Hisse Senedi Getirileri ve Finansal Oranlar İlişkisi: IMKB’de Bir Temel Analiz Araştırması

Bu çalışmada hisse senedi getirileri ile finansal oranlar arasındaki ilişkiler temel analiz yaklaşımı çerçevesinde incelenmiştir. Çalışmada, metod olarak faktör ve regresyon analizleri kullanılmıştır. Çalışma, imalat sanayii alt sektörleri olan gıda ve içecek; kimya, petrol ve plastik ürünler ve orman, kağıt ve basım sektörlerini kapsamaktadır. 1996-1997 yılları için, şirketlerin 6 aylık periyotlarla açıklanan mali tablolarından elde edilen kârlılık, faaliyet, finansal kaldıraç, likidite ve borsa performansı oranları kullanılarak, bu sektörlerdeki firmaların ilgili dönemde hisse senedi getirileri açıklanmaya çalışılmıştır. Araştırma sonucunda, ilgili sektörlerde hisse senedi getirilerinin kârlılık, borsa performansı ve verimlilik oranlarıyla açıklandığı görülmüştür.

The relationship between common stock returns and financial ratios: A fundamental analysis in the İstanbul Stock Exchange

In this study, relationships between stock returns and financial ratios were studied in the light of fundamental analysis in Istanbul Stock Exchange. Multiple regression and factor analysis were used in order to determine the relationships. Chosen sample sectors are food and beverages; manufacture of chemical, petroleum and plastics; and manufacture of paper and paper products. The data was gathered from semi-annual financial statements Study covered the period of 1996-1997 and tried to explain stock returns using these ratios. Financial ratios used were profitability, liquidity, financial structure, activity and stock market performances. Findings reveal that stock returns are explained by profitability, stock market performance, and productivity ratios for the above mention sectors and periods.