Türev Finansal Araçların Muhasebe Standartlarına Göre Muhasebeleştirilmesi
Dünyadaki ekonomik sınırlar ortadan kalkması neticesinde mal, hizmet ve sermaye akımları ulusal boyuttan uluslararası boyuta taşınmıştır. Küreselleşme olarak adlandırılan bu durum ile dünya artık tek bir pazar haline gelmiştir. Bu gelişmeler, dünya finans piyasalarında da etkilerini göstermiş ve farklı ülkelerdeki finansal piyasalar birbiriyle bütünleşmiştir. Küreselleşmenin getirdiği zorlu rekabet şartlarındaki işletmelerin faaliyetlerini sürdürebilmesi ve maruz kalınan risklerin önlenebilmesi için geleneksel finansal araçlara alternatif olabilecek yeni finansal araçlar geliştirilmiştir. Bu finansal araçların en önemlisi ise, geleneksel finansal araçlardan türetilen ve risk yönetiminde etkin bir şekilde kullanılan türev finansal araçlardır. Finansal piyasalarda yoğun bir şekilde kullanılan türev finansal araçların, özüne uygun bir şekilde muhasebe kayıtlarına alınması gerekmektedir. Bu çalışmanın amacı; uluslararası finansal raporlama standartları kapsamında, türev finansal araç sözleşmelerinin muhasebeleştirilmesi ve gerçeğe uygun değer çerçevesinde riskin kayıt altına alınmasıdır.
___
- Akgüç, Öztin (2010), Finansal Yönetim, Avcıol Basın Yayın, İstanbul, 8. Baskı.
- Baydoğan, Lütfi (2009), Finansal Araçlar ve Karşılıklar, Türkmen Kitabevi, İstanbul.
- Bolak, Mehmet (2004), Risk ve Yönetimi, Birsen Yayınevi, İstanbul.
- Canbaş, Serpil - Doğukanlı, Hatice (2012), Finansal Pazarlar, Karahan Kitabevi, Adana, 5. Baskı.
- Chambers, Nurgül (2009), Türev Piyasalar, Beta Yayınları, İstanbul, 3. Basım.
- Demir, Volkan (2009), TFRS/UFRS Kapsamında Finansal Araçlar, Nobel Yayın Dağıtım, Ankara.
- Dinç, Engin - Atasel, Oğuz Yusuf (2018), “Büyük Ve Orta Boy İşletmeler İçin Finansal Raporlama Standardı (BOBİ FRS) Kapsamında Riskten Korunma Muhasebesi Ve Korunma Yedeği”, Süleyman Demirel Üniversitesi İ.İ.B.F. Dergisi, C:23, S:4, ss.1185-1204.
- Karan, Mehmet Baha (2011), Yatırım Analizi ve Portföy Yönetimi, Gazi Kitabevi, Ankara, 3. Baskı.
- Korkmaz, Turhan - Ceylan, Ali (2012), Sermaye Piyasası ve Menkul Değer Analizi, Ekin Kitabevi, Bursa, 6. Baskı.
- Mısırlıoğlu, İsmail Ufuk (2008), “Türkiye Muhasebe Standartlarına Göre Finansal Araçların Muhasebeleştirilmesi”, Mali Çözüm, İstanbul SMMM Odası Yayını, S: 86, ss. 65-81.
- Örten, Remzi - Örten, İpek (2001), Türev Finansal Araçlar ve Muhasebe Uygulamaları, Gazi Kitabevi, Ankara.
- Özerhan, Yıldız - Yanık, Serap (2010), IFRS / IAS ile Uyumlu TMS / TFRS, TÜRMOB Yayınları – 377, Ankara.
- Parlakkaya, Raif (2005), Finansal Türev Ürünler ile Mali Risk Yönetimi ve Muhasebe Uygulamaları, Nobel Yayın Dağıtım, Ankara.
- Seyidoğlu, Halil (2003), Uluslararası Finans, Güzem Can Yayınları, İstanbul, 4. Baskı.
- Shapiro, Alan C. (1999), Multinational Financial Management, John Wiley&Sons Inc., U.S.A., Sixth Edition.
- Şavlı, Tuba (2014), Uluslararası / Türkiye Finansal Raporlama Standartları, Yaklaşım Yayıncılık, Ankara.
- T.C. Milli Eğitim Bakanlığı (2007), Türev Piyasa Araçları, Ankara.
- T.C. Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu (2017), Büyük ve Orta Boy İşletmeler İçin Finansal Raporlama Standardı, Ankara.
- T.C. Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu (KGK), “Finansal Raporlama Standartlarına Uygun Hesap Planı Taslağı”, http://www.kgk.gov.tr/Portalv2Uploads/files/Duyurular/v2/TFRS/EK2_Finansal%20Raporlama%20Standartlar%C4%B1na%20Uygun%20Hesap%20Plan%C4%B1%20Tasla%C4%9F%C4%B1.pdf, (01.02.2019)
- Yalçıner, Kürşat - Tanrıöven, Cihan - Bal, Hasan - Aksoy, Emine Ebru. - Kurt, Çiğdem (2011), Finansal Teknikler ve Türev Araçlar, Detay Yayıncılık, Ankara.