KOBİLERDE İÇ KONTROL YAPISININ MUHASEBE DENETİMİNE KATKISI

Küçük ya da büyük ölçekli işletme ayrımı yapılmaksızın tüm işletmelerde özellikle son yıllarda, iç kontrol yapısının oluşturulması gerekliliği artarak önem kazanmaktadır. Ayrıca bilgi teknolojilerinde yaşanan gelişmeler işletmelerin daha güvenilir ve ilgili bilgiyi daha hızlı üretebilmelerine de imkân tanımaktadır. Bu durum küçük ve orta ölçekli işletmelerin de büyük işletmelerde olması gerektiği gibi iç kontrol yapısının oluşturulması gerekliliğini gündeme getirmektedir. İç kontrol yapısının oluşturulması, muhasebe bilgi sisteminin etkin bir biçimde çalışmasına ve elde edilen bilgilerin etkin kullanımına önemli boyutta katkı sağlayacaktır. Bu çalışmada tüm işletmelerin iç kontrol yapısı oluşturmaları gerekliliğinin önemi ve muhasebe denetimine katkısı tartışılmaktadır.

THE ATTRİBUTİON OF THE INTERNAL CONTROL OF SMEs TO THE ACCOUNTİNG AUDİT

Structuring an internal audit system is increasingly gaining importance in recent years in all organizations without considering whether small or large business organizations. On the other hand the developments in information technology enables organizations to produce knowledge rapidly. So this case forces SMEs to compose an internal audit system as well as in large organizations. Composing an internal audit system can contribute to the efficent use of obtained knowledges and accounting knowlledge system. In this study the importance of internal audit system and its contribution to accounting audit are discussed.

___

  • Yılancı, M. 2001.Muhasebe Bilgi Sistemi, İç Kontrol ve Verimlilik Üçgeni, MÖDAV Muhasebe Bilim ve Dünyası Dergisi, Cilt: 3, Sayı:3, Eylül,
Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Dergisi-Cover
  • ISSN: 1308-3740
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2008
  • Yayıncı: Ankara Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası