SİGORTA ŞİRKETLERİNİN İÇ KONTROL SÜREÇLERİNDE İÇ DENETİM FAALİYETLERİNİN ETKİNLİĞİNE YÖNELİK BİR MODEL ÖNERİSİ

Günümüzün bireysel, toplumsal ve ticarî yaşamının korunması ve sürdürülmesinde yüksek işlevi ve katma değeri olan sigortacılık sektörü, yapısı ve faaliyetleri itibarı ile önemli risklerle karşılaşmakta, ayrıca üstlendikleri yükümlülükleri karşılayabilmeleri için de sigorta şirketleri yoğun yasal düzenlemelere tâbi tutulmaktadır. Risklerin etkin yönetimi ile kontrol ortamlarının etkin olarak oluşturulması, sürdürülmesi ve değerlendirilmesinde işletme yönetimleri çeşitli destek fonksiyonlardan yararlanmakta olup, iç kontrol ve iç denetim, gerek yasal mevzuat yükümlülükleri ve gerekse yapı, işleyiş ve organizasyondaki yerleri açısından bu fonksiyonların başında gelmektedir Bu çalışmada sahip oldukları öneme dayanarak iç kontrol ve iç denetim faaliyetleri ele alınmış ve sigorta işletmelerinin iç kontrol süreçlerindeki iç denetim faaliyetlerinin etkinliğini sağlamayı amaçlayan bir model ortaya konmuştur. Sonrasında ise oluşturulan modelin uygulanabilirliği Türkiye’de faaliyet gösteren bir sigorta işletmesinde test edilmiş ve elde edilen bulguların analizi ile ilgili taraflara çözüm önerilerinde bulunulmuştur.
Anahtar Kelimeler:

Sigorta, İç Kontrol, İç Denetim

A MODEL PROPOSAL RELATED WITH THE EFFECTIVENESS OF INTERNAL AUDIT ACTIVITIES IN INTERNAL CONTROL PROCESSES IN INSURANCE SECTOR

The insurance area is one of the most functional and value-added sectors that protects and maintains today’s private, social and economic life. Based on the structure and nature of the sector and the operations of the companies, they meet critical risks and also the sectoral activities are arranged with strict legal regulations. The company administrations utilize from miscellaneous support functions to be able to generate, maintain and evaluate the control environments and manage the risk effectively. Based on the legal necessaries and structural, operational and organizational needs, the internal control and internal audit functions take the lead of those most important supportive functions in insurance companies In this study, with regard to their legal and structural importance in insurance sector, the internal control and internal audit functions have been handled and a model generated that aims the effectiveness of internal audit activities in internal control processes in the insurance companies. Then the applicability of the model has been tested in an insurance company that operates in Turkey and based on the analysis of detections, the solution recommendations have been done to the related parties.

___

  • Akyel, R. (2010). “Türkiye’de İç Kontrol Kavramı, Unsurları ve Etkinliğinin Değerlendirilmesi”, Celal Bayar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Yönetim ve Ekonomi Dergisi, Cilt:17, Sayı:1, s. 83-98.
  • Aslan, B. (2010). “Bir Yönetim Fonksiyonu Olarak İç Denetim”, Sayıştay Dergisi, Sayı:77, Nisan-Haziran 2010, s.63-86.
  • Curtis, P. ve Carey, M. (2012). “Risk Assessment in Practice”, A Research Commissioned by COSO, https:// www2.deloitte.com/content/dam/Deloitte/global/Documents/Governance-Risk-Compliance/dttl-grc-riskassessmentinpractice.pdf (Erişim tarihi: 25.09.2018).
  • Ducu, C.M. (2013). “Importance of Internal Audit Within an Entity”, Constantin Brancoveanu University Management Strategies Journal, Vol:22, s.111-116.
  • Göğüş, H.S. (2012). Risk Odaklı İç Denetimde Risklerin Saptanması ve Değerlendirilmesi, Türkmen Kitabevi, İstanbul.
  • International Organization of Supreme Audit Institutions – INTOSAI (2004). INTOSAI GOV 9100 Guidelines for Internal Control Standards for the Public Sector.
  • İç Denetim Koordinasyon Kurulu – İDKK (2013). Kamu İç Denetim Rehberi, Ankara.
  • İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası – İSMMMO (2015). İç Denetime Genel Bir Bakış, İstanbul: İSMMMO E-kitap, Nisan 2015.
  • Kaya, F. ve diğerleri (2014). Sigortacılık, 4. Baskı, Beta Basım, İstanbul.
  • Kırkbeşoğlu, E. ve diğerleri (2014). Risk Yönetimi ve Sigortacılık, Gazi Kitabevi, Ankara.
  • Kızılboğa, R. ve Özşahin, F. (2013). “Etkin Bir İç Kontrol Sisteminin İç Denetim Faaliyetine ve İç Denetçilere Katkısı”, Niğde Üniversitesi İİBF Dergisi, Cilt:6, Sayı:2, s.220-236.
  • Özkan, M. (1998). Sigorta İşlemleri ve Muhasebesi, Bilim Teknik Yayınevi, İstanbul.
  • Sigorta ve Reasürans ile Emeklilik Şirketlerinin İç Sistemlerine İlişkin Yönetmelik, 21 Haziran 2008 tarih ve 26913 sayılı Resmî Gazete.
  • The Committee of Sponsoring Organizations – COSO.
  • https://www.coso.org/Documents/990025P-Executive-Summary-final-may20.pdf (Erişim tarihi: 19.09.2018).
  • Tiryaki, T. ve Gözüaçık, G. (2007). “Elementer Sigorta Şirketlerinde Risk Faktörleri”, Reasürör Dergisi, Sayı:63, s.16-37.
  • Yarız, A. (2011). “Bankacılıkta Risk Yönetimi: Risk Matrisi Uygulaması”, Marmara Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsü E-Dergisi, ISSN:1303-8281, Yıl:1 Sayı:1, Temmuz-2011.
  • Yılancı, M. (2015). İç Denetim ve İç Kontrol Değerleme Rehberi, Detay Yayıncılık, Ankara.
Muhasebe ve Denetime Bakış-Cover
  • ISSN: 1307-6639
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2000
  • Yayıncı: TÜRMOB
Sayıdaki Diğer Makaleler

