İFLASIN ERTELENMESİ DURUMUNDA ŞÜPHELİ TİCARİ ALACAK KARŞILIĞI AYRILMASININ V.U.K. VE TMS AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ

Globalleşen dünya, ekonomilerin birbirleri ile olan etkileşimini artırmıştır. Özellikle ekonomik alanda meydana gelen olumsuz gelişmeler artan bir etki ile duyarlı ekonomilerde daha büyük hissedilmektedir. 2008 küresel kriz neticesinde gelişmekte olan ülkelerin makro düzeydeki etkilenmelerinin etkisi mikro düzeyde çok hızlı bir şekilde hissedilmiştir. Türkiye’de 2001 krizinden kaynaklanan olumsuzluğun firmalar açısından etkisi henüz aşılmakta iken 2008 küresel krizin ortaya çıkması firmalar için iflası kaçınılmaz bir son haline getirebilmektedir. Ekonomilerde firmaların faaliyetine devam etmelerinin sağlanması için ülkeler tarafından iflas erteleme kararı gibi yasal düzenlemeler ile bu olumsuzlukların ötelenmesi amaçlanmaktadır. Ancak bu tür yasal düzenlemeler ile mevcut muhasebe uygulamaları bazen uyumsuzlaşabilmektedir. Bu çalışmanın amacı, bir muhasebe uygulaması olan şüpheli ticari alacak karşılığı ayrılmasının iflasın ertelenmesi durumunda mümkün olup olmayacağının, Vergi Usul Kanunu ve TMS açısından karşılaştırılmalı olarak incelemek ve değerlendirmektir.

ASSESSMENT OF PROVISIONS FOR DOUBTFUL TRADE RECEIVABLES IN CASE OF THE POSTPONEMENT OF BANKRUPTCY WITH RESPECT TO THE TAX PROCEDURAL LAW (TPL) AND TURKISH ACCOUNTING STANDARDS (TAS)

The globalizing world increased the interactions between economies. Especially negative economic developments are felt heavier in sensitive economies with an ever-increasing impact. Macro-level influences of the 2008 global crisis on developing countries are felt very rapidly at the micro- level. The eruption of the 2008 crisis at a time the negative impacts of the 2001 crisis could not yet be overcome by firms in Turkey renders bankruptcy an inevitable ending for some firms. It is aimed in economies to enable firms to survive and operate by deferring negativities through legal regulations like postponement of bankruptcy. However, sometimes such legal regulations and existing accounting practices might not comply with one another. The aim of this study is to comparatively examine and assess the possibility of provisions for doubtful trade receivables, which is an accounting practice, in case of the postponement of bankruptcy with respect to the Tax Procedural Law and Turkish Accounting Standards (TAS).

___

  • Örten, R, Kaval, H, Karapınar, A. 2008. Türkiye Muhasebe Finansal Raporlama Standartları Uygulama ve Yorumlar, Gazi Kitabevi.
  • Özkan, Ö, Kocamış Uzun, T 2010. “TMS 37’ye Göre Karşılıklar Standardı ve Uygulaması” E- yaklaşım, Ekim, Sayı 214.
  • Tekşen, Ö 2010. “TMS-12 Gelir Vergileri Standardına Göre Ertelenmiş Verginin İncelenmesi Ve Muhasebeleştirilmesi” Süleyman Demirel Üniversitesi İ.İ.B.F. Dergisi, Cilt 15, Sayı 2.