ZAMAN ESASLI FAALİYETE DAYALI MALİYETLEME YAKLAŞIMININ OTOMOBİL PARÇALARI ÜRETEN BİR İŞLETMEDE UYGULANMASI

İşletmelerde yöneticilerin alacakları kararlarda daha doğru bilgiler sunan ve faaliyetlere ait maliyetlerin daha etkin bir şekilde belirlenmesine olanak sağlayan "Zaman Esaslı Faaliyete Dayalı Maliyetleme” son yıllarda muhasebe biliminde ilgi gören bir çalışma konusu olarak karşımıza çıkmaktadır. Prof. Dr. Kaplan ve Acorn Systemsşirketi tarafından geliştirilen bu yaklaşımda, tek bir dağıtım ölçüsü olarak “zaman” kullanılmaktadır. Gelenekselfaaliyete dayalı maliyetlemede yer alan çeşitli yetersizlikler dikkatlerin “Zaman Esaslı Faaliyete Dayalı Maliyetleme”nin üzerine çekmeyi başarmıştır. Çalışmada, Zaman Esaslı Faaliyete Dayalı Maliyetleme yaklaşımının işlerliği Geleneksel Faaliyete Dayalı Maliyetleme ile karşılaştırmalı olarak ele alınmıştır. Ancak, Zaman Esaslı Faaliyete Dayalı Maliyetleme, henüz çok yeni bir maliyet hesaplama yaklaşımıdır. Bu konuda yayınlanmış literatüre ulaşmak sorun olmasına karşın, bu yaklaşımın bir uygulamasını yapıp geleneksel yaklaşımla farkını vurgulamak bu çalışmanın asıl amacını oluşturmaktadır

THE IMPLEMENTATION OF TIME-DRIVEN ACTIVITY-BASED COSTING IN AN AUTOMOTIVE COMPANY

Time-Driven Activity-Based Costing, which provides companies more accurate information for decision-ma- king process and more efficient options for determining costs, has emerged as an attention-getting subject of study during the recent years. Developed by R.S. Kaplan and Acorn Systems, the approach uses ‘time’ as a sing- le allocation measurement. Several pitfalls encountered in the conventional Activity-Based Costing has shifted the attention to Time-Driven Activity-Based Costing. In this study is discussed the efficacy of Time-Driven Ac- tivity-Based Costing comparatively with the conventional Activity-Based Costing. Time-Driven Activity-Ba- sed Costing is a brand-new costing approach. Although it is rather difficult to reach the literature issued in this respect, the main objective of the study is to view an implementation of Time-Driven Activity-Based Costing and illustrate the fundamental differences between Time-Driven Activity-Based Costing and the conventional Activity-Based Costing

___

  • Barrett, Richard., “Time-Driven Costing: The Bottom Line on The New ABC”, Business Performance Mana- gement Magazine, March 2005, s.35-39.
  • Batuman, Deniz., “Kurumsal Performans Yönetimi’nde Nükleus: Sürece Dayalı Aktivite Tabanlı Maliyetlendir- me”, http://www.bilgiyonetimi.org (Erişim Tarihi:20/03/2008)
  • Bruggeman, Werner, Everaert, Patricia, Anderson, R.Steven, Levant, Yves, 2005. “Modeling Logistics Costs
  • Using Time-Driven ABC: A Case in a Distribution Company”, Working Paper, September 2005,s.1-51.
  • Çarıkçıoğlu Peyami ve Polat Levent., “Zaman Sürücülü Faaliyet Tabanlı Maliyetleme (ZSFTM) ve Bir KOBİ Ör- neği”, 4.KOBİ’ler ve Verimlilik Kongresi, İstanbul Kültür Üniversitesi, İstanbul, 2007, s.517-532
  • Everaert, Patricia ve Bruggeman, Werner., “Time-Driven Activity-Based Costing:Exploring The Underlying Mo- del”, Cost Management, March-April 2007, s.16-20.
  • Gürdal, Kadir, Maliyet Yönetiminde Güncel Yaklaşımlar, Siyasal Kitabevi, Ankara, 2007.
  • Kaplan, Robert ve Anderson, R.Steven, “Time-Driven Activity-Based Costing” Harward Business Review, No:82 November 2004, s.131-138.
  • Kaplan, Robert ve.Anderson, R. Steven., “The Innovation of Time-Driven Activity-Based Costing”, Cost Mana- gement, Vol.21,No.2, March-April 2007, s.5-15.
  • Karacan Sami ve Aslanoğlu Suphi., “Faaliyet Tabanlı Maliyetleme Yönteminin Temel Mali Tablolar Üzerine Et- kileri” Muhasebe ve Denetime Bakış Dergisi, Yıl.5, Sayı.16, Eylül 2005, s.17-38.
  • Koşan, Levent., “Maliyet Hesaplamasında Yeni Bir Yaklaşım: Sürece Dayalı Faaliyet Tabanlı Maliyet Sistemi”, Mali Çözüm Dergisi Sayı:84 Kasım-Aralık 2007,s.155-168.
  • Lambino, Christine.,“Time Driven Activity Based Costing”, Government Finance Review, Vol.23, No.4, Au- gust 2007, s.74-75
  • Max, Mitchell.,“Leveraging Process Documentation for Time-Driven Activity Based Costing”, Journal of Per- formance Management, Vol.20 No.3, 2007,s.16-28.
  • Yılmaz, Rıfat. ve Boral, Gökhan., “Kurumsal Performans Yönetimi’nde “Sürece Dayalı Faaliyet Tabanlı Maliyet- leme”, 5.Uluslararası Türk Dünyası Sosyal Bilimler Kongresi, Celalabat, Kırgızistan, Haziran 2007, s:1-15.
  • Yükçü, Süleyman., Yöneticiler İçin Muhasebe: Yönetim Muhasebesi, Birleşik Matbaacılık, İzmir, 2007.