Kobi'lerde ufrs ve basel II düzenlemelerinin farkındalığının araştırılması: Doğu marmara örneği

Muhasebe standartlarındaki farklılıklar, dünyanın değişik ülkelerinde faaliyet gösteren birbirindenbağımsız işletmelerin, fon toplama sürecinde, finansal bilgilerin karşılaştırılmasında, uluslararası şirket alım-satımlarında, şirket birleşmelerinde ve benzeri birçok finansal konularda zorluklar yaşamasına nedenolmaktadır. Çeşitli kurum ve kuruluşlarca çalışmalar yapılarak ülkeler arasındaki bu karmaşıklıklara bir düzengetirmek ve ülkelerin aynı muhasebe dilini konuşmalarını sağlamak amacıyla Uluslararası MuhasebeStandartları ve Finansal Raporlama Standartları oluşturulmaktadır. BASEL II Standartları çok hızlı değişenfinansal yapılar içerisinde en önemli uluslararası düzenlemelerden birisidir. BASEL II ye göre belirlenecek risktemelli fiyatlamalar firmaların kullandıkları sermaye maliyetlerini önemli oranlarda etkileyecektir. Đşletmeleriçin Uluslararası Finansal Raporlama Standartlarına uyumlu finansal tabloların hazırlanması, özellikle bankave benzeri finansal kuruluşlar tarafından doğru bir risk değerlendirmesi yapılabilmesi için oldukça önem arzetmektedir. UFRS ve BASEL II kriterlerindeki düzenlemeler KOBĐleri derinden etkilemektedir. KOBĐlerin budeğişim sürecinin ne kadar farkında oldukları yapılan bir anket çalışmasıyla sorgulanmıştır. Elde edilensonuçlara göre KOBĐlerin bu değişim süreci ile ilgili farkındalığının çok düşük seviyelerde olduğu tespitedilmiştir

The ınvestigation of the awareness of ifrs and basel II accords for he smes: The eastern marmara sample

The discrepancies in the accounting standards of the businesses operating independently in manycountries have caused problems when comparing the financial reports, in the process of fund-raising, atinternational mergers and acquisitions and the similar issues. In order to find a solution to such problems andcreate a common international accounting language International Accounting Standards Boards andInternational Financial Reporting Standards have been founded with the cooperation of various institutions inTurkey and other countries. BASEL II Accords is one of the most significant international accords in fast-changing financial structures. The preparation of financial statements for the businesses in accordance withIFRS is of great importance in terms of the banks and like institutions to make risk assessments within thecontext of BASEL II Standards. Risk-based pricing which will be specified in accordance with BASEL II is goingto affect the capitals being used by the companies.The regulations according to the criteria of IFRS and IASBhave a deep impact on SMEs. The most important problems for the SMEs in this process are the unawareness ofchange, inability to make required attempts on time and lack of qualified staff. In this study, the influence ofIFRS and IASB on SMEs and responsibilities of SMEs have been examined. Particularly, the awareness of SMEshas been searched with the statistical analyses. According to the results obtained, it has been found out that thelevel of SMEs awareness in this process is quite low.

___

  • Ayan, Ebubekir (2007), Banka Risklerinin Yönetiminde BASEL II Uzlaşısı, Beta Basımevi, İstanbul.
  • Can, İsmail- Akyüz, Yılmaz, (2008), “BASEL II Ve KOBİ’lerde İç Denetim”, BASEL II’ye Geçiş Öncesi KOBİ’lerde Durum Değerlendirilmesi Sempozyum, 2008, İzmir, s. 97- 103.
  • Candan, Hasan- Özün, Alper, (2009), “Bankalarda Risk Yönetimi ve BASEL II” Türkiye İş Bankası Yayınları, Genel Yayın:1071, İstanbul.
  • Cansız, Mehmet, (2008), “Türkiye’de KOBİ’ler ve KOSGEB, Basılmamış DPT (Devlet Planlama Teşkilatı) Uzmanlık Tezi, Sosyal Sektörler ve Koordinasyon Genel Müdürlüğü, Ankara.
  • Çabukel Rıdvan (2006), Bankaların Kurumsal Kredileri Açısından Kredi Riski Yönetimi ve BASEL-II Uygulaması”, Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi, Ankara.
  • Demir, Volkan (2007), KOBİ’ler İçin UFRS’nin Son Taslağı ve Değerlendirmeler, Mali Çözüm Dergisi, Yıl 17, Sayı 80, Mart-Nisan, s: 43-58.
  • Gökçe, Deniz (2009), “BASEL 2 İle Tanışın”, http://www.aksam.com.tr/2009/05/16/yazar/7387/aksam/yazi.html, 27.12.2009
  • Gökdeniz, A. Ümit (2005), Muhasebe Uygulamalarındaki Uluslararası Farklılıklar ve Çözüm Önerileri, Avcıol Basım, İstanbul.
  • Karacan, Sami (2009), KOBİ’lerde UFRS’ye Uygun Finansal Raporlama, Umuttepe Yayınları, Yayın No: 21, Kocaeli.
  • Kiracı, Murat- Köse, Tunç, (2002) “IASC, FASB ve TMUDESK’ teki Muhasebe Standartları Oluşturma Süreci ve Uyumlaştırma”, Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, Cilt 1, Sayı 3, s.2-12.
  • Matlum, Teoman (2007), “BASEL-II Uzlaşısının Finansal Kesim ve Türk Ekonomisine Etkisi” Doktora Tezi, İstanbul Üniversitesi, İstanbul.
  • Mısırlıoğlu, Ufuk (2006), “UFRS ve BASEL II’nin İşletme Faaliyetleri Üzerindeki Etkileri” Mali Çözüm İSMMMO Yayın Organı, Sayı 76, s. 21-32.
  • Özşahin, Nuran (2009), “BASEL II Kriterlerinde KOBİ’leri Bekleyen Fırsatlar ve Riskler”,ABİGEM, Gaziantep.www.gaziantep.abigem.org/download/BASEL%202.pps 05.01.2010
  • Parlakaya, Raif (2010), “KOBİ’ler İçin Uluslararası Finansal Raporlama Standartları Ve Kapsamlı Uluslar Arası Muhasebe Ve Finansal Raporlama Standartlarından Farklılıkları”, http://www.tmsk.org.tr/dosyalar. 15.05.2010
  • Türkiye Bankalar Birliği (TBB), 2004, Risk Yönetimi ve BASEL II’nin Muhtemel Etkileri, TBB Yayın No: 228, s.1, İstanbul. www.tbb.org.tr.
  • Uyar, Süleyman, Hakan AYGÖREN (2006), “BASEL II İlkelerinin KOBİ’lere Olası Etkileri: Finansman Maliyeti, Finansal Raporlama ve Muhasebe Açısından Değerlendirme”, İSMMMO, Mali Çözüm, Sayı 77, s.52-70.
  • www.bis.org.tr 18.10.2010
  • Yüksel, Ayhan (2006), "BASEL II Kriterleri ve Türk Bankacılık Sektörü", BASEL II Kriterleri ve Denizli Ekonomisi Konferansı, 03.03.2006, Denizli.