Stoklara İlişkin Hükümlerin KÜMİ FRS Kapsamında İncelenmesi ve Türkiye’deki Mevcut Uygulama ve Standartların Karşılaştırılması

12.07.2019 tarihinde yayınlanarak kamuoyu görüşüne sunulan Küçük ve Mikro İşletmeler İçin Finansal Raporlama Standardı (KÜMİ FRS) Taslağı, toplam 22 bölüm ve 105 sayfadan oluşmaktadır. Standardın uygulamaya başlanmasıyla birlikte, küçük ve mikro ölçekli işletmelerde de vergi temelli muhasebe yaklaşımından bilgi temelli muhasebe yaklaşımına geçilecektir. Uygulayacak işletme sayısı bakımından geniş kapsamlı olması sebebiyle KÜMİ FRS’nin anlaşılabilirliği büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmayla amaçlanan, işletme varlıkları içinde büyük paya sahip olan stoklar grubunun, KÜMİ FRS hükümleri çerçevesinde ele alınması ve VUK/MSUGT, TMS 2 Stoklar ve BOBİ FRS Stoklar bölümüyle karşılaştırılarak muhasebeleştirme işlemlerinin nasıl yapılacağının gösterilmesidir. KÜMİ FRS stoklar bölümü incelendiğinde, TMS/TFRS ve BOBİ FRS’ye göre daha az detaya yer verildiği görülmektedir. Bu sayede stoklara ilişkin hükümler daha anlaşılabilir ve daha kolay uygulanabilir hale gelmiştir. KÜMİ FRS stokların satın alınmasında vade farkının ayrıştırılması ve stoklarda değer düşüklüğü gibi konularda diğer standartlardan ayrılmaktadır. VUK/MSUGT’a göre ise birçok konuda benzerlik gösterse de dönüştürme maliyetleri, hizmet işletmelerinde stok maliyeti, maliyet ölçüm teknikleri, gibi konularda yenilikler getirmiştir.
Anahtar Kelimeler:

Stoklar, KÜMİ FRS, BOBİ FRS, TMS 2

Analysis of Inventory Provisions within the Scope of SME FRS and Comparison of Current Practices and Standards in Turkey

The Financial Reporting Standards for Small and Micro Enterprises (SME FRS), which were published on 12.07.2019 and presented to the public, consists of 22 chapters and 105 pages in total. With the implementation of the standard, small and micro-size enterprises will switch from tax-based accounting approach to knowledge-based accounting. Understandability of SME FRS is of great importance since it is comprehensive in terms of the number of businesses to be implemented. The aim of this study is to handle the inventories, which has a large share in the business assets, within the framework of the provisions of SME FRS and to show how the accounting transactions will be made by comparing them with GCASA, TAS 2 Inventories and LMSE FRS Inventories. When the SME FRS inventories section is examined, it is seen that less details are included than TAS / TFRS and LMSE FRS. In this way, the provisions regarding the inventories became more understandable and easier to apply. KUMI FRS differs from other standards in terms of separation of late interest and depreciation in inventories. According to the GCASA provisions, although they are similar in many aspects, it has brought innovations in subjects such as conversion costs, inventory cost in service businesses, cost measurement techniques.

