BOBİ-FRS Ve MSUGT Arasındaki Raporlama Farklılıklarının Finansal Tablo Analizine Etkileri: Finansal Yapı Oranları Çerçevesinde Bir İnceleme

Bu çalışma, finansal yapıya ilişkin oran analizinin, BOBİ FRS'ye göre hazırlanmış finansal durum tablosunda sunulan tarihsel finansal veriler ile Türkiye'de vergi beyanı amacıyla finansal tabloların hazırlanmasında iki ana belirleyici olan Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliği (MSUGT) ve Türkiye Vergi Usul Kanunu (VUK) uyarınca hazırlanmış bilançodaki farklardan ne ölçüde etkilendiğini analiz etmeye çalışmaktır. BOBİ FRS ve MSUGT / VUK arasındaki raporlama farklılıklarının finansal yapı oranları üzerindeki etkileri bir örnek olay çalışması ile ortaya çıkmaktadır. Örnek olay incelemesindeki sonuçlardan da anlaşıldığı gibi, iki farklı uygulamaya göre hazırlanan veriler arasında oldukça önemli farklılıklar bulunmaktadır. BOBİ FRS ve MSUGT/VUK arasındaki farkların finansal yapıyla ilgili oran analizinden elde edilen sonuçları ve yorumları etkilediği sonucuna varılmıştır.

___

  • Ataman, Başak - Cavlak Hakan (2017), “Büyük ve Orta Boy İşletmeler İçin Finansal Raporlama Standardı (BOBİ FRS) ile Tam Set Türkiye Muhasebe ve Türkiye Finansal Raporlama Standartlarının (TMS/TFRS) Karşılaştırılması”, Finans Ekonomi ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, 2(3), ss.153-168.
  • Bolak, Mehmet (2010), İşletme Finansı, Birsen Yayınevi, İstanbul.
  • Çabuk, Adem (2013), Finansal Tablo Analizleri, Anadolu Üniversitesi, Eskişehir.
  • Çatıkkaş, Özgür- Esen, Özgür - Şuekinci, Cafer (2018), “Büyük ve Orta Boy İşletmeler için Finansal Raporlama Standardı (BOBI FRS) ve Yillara Yaygin İnşaat Muhasebesi Uygulama Örneği”, Sayıştay Dergisi, 108, ss.191-209.
  • Doğan Aziz (2017), “Büyük ve Orta Boy İşletmeler için Finansal Raporlama Standardı ile TMS/TFRS Karşılaştırması”, İşletme Araştırma Dergisi, 9(4), ss.770-786.
  • Gençoğlu, Gücenme, Ümit (2017), “Temel Konularda BOBİ FRS ve TMS/TFRS Karşılaştırması”, Muhasebe ve Finansman Dergisi, ss.1-24.
  • Gökçen, Gürbüz - Özturk, Erkan (2017), “Tam Maliyet ve Normal Maliyet Yöntemlerinin UFRS (TFRS) ve BOBİ FRS’deki Düzenlemeler Çerçevesinde İncelenmesi”, Finans Ekonomi ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, 2(2), ss.105-114.
  • Gümüş, Tolga- Umut Şakar, Zekayi- Akkın, Gürkan- Şahin, Mustafa (2017), “Finansal Analizde Kullanılan Oranlar ve Firma Değer İlişkisi: BİST’de Işlem Gören Çimento Firmaları Üzerine Bir Analiz”, Karadeniz Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 9(6), ss.1-23.
  • Kıymetli, Şen, İlker - Özbirecikli, Mehmet (2018), “BOBİ FRS’nin Muhasebe Uygulamalarina Getirdiği Değişiklikler: BOBİ FRS, TMS/TFRS ve Mevcut Muhasebe Sistemi Çerçevesinde Bir İnceleme” Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Dergisi, Özel Sayı, ss. 462-484.
  • Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, https://www.tcmb.gov.tr, (Erişim tarihi: 08.05.2019)
  • Öztürk Erkan (2017), “Finansal Varlıkların Ölçme Ve Muhasebeleştirme Esaslarının Büyük ve Orta Boy Işletmeler Için Finansal Raporlama Standardı Ve Türkiye Finansal Raporlama Standartları Açısından Karşılaştırılması”, Journal of Business Research Turk, 9 (3), ss.594-617.
  • Yelgen, Esin - Uyar, Süleyman (2018), “BOBİ FRS Açısından Maddi Duran Varlıkların Muhasebeleştirilmesi” Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Dergisi, Özel Sayı, ss.98-109.