KÜÇÜK VE MİKRO İŞLETMELER İÇİN FİNANSAL RAPORLAMA STANDARDI (KÜMİ FRS) TASLAĞI İLE BÜYÜK VE ORTA BOY İŞLETMELER İÇİN FİNANSAL RAPORLAMA STANDARDI (BOBİ FRS)’NIN KARŞILAŞTIRILMASI

Türkiye’de finansal raporlama çerçevelerinin uluslararası normlara uygun şekilde hazırlanmasına yönelik çalışmaların son ayağını oluşturan küçük ve mikro işletmeler için geçerli olmak üzere Avrupa Birliği direktifleri ve İngiltere’de mikro işletmeler için uygulanmakta olan FRS 105 Standardı da dikkate alınarak Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu (KGK) tarafından hazırlanan Küçük ve Mikro İşletmeler İçin Finansal Raporlama Standardı (KÜMİ FRS) Taslağı, 12 Temmuz 2019 tarihinde kamuoyunun ve ilgili kuruluşların görüşlerine açılmıştır. Sözkonusu standart setinin 01/01/2021 tarihi ve sonrasında başlayan hesap dönemlerinden itibaren uygulanması planlanmaktadır. Bu çalışmada, Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu (KGK)’nun finansal raporlamaya ilişkin son iki düzenlemesi olan KÜMİ FRS ile Büyük ve Orta Boy İşletmeler İçin Finansal Raporlama Standardı (BOBİ FRS)’nin benzerlik ve farklılıklarının ortaya konması amaçlanmıştır. Bu doğrultuda çalışmada KÜMİ FRS Taslağı bölümlerinin BOBİ FRS’de aynı başlığı taşıyan bölümleri karşılaştırılmıştır. Çalışmanın sonucunda, KÜMİ FRS’nin BOBİ FRS ile büyük ölçüde uyumlu olduğu anlaşılmıştır.

___

  • Akbulut, E. ve Can M. E. (2020). Küçük ve Mikro İşletmeler İçin Finansal Raporlama Standardı (KÜMİ FRS) Taslağı Hakkında, Muhasebe Enstitüsü Dergisi, 63, s.85-93.
  • Aytaç, A. ve Gücenme Gençoğlu Ü. (2020). Maddi Duran Varlıklar ve Amortismanlar Açısından TFRS, BOBİ FRS, KÜMİ FRS Taslağı ve MSUGT'daki Uygulamaların Karşılaştırılması, Business and Economics Research Journal, 11(3), s.753-767.
  • Haberal, Z. (2021), Büyük Ve Orta Ölçekli İşletmeler İçin Finansal Raporlama Standardı (BOBİ FRS), Küçük Ve Mikro İşletmeler İçin Finansal Raporlama Standardı (KÜMİ FRS) Taslak Metni İle Vergi Usul Kanunu’nun Değerleme Hükümlerinin Karşılaştırılması, Muhasebe ve Denetime Bakış, 62, s.329-344.
  • Gelir İdaresi Başkanlığı. 213 Sayılı Vergi Usul Kanunu.
  • Gökçen, G., Öztürk, E., ve Güleç, Ö. F. (2019). KÜMİ FRS Seti Taslağı, BOBİ FRS Seti Ve Tam Set TMS/TFRS’nin Temel Konular Açısından Karşılaştırılması, Finans Ekonomi ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, 4(3), s.413-430.
  • Gücenme Gençoğlu, Ü. (2020). Küçük ve Mikro İşletmeler İçin Finansal Raporlama Standardı Taslağı’nın BOBİ FRS ve Vergi Uygulamalarımız ile Karşılaştırılması ve Genel Değerlendirme, Business and Economics Research Journal, 11(1), s.187-199.
  • Kadooğlu Aydın, G. (2020). Küçük Ve Mikro İşletmelerde Finansal Raporlama Standartlarının Muhasebe Meslek Mensupları Tarafından Değerlendirilmesi: Şanlıurfa İli Örneği, Fırat Üniversitesi İİBF Uluslararası İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 4(2), s.167-200.
  • KGK (2019). Küçük ve Mikro İşletmeler İçin Finansal Raporlama Standardı Taslağı, https://www.kgk.gov.tr/Portalv2Uploads/files/Duyurular/v2/KUMI/KamuoyuGorusuneAcilanlar/K%C3%9CM%C4%B0%20FRS%20Taslak%20Metin.pdf, (Erişim Tarihi, 12 Mart 2021).
  • KGK (2021). Büyük ve Orta Boy İşletmeler İçin Finansal Raporlama Standardı, https://www.kgk.gov.tr/Portalv2Uploads/files/Duyurular/v2/BOB%C4%B0_FRS/EK%203.pdf, (Erişim Tarihi, 08 Nisan 2021).
  • Kıymetli Şen, İ. ve Özbirecikli, M. (2020). KÜMİ FRS’nin İş Dünyasına Sağlayabileceği Yararlar: BOBİ FRS, TMS/TFRS ve Mevcut Muhasebe Sistemiyle Mukayeseli Bir İnceleme. Muhasebe Bilim Dünyası Dergisi, 22, s.1-19.