___

  • Akbulut, Emre - Can, Mustafa Emir (2020), “Küçük ve Mikro İşletmeler İçin Finansal Raporlama Standardı (KÜMİ FRS) Taslağı Hakkında”, Muhasebe Enstitüsü Dergisi, Sayı 63, ss.85-93.
  • Akın, Hale - Kurşunel, Fahri (2010), “TMS-2’ye Göre Stokların Değerlemesinde Özellik Arz Eden Durumlar”, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksek Okulu Dergisi, Sayı 13, ss.311-330.
  • Arısoy, Kadriye - Tuğay, Osman (2019), “Stok Maliyetlerinin Ulusal ve Uluslararası Mevzuat Çerçevesinde İncelenmesi ve Bir Uygulama”, Ataturk University Journal of Economics & Administrative Sciences, Sayı 33, Cilt 1, ss.155-179.
  • Aytaç, Alp - Gencoglu, Umit Gucenme (2020), “Maddi Duran Varlıklar ve Amortismanlar Açısından TFRS, BOBİ FRS, KÜMİ FRS Taslağı ve MSUGT'daki Uygulamaların Karşılaştırılması”, Business and Economics Research Journal, Vol 11, No 3, pp.753-767.
  • Boyar, Ender - Güngörmüş, Ali Haydar (2006), “TMS-2 Stoklar Standardında Maliyet Yöntemi ve Bir Uygulama Önerisi”, Marmara Üniversitesi Analiz Dergisi, Cilt 7, Sayı 16, ss.83-91.
  • Gençoğlu, Umit Gucenme (2020), “Küçük ve Mikro İşletmeler İçin Finansal Raporlama Standardı Taslağı’nın BOBİ FRS ve Vergi Uygulamalarımız ile Karşılaştırılması ve Genel Değerlendirme”, Business and Economics Research Journal, Vol 11, No 1, pp.187-199.
  • Gökçen, Gürbüz – Öztürk, Erkan - Güleç, Ömer Faruk (2019), “KÜMİ FRS Seti Taslağı, BOBİ FRS Seti ve Tam Set TMS/TFRS’nin Temel Konular Açısından Karşılaştırılması”, Finans Ekonomi ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, Cilt 4, Sayı 3, ss.413-430.
  • Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu (2017), Büyük ve Orta Boy İşletmeler İçin Finansal Raporlama Standardı, www.kgk.gov.tr/ (Erişim Tarihi:13.08.2020).
  • Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu (2019), Küçük ve Mikro İşletmeler İçin Finansal Raporlama Standardı Taslağı, www.kgk.gov.tr/ (Erişim Tarihi:09.09.2020).
  • Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu (2020), Türkiye Muhasebe ve Türkiye Finansal Raporlama Standartları 2020 Seti, www.kgk.gov.tr/ (Erişim Tarihi:22.09.2020).
  • Kılınç, Yavuz - Badem, Ahmet Cemkut (2020), “Atıl Kapasite, Tam Kapasite ve Kapasite Fazlası Üretim Düzeylerinde TMS-2 Stoklar Standardına Göre Maliyetleme: Bir Örnek Uygulama”, Muhasebe ve Finansman Dergisi, Sayı 87, ss.53-64.
  • Kıymetli Şen, İlker - Özbirecikli, Mehmet (2020), “KÜMİ FRS'nin İş Dünyasına Sağlayabileceği Yararlar: BOBİ FRS, TMS/TFRS ve Mevcut Muhasebe Sistemi ile Mukayeseli Bir İnceleme”, World of Accounting Science, Sayı 22, ss.1-19.
  • Kurtlu, Ayşe ve Gobi, Koray (2020), “Konaklama İşletmelerinde Tamamlanmamış Hizmet Üretim Maliyetlerinin TMS 2 Açısından İncelenmesi”, Journal of Humanities and Tourism Research, Sayı 10, ss.313-325.
  • Marşap, Beyhan - Barışçı, Atilla (2014), “TMS-2 Stoklar Standardına Göre Dönüştürme Maliyetlerinin Ürün Maliyetlerine Etkisi”, Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Dergisi, Cilt 7, Sayı 1, ss.1-16.
  • Selvi, Yakup - Ercan, Melis (2018), “BOBİ FRS Kapsamında Stoklar”, Muhasebe Enstitüsü Dergisi, Cilt 16, Sayı 59, ss.47-57.
  • Taştan, Hakan - Türedi, Ersu - Bayar, Erhan (2020), “Emtia Alımlarında Oluşan Vade Farklarının VUK ve TMS 2 Stoklar Standardı Kapsamında Karşılaştırmalı İncelenmesi ve Muhasebeleştirilmesine Yönelik Bir Uygulama”, Mali Çözüm Dergisi, Sayı 159, ss.55-67.
  • Tuğay, Osman (2013), “Stok Değer Düşüklüklerinin TMS 2 Stoklar Standardına Göre İncelenmesi”, Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi, Cilt 13, Sayı 26, ss.207-230.
  • Yalçın, Selçuk (2019), “Türkiye Finansal Raporlama Standartları, Büyük ve Orta Boy İşletmeler İçin Finansal Raporlama Standardı ve Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliğlerinde Stoklar: Muhasebeleştirme, Değerleme, Sunum ve Açıklamalar”, Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, Sayı 60, ss.202-222.
  • 1 Sıra Nolu Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliği (1992), Resmi Gazete, Sayı 21447, ss.1-113.
Muhasebe ve Finansman Dergisi-Cover
  • ISSN: 2146-3042
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2005
  • Yayıncı: Muhasebe ve Finansman Öğretim Üyeleri Derneği (MUFAD)
Sayıdaki Diğer Makaleler

Stoklara İlişkin Hükümlerin KÜMİ FRS Kapsamında İncelenmesi ve Türkiye’deki Mevcut Uygulama ve Standartların Karşılaştırılması

Yusuf KAYA, Mehmet UTKU

Muhasebe Alanında Yayımlanan Seçilmiş Beş Dergide 2016-2020 Yılları Arasında Denetim Konusunda Yayımlanmış Makalelerin Bibliyometrik Analizi

Erdoğan CEYLAN

Uluslararası Muhasebe ve Finansal Raporlama Standartları Araştırmaları Üzerine Bir İnceleme

İbrahim APAK

Temel Ekonomik Göstergelerin İşletme Maliyet Ve Giderlerine Etkisinin İncelenmesi: Bist Tekstil Sektöründe Bir Uygulama

Burak KAYIHAN, Mehmet Ali EKİNCİ

Kurumsal Yönetim İlkelerine Uyum Dereceleri İle Firma Karlılığı Arasındaki İlişki: BIST Kurumsal Yönetim Endeksi (XKURY) Bankacılık Ve Sanayi Sektöründe Faaliyet Gösteren Firmaların Karşılaştırmalı Analizi

Ali ALAGÖZ, Hüseyin Enes ERKOÇAK

Muhasebe Eğitiminde Sistem Düşüncesi ve Sistem Dinamiği Yaklaşımının Kullanımı: Finansal Muhasebe Dersleri için Bir Model Önerisi

Melek AKGÜN, Merve KIYMAZ KIVRAKLAR

Faaliyet Kaldıracının Finansal Performans Üzerindeki Etkisini Belirlemede Satış Büyümesinin Rolü: Türkiye Örneği

İsmail KALASH, Abdulkadir BİLEN

Türkiye’de Ön Lisans Muhasebe Eğitimi Üzerine Yapılan Çalışmaların Bibliyometrik Analizi (2004-2020)

Süleyman BAYRAKCIOĞLU

Yabancı Yatırımların Pay Piyasa Getirisine Etkisi: BRICS-T Ülkeleri Üzerine Ekonometrik Bir Analiz

Erol KÖYCÜ, Mustafa Mesut KAYALI

Teknoloji Odaklı Muhasebe Çalışmalarına Genel Bir Bakış: DergiPark Akademik Veri Tabanı ve Journal of Emerging Technologies Temelinde Sistematik Bir Literatür Taraması

Ümmügülsüm ZOR, Tolga ALA