KOBİ’LER İÇİN UFRS’DE İLK KAPSAMLI GÖZDEN GEÇİRME: MUHASEBE POLİTİKALARINDA MEYDANA GELEN BAŞLICA DEĞİŞİKLİKLER ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Bu çalışma; KOBİ’ler için Uluslararası Finansal Raporlama Standardı (KOBİ’ler için UFRS)’de yapılan ilk kapsamlı gözden geçirme sonucunda muhasebe politikalarında sunuma, açıklamaya, muhasebeleştirmeye ve ölçüme ilişkin olarak ortaya çıkan başlıca değişiklikleri ele almakta ve tartışmaktadır. Yapılan değişiklikler; KOBİ’ler için UFRS’de sunuma, açıklamaya, muhasebeleştirmeye ve ölçüme ilişkin yeni hususları düzenlemiş, gerçeğe uygun değerin belirlenmesi ile ilişkili olarak «aşırı maliyet veya çaba» ilkesi çerçevesinde finansal tablo hazırlayıcılarının daha fazla yargıda bulunmasına neden olmuş ve KOBİ’ler için UFRS’nin maddi duran varlıklar, gelir vergisi ve maden kaynaklarının araştırılması ve değerlendirilmesi bağlamında tam set UFRS ile daha uyumlu olmasını sağlamıştır. Yapılan değişikliklerin standardın bazı ülkelerde yerel muhasebe standardı olarak tercih edilmesine, göreceli olarak, temel oluşturması beklenmektedir.

INITIAL COMPREHENSIVE REVIEW OF IFRS FOR SMES: A RESEARCH ON ESSENTIAL CHANGES OCCURRED IN ACCOUNTING POLICIES

This study analyses and discusses essential changes occurred in accounting policies related to presentation, disclosure, recognition, and measurement after the initial comprehensive review of International Financial Reporting Standard for SMEs (IFRS for SMEs). Changes that occurred, regulate new issues related to presentation, disclosure, recognition and measurement; require financial statement preparers making judgmental analysis more than before in the context of “undue cost and effort” in relation to the determination of fair value and made IFRS for SMEs more compliant with full IFRS in terms of property, plant and equipment, income taxes and exploration and evaluation of mineral resources. It is expected that these changes will relatively consist of a basis so that the standard is preferred as the local accounting standard in some jurisdictions.

___

  • ICAEW. 2012. Comprehensive Review of the IFRS for SMEs Erişim Adresi: http://eifrs.ifrs.org/eifrs/comment_letters/8/8_468_John BoultonICAEW_ 0_ICAEWREP18212IFRSforSMEs.pdf, Erişim Tarihi: 01.11.2015.
  • İbiş, C. 2010. KOBİ’ler İçin Uluslararası Finansal Raporlama Standardında Stokların Vergi Uygulamaları Açısından Değerlendirilmesi. VII. Muhasebe Uygulamaları ve Vergi Mevzuatı Sempozyumu, 201 - 211.
  • Jana, H.,&Jitka, Z. 2014. Comparison of Approaches to Financial Reporting of Non-current Assets According to the IFRS for SMEs and IAS/IFRS. Procedia Engineering, 69:696-703.
  • Karacan, S. 2009. KOBİ’lerde UFRS’ye Uygun Finansal Raporlama. Umuttepe Yayınları, Yayın No: 21, Kocaeli.