GÜVENİLİR FİNANSAL RAPORLAMA AÇISINDAN GENİŞLETİLEBİLİR İŞLETME RAPORLAMA DİLİNİN (XBRL) ÖNEMİ VE DÜNYA ÜLKELERİNDEKİ UYGULAMASI

Para ve sermaye piyasalarında güven, uluslararası yatırımların ve ekonomik gelişimin temelini oluşturmaktadır. Gerek işletmeler tarafından sunulan finansal raporların güvenilirliğinin dünya çapında bir sorun haline gelmiş olması ve gerekse farklı formatlarda hazırlanan finansal bilgilerin karşılaştırılmalarında ve analiz edilmelerinde güçlüklerle karşılaşılması sebebiyle tüm dünyada kabul edilen ortak bir finansal raporlama dilinin kullanılması ihtiyacı doğmuştur. Genişletilebilir İşletme Raporlama Dili (XBRL: Extensible Business Reporting Language) bu çalışmalar sonucunda ortaya çıkmış bir finansal raporlama dilidir. Bu makalede, XBRL hakkında bilgi verilmiş, ABD ile Avrupa ve Asya’da yapılan çalışmalar açıklanmış ve bu bilgiler ışığında ülkemiz için öneriler getirilmeye çalışılmıştır.

THE IMPORTANCE OF EXTENSIBLE BUSINESS REPORTING LANGUAGE (XBRL) FROM THE TRUSTWORTHINESS ASPECT OF FINANCIAL REPORTING AND ITS APPLICATION IN THE COUNTRIES WORLWIDE

Trust in the money and capital markets forms the basis of international investments and economic developments. The necessity of worldwide accepted common financial reporting language has occurred because of the trustworthiness problem of the fi nancial reporting presented and the difficulty in the analysis and comparison of financial information presented in diff erent format. Extensible Business Reporting Language (XBRL) is a financial reporting language emerging a er these studies. In this article information about XBRL is provided, studies performed in the USA and Europe and Asia and suggestions for our country is tried to be provided under the light of this information.

___

  • ABDOLMOHAMMADI, M, J. HARRIS VE K. SMITH. 2002. “Government Financial Reporting on the Internet: The Potential Revoluonary”, The Journal of Government Financial Management; Summer 51, 2.
Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Dergisi-Cover
  • ISSN: 1308-3740
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2008
  • Yayıncı: Ankara Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası