KÜÇÜK AİLE İŞLETMELERİNDEKİ YÖNETİCİLERİN İÇ KONTROL SİSTEMİNE YÖNELİK ALGILARININ İNCELENMESİ: İZMİR İLİ ÖRNEĞİ

Küçük aile işletmelerinin en temel özelliği, işletme ortağı olan aile ile işletme kültürünün iç içe geçmesidir. Aile işletme ile bütünleşmekte ve işletme ile ilgili olarak alınan bir karar aynı zamanda da aileyle de ilgili olabilmektedir. Bu durum, kurumsallaşmamış küçük aile işletmelerinde çok sık görülmektedir. Bu nedenle de, ülkemiz küçük aile işletmelerinin yaşamsal süreleri dünya ortalamasının altındadır. Oysa ülkemiz küçük aile işletmeleri kurumsallaşma yapılarını oluştursalar, yaşam süreleri artabilecektir. Kurumsallaşmanın önemli ayaklarından bir tanesi olan etkin bir iç kontrol sistemi bu çalışmanın ana konusudur. Çalışmada, ülkemizde faaliyet gösteren küçük aile işletmelerinin yöneticilerinin iç kontrol sistemine bakış açıları incelenmiş ve etkin bir iç kontrol sisteminin oluşumundaki engeller analiz edilmeye çalışılmıştır.
Anahtar Kelimeler:

İç kontrol, denetim, kobi

STUDYING THE PERCEPTIONS OF EXECUTIVES IN SMALL FAMILY COMPANIES ON INTERNAL CONTROL SYSTEMS: THE CASE OF IZMIR CITY

The most prominent attribute of small family companies is the intertwining the cultures of family and business cultures.  Because of the integration of the family into the business, decisions about the business are also closely related to the family at the same time. This problem frequently occurs in non-institutional companies. Hence, the average life time of Turkish small family companies is below the average world standards. Indeed, if the companies in Turkey successfully form corporate structures, then they could also significantly improve their life time. The primary focus of this study is the effective control system which is one of the most important requirements of institutialization. In this research, perceptions of small family business executives on internal control systems have been studied and the barriers to establish an effective internal control system have been analyzed.    

___

  • Arslan E.T. (2006) Aile Şirketlerinde Profesyonel Yöneticinin İkilemleri, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Isparta.
  • Ateş Ö. (2006) Aile Şirketleri Değişim ve Süreklilik, Ankara Sanayi Odası, Yayın No.56, 1.Baskı, Odak Ofset Matbaacılık Haziran, 2005.
  • Aydın G. (2011)Aile İşletmelerinin Sürekliliği ve Bir Araştırma, Yüksek Lisans Tezi, Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Haziran.
  • Bozbaş B. vd., Kamu Yönetiminde İç Kontrol&Ön Mali Kontrol, Bekad Yayınları, 2014, Yayın No.12.
  • Büte M. (2010). Aile İşletmelerinin Kurumsallaşma Sürecinde Yaşadığı Sorunlar, Akademik Bakış Dergisi, 22, Ekim-Kasım-Aralık,
  • Canan M.Ş., “Aile Şirketlerinde Kurumsallaşma ve İkinci Kuşağın Kurumsallaşma Konusuna Bakış Açısı” D.E.Ü.İ.İ.B.F. Dergisi, Cilt.21, Sayı.1, 2006.
  • Demir Ö. ile Sezgin Eray E., “Aile İşletmelerinde Kurumsallaşma ve Sürdürebilirlilik,:TRB1 Bölgesinde Yapılan Bir Araştırma”,Electronic Turkish Studies . Spring2014, Vol. 9 Issue 5.
  • Dijkstra Maria, “Conflict at Work and Individual Well-Being”, International Journal of Conflict Managemenet, Vol:15, No:1.
  • Gür K., “Aile Şirketi Algısı ve Kariyer Seçimine Etkisi”, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Haziran 2012.
  • Koyuncu H., “Aile Şirketlerinde Kurumsallaşma Süreci ve Yöntemi Konya İlinde Bir Araştırma”, Yüksek Lisans Tezi, KTO Karatay Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya, Kasım, 2015.
  • Kurnaz E., “İç Kontrol Sistemi ve Türkiye‟deki Factoring Şirketlerinin İç Kontrol Sistemlerinde Etkinlik Araştırması”, Yüksek Lisans Tezi, Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2013.
  • Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü, 54 Üst Yöneticiler İçin İç Kontrol ve Eç Denetim El Kitabı 2006, Ankara.
  • Usul H., Bağımsız Denetim, Detay Yayınları, Ankara 2015