MUHASEBE MESLEK MENSUBU ADAYLARININ UFRS FARKINDALIĞI

Mehmet Emin KARABAYIR, Seyhan ÖZTÜRK, Emrah ERTUGAY

İŞLETMENİN SÜREKLİLİĞİ STANDARDININ DENETİM RAPORLARINA ETKİLERİNİN BİST KAPSAMINDAKİ ŞİRKETLER ÜZERİNDE ARAŞTIRILMASI

Hüseyin MERT, Memet GÜNER, Göktuğ DUYAR

FİNANSAL RAPORLAMAYA İLİŞKİN KAVRAMSAL ÇERÇEVE: DEĞİŞİKLİKLER ve KARŞILAŞTIRMALAR

Banu SULTANOĞLU

BAĞIMSIZ DENETİM STANDARTLARI AÇISINDAN HİLEYE KARŞI DENETÇİNİN VE TARAFLARIN SORUMLULUKLARININ BAĞIMSIZ DENETÇİLER YÖNÜNDEN DEĞERLENDİRİLMESİ: TÜRKİYE’DEKİ BAĞIMSIZ DENETÇİLERE YÖNELİK BİR ANKET ÇALIŞMASI

Mehmet DEMİR, Öznur ARSLAN

MUHASEBE ARAŞTIRMALARINDA DURUMSALLIK TEORİSİNİN YERİ

Ümmügülsüm ZOR

“TFRS 15 Müşteri Sözleşmelerinden Hasılat” Çerçevesinde Hasılatın Ölçülmesi ve Raporlanması

Alim Çağdaş ÜNLÜTÜRK, Ece Nur DEVECİ, Muhammet Fatih DAĞLI

Bağımsız Mali Müşavirlerin Müşteri Seçimine Etki Eden Faktörlerin ve Karar Alternatiflerinin AHP ve MAUT Yöntemleri Çerçevesinde Değerlendirilmesi: İstanbul Kentine İlişkin Bir Uygulama

Mustafa ÇANAKÇIOĞLU

SİGORTA ŞİRKETLERİNİN İÇ KONTROL SÜREÇLERİNDE İÇ DENETİM FAALİYETLERİNİN ETKİNLİĞİNE YÖNELİK BİR MODEL ÖNERİSİ

Günay Deniz DURSUN, Rasim HACIOĞLU

İŞLETMELERDE SİBER RİSKLERİN ANALİZİNDE, HARİTALANMASINDA VE DEĞERLENDİRİLMESİNDE İÇ DENETİMİN ROLÜ

Seval KARDEŞ SELİMOĞLU, Mustafa Hakan SALDI

DİĞER KAPSAMLI GELİR UNSURLARI VE BİST 100’DE YER ALAN FİRMALARDA RAPORLANAN DİĞER KAPSAMLI GELİR UNSURLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ

Deniz Umut ERHAN