ALMANYA’DA 2008 – 2009 VERGİ REFORMLARI TÜRK GİRİŞİMCİLER AÇISINDAN VERGİ UYGULAMALARI VE TEŞVİKLER

Günümüzde her ne kadar birçok yönüyle birbirine benzeyen vergi sistemleri mevcut ise de; her vergi sisteminin uygulandığı ülkenin kendine özgü niteliklerini taşıdığını rahatlıkla ifade edebiliriz. Bu yönüyle vergilendirme sistemleri ülkede yatırım yapmak isteyen gerek ülke vatandaşları gerekse de yabancılar açısından büyük önem arzetmektedir. Federal Almanya uyguladığı sosyal piyasa ekonomisi ile dünyanın sayılı ekonomileri içerisinde yer almaktadır. Federal devlet, ortak bir anayasa altında birleşmiş bir devlet biçimidir. Almanya’da vergi tahsis edilmesinin yasal olarak düzenlenmesi tamamen federal devlete aittir. Avrupa Birliği’nin en büyük finansman kaynağı olan Almanya’nın vergi sistemi genel hatları itibariyle değerlendirilerek Türk Girişimciler açısından uygulamaya konulan son yasal düzenlemeler açıklanmıştır.

Nowadays, although there’re tax systems which resemble each other in many respects; we can easily imply that every country has own unique characteristics. In this way, taxation systems present great importance for both citizens and foreigners who want to invest in the country. The Federal Republic of Germany takes place in considerable economies in the world with its social market economy. Federal government is a state model which combined under a common constitution. In Germany, legal arrangement of tax levy regulations entirely belongs to the state. The tax system of Germany, which is major source of financing of EU, is evaluated in general terms, and last legal arrengements which are put into practice as a matter of Turkish Entrepreneurs are explained.

___

  • Lang, J., Verfassungsrechtliche Bestimmung DerSteuergerechtigkeit, (Vergi Adaletinin Anayasal Temelleri, Çev. Dr. Funda Başaran), XIII. Türkiye Maliye Sempozyumu Anayasal Mali Düzen, 14-16 Mayıs 1998, Marmara Üniversitesi, İstanbul, 2000.
  • Öz, E. (2004) Vergilendirmede Kanunilik ve Türk Vergi Sistemi, Gazi Kitabevi, Ankara.