğerleri ise red edilmiştir.

EXANINATION OF ACCOUNTING INTERN COMPETENCIES FROM THE STANDPOINT OF MEMBERS OF ACCOUNTING PROFESSION: BURDUR PROVINCE EXAMPLE

The subject of this study is the members of accounting profession who will be the future of the accounting profession. The purpose of the study is to examine the competencies of the professional interns from the standpoint of the members of accounting profession. In order to achieve the objective of the study, a survey was applied to the active  members of the profession in Burdur. Survey data were analyzed using the SPSS 20.0 package program. The competencies of the professional interns in the study were tested with theoretical knowledge, practice and also whether they were willing or not was examined with hypotheses. Hypotheses were formed by associating participants with explanatory variables such as gender, age, education, professional experience, taxpayer number, place of activity and numbers of interns they have previously worked with. In the study, the data were analyzed using frequency and percentage distributions, regression, t-test and ANOVA tests. As a result of the research, there is no difference on the competencies between the members of a profession and professional interns regarding practice. While there are significant differences only in the age groups and experience variables in their competencies theoretically, there is not any significant difference in other variables. As for the willingness to perform the profession, it is found that only the difference in the gender and education variables were statistically significant. Besides, the effect of the competency of members of a profession in theory and practice on the willingness to perform the occupation was examined with regression analysis and hypotheses of both variables were accepted. Thus, out of twenty three hypotheses formed in the study, six of them were accepted while the others were rejected. 

___

  • Antalya Yeminli mali Müşavirler Odası, Çevrimiçi http://www.antalyaymmo.org.tr/faal-%C3%BCyeler (06.05.2017)
  • Burdur Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası, Çevrimiçi, www.burdursmmmo.org.tr/datamedia/dosyalar/.../031_01012013uyetelefonlıstesı.xls (06.05.2017) Çankal, Y. (2010). SMMM Stajyerlerinin Sorunları ve Beklentileri, Dayanışma-İzmir SMMMO Dergisi, 108, 93-94.
  • Demir M. ve Çiçekay (2015). Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Stajyerlerinde Mobbing Algısına Yönelik Van İlinde Bir Araştırma: 2009-2014 Yılları Karşılaştırması, Muhasebe ve Denetime Bakış, (44), 15-34.
  • Deran A.,vd. (2014). Muhasebe Meslek Mensubu Adaylarının Etiksel Davranış, Kişisel ve Yönetsel Beceri Kriterleri Açısından Değerlendirilmesi, Electronic Journal of Vocational Colleges 4 (1), 42-58.
  • Fidan M.E. ve Subaşı Ş. (2014). Muhasebe Meslek Mensubu Adaylarının Etik Algıları: İstanbul İli Örneği, Muhasebe ve Finansman Dergisi, 64, 111-130.
  • Gürdal, K. ve Doğan M. (2014). Muhasebe Stajyerlerinin Profili Üzerine Bir Araştırma, Muhasebe ve Denetime Bakış, 41, 1-16.
  • Kalaycı, Ş.,(2009). SPSS Uygulamalı Çok Değişkenli İstatistik Teknikleri (4.Baskı). Basım yeri: Asil Yayın Dağıtım Ltd. Şti. Ankara.
  • Kaplanoğlu, E. (2014). Muhasebe Stajyerlerinin Meslek Mensuplarından ve Meslek Örgütlerinden Beklentileri: Manisa İli Araştırması, Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 28 (4), 265-284.
  • Pekdemir, I. (2000). Profesyonel Muhasebecilikte Meslek Öncesi Staj Uygulaması: Bir Araştırma, Muhasebe ve Denetime Bakış Dergisi, 1, 43-64.
  • Resmi Gazete, 3568 sayılı Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu, 26.07.2008 tarih ve 26948 sayılı Resmi Gazete.
  • Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Serbest Muhasebeci Staj Yönetmeliği, 23.08.1997 tarih ve 23089 Sayılı Resmi Gazete.
  • Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği, (TÜRMOB), Çevrimçi www.turmob.org.tr (06.05.2017)
  • Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Temel Eğitim ve Staj Merkezi, (TESMER) Temel Staj ve Sınavlara İlişkin Usul ve Esaslar Hakkındaki Uygulama Yönergesi, Çevrimiçi http://www.tesmer.org.tr/post/164
  • Yazarkan H. ve Yılmaz Z. (2016). Muhasebe Stajyerlerinin Staj Eğitiminde Karşılaştıkları Sorunlar ve Beklentileri: TR90 Bölgesinde Bir Uygulama, Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 30 (2), 285-302.
  • Uzay, Ş. (2005). Muhasebe Meslek Stajyerlerinin Sorunları ve Beklentileri: Bir Araştırma, Muhasebe ve Finansman Dergisi, 25, 70-